Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Αντιδρά ο Βελισσαρίου στην επιστολή του δημάρχου Κύμης για τον Καλλικράτη

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010, 17:39
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Αμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του δήμου κύμης, κ. Αναστάσιου Βελισσαρίου, στην επιστολή του δημάρχου Κύμης, κ. Δημήτρη Θωμά, στον υπουργό Εσωτερικών για τους νέους δήμους της περιοχής. Ο κ. Βελισσαρίου με επιστολή του στον υπουργό, καταθέτει τη δική του θέση:

"Με έκπληξη διάβασα την επιστολή του δημάρχου Κύμης Δ. Θωμά προς εσάς, που δόθηκε στη δημοσιότητα.Είμαι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κύμης και θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια, αποστέλλοντας σε σας και δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή.

Μέχρι σήμερα, καμμία απόφαση δεν έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης σχετικά με το πρόγραμμα Καλλικράτης, διότι απλά δεν μπήκε θέμα Ημερήσιας Διάταξης.

Σε συνεδρίαση του 2008, όταν ακόμα αποκαλούσαμε το νέο μοντέλο διοικητικής διάρθρωσης της Ελλάδας "Καποδίστρια ΙΙ", συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και μάλιστα μετά από πρόταση του δημάρχου "με κλειστά μικρόφωνα" το θέμα.

Η άποψη της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος), ήταν υπέρ μεγάλου Δήμου και μάλιστα η μείζονα αντιπολίτευση στην οποία είμαι, είχε διατυπώσει την πρόταση για μεγάλο Δήμο που θα βασίζεται στο δίπολο ανάπτυξης Κύμη - Αλιβέρι.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα του Δημήτρη Θωμά, ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση για δύο Δήμους. Όσον με αφορά, τη θέση μου για μεγάλο Δήμο την έχω εκφράση και δημόσια, όχι μόνο σε συζητήσεις, αλλά και σε συνέντευξή μου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Χαλκίδας, πριν ένα μήνα περίπου. Τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση έχουν τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας μεγάλου Δήμου. Τα παραπάνω εύκολα διαπιστώνονται και τεκμηριώνονται, τόσο από την αναζήτηση στο διαδίκτυο, όσο και σε μαγνητοφωνημένα αρχεία.

Πρακτική του δημάρχου Κύμης, την οποία εσείς δεν γνωρίζετε, είναι ακριβώς αυτή! Απόκρυψη δεδομένων, συνειδητά ψεύδη, δαιμονοποίηση και συκοφαντία όσων δεν εξυπηρετούν τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Παρακολουθώντας τα λεγόμενά του, αναρωτιέται ο κάθε ενημερωμένος καλόπιστος πολίτης: "μα δεν έχει διαβάσει ο δήμαρχος ούτε την εισαγωγή του πρώτου τεύχους του προγράμματος Καλλικράτης;

Εμείς όμως που τον γνωρίζουμε καλά, ξέρουμε ότι το έχει διαβάσει αλλά βλέπει ότι δεν τον εξυπηρετεί. Δεν ενδιαφέρεται για την Κύμη, παρά μόνο για την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Στο βωμό αυτό θυσιάζει τα πάντα! Θα δώσω μόνο τρία παραδείγματα:

1. Το περίφημο λιμάνι της Κύμης, που επί δεκαετίες αποτέλεσε παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, ήταν εθνικού επιπέδου. Υπέστη ζημιά ο κρηπιδότοιχος και η Ν.Α. Ευβοίας, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες αποκατάστασης σε μήκος 100 μ. με προϋπολογισμό 2.800.000 €, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επικοινωνία με τη Σκύρο. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κύμης προωθεί μελέτη με προϋπολογισμό 2.000.000 €, ακυρώνεται η διαδικασία της Νομαρχίας από την Περιφέρεια και γίνεται αποδεκτή η μελέτη του δημάρχου Κύμης, υποβαθμίζεται το Λιμάνι της Κύμης σε Διανομαρχιακού επιπέδου και τελικά επιδιορθώνονται 50 μ. Το ανακατασκευασθέν τμήμα είναι ακατάλληλο για χρήση και το πλοίο της γραμμής εξυπηρετείται σε τμήμα του παλιού κρηπιδότοιχου. Ποιό είναι το ενδιαφέρον του δημάρχου για την Κύμη στην προκείμενη διαδικασία και ποια η παρέμβασή του;

2. Ο περίφημος δρόμος Χαλκίδα - Κύμη. Πήρε μια πρόταση που είχε γίνει για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα επί υπουργείας της κ. Β. Παπανδρέου και την έκανε σημαία του. Προσπάθησε να την προωθήσει, προτείνοντας μια χάραξη που περνούσε μέσα από τους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Εύβοιας και κατέληγε στο λιμάνι Κύμης. Δεν συζητάω το κόστος ενός τέτοιου δρόμου, που ακριβώς λόγω κόστους δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ ούτε η μελέτη του. Μιλάω όμως για τη σκοπιμότητα. Ποιά ήταν λοιπόν η σκοπιμότητα, ώστε ένας καινούργιος δρόμος, τμήμα Διευρωπαϊκού Δικτύου, να αφήνει εκτός τα κέντρα των Δήμων: Αμαρυνθίων, Ταμυνέων (Αλιβέρι), Δυστίων, Αυλώνος; Μήπως αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά γαι τη χρηματοδότηση των παρακάμψεων Βασιλικού και Αμαρύνθου που ήταν έργα έτοιμα για δημοπράτηση;

3. Υπάρχει το φράγμα Μανικίων στην περιοχή μας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 80% και σταμάτησε η χρηματοδότησή του πριν 6 χρόνια. Το φράγμα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όλους τους προαναφερόμενους Δήμους, με μικρότερο κόστος σε σχέση με το σημερινό. Αυτό το έργο λοιπόν, δεν απασχόλησε ποτέ το δήμαρχο Κύμης, αν και ο Δήμος αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που χρησιμοποίησε σαν δικαιολογία για την επιβολή ενός ληστρικού τιμολογίου ύδρευσης.

Είναι προφανές, ότι ο δήμαρχος Κύμης δεν ενδιαφέρεται - όχι για το Δήμο Κύμης - αλλά ούτε για την Κύμη, και ας προβάλλει σαν επιχείρημα την ιστορία της.

Μετά από όλα αυτά, θεωρώ ιδιαίτερο θράσος, την παρουσία του σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Ταμυνέων και την απαίτησή του να τοποθετηθεί πριν την ψηφοφορία του Σώματος για το πρόγραμμα Καλλικράτης, προκειμένου να επηρεάσει τους σύμβουλους στην ψηφοφορία. Ή μήπως ήθελε να τους ενημερώσει για τις ενέργειες και τις "άοκνες" προσπάθειές του για το δρόμο Χαλκίδα - Κύμη και για το φράγμα Μανικίων;

Θεωρώ προσβλητική για μένα και τους συνδημότες μου, τις πρακτικές του δημάρχου Κύμης. Γίνομαι δέκτης αρνητικών σχολίων για τη νοοτροπία μας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μας ταυτίζουν με αυτές τις πρακτικές. Εμείς δεν κρύβουμε την αλήθεια, δεν παραπληροφορούμε, δεν δαιμονοποιούμε και δεν αφορίζουμε ότι δε μας βολεύει.

Θέλουμε να είμαστε σε ένα Δήμο μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό και βιώσιμο που να έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που του δίνει το πρόγραμμα Καλλικράτης. Ένας μεγάλος Δήμος, δεν είναι κάτι που μας τρομάζει ώστε να τον αποκαλούμε "γίγαντα" προσπαθώντας να διεγείρουμε φοβικά σύνδρομα. Αντίθετα για μας ο μεγάλος Δήμος αποτελεί πρόκληση για την αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που έχει η περιοχή μας".

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.