Hλεκτρονικό περιοδικό με θέματα και ειδήσεις από την Εύβοια   ...στο διαδίκτυο από το 1999
Σερβιτόρος της Εύβοιας

Τη δημιουργία φραγμάτων για την αξιοποίηση των υδάτων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας προτείνει ο Σίμος Κεδίκογλου

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010, 17:31
Περισσότερα νέα από την τοπική επικαιρότητα

Ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία φραγμάτων για την αξιοποίηση των υδάτων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καταθέτοντας παράλληλα συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση των ρευμάτων της Δίρφυος, της Αγίας Κυριακής, του Στενιώτικου και του Μαυρόπουλου, που σήμερα καταλήγουν στο Λήλαντα ποταμό.

Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής τα συγκεκριμένα ύδατα με έναν ή δύο ταμιευτήρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ύδρευση των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Κεντρικής Εύβοιας (Αρτάκης, Χαλκίδας, Βασιλικού, Ερέτριας, Αυλίδας, Δροσιάς κλπ), για την άρδευση του Ληλάντιου Πεδίου, για την αντιπλημμυρική προστασία όλης της περιοχής και αναλόγως που θα επιλεγεί η θέση του ταμιευτήρα λόγω υψομέτρου και για Υ/Η παροχή.

Στην ερώτησή του ο Σίμος Κεδίκογλου αναφέρει ακόμα, ότι το Δασαρχείο Χαλκίδας έχει προχωρήσει σε αναγνωριστική μελέτη αξιοποίησης των υδάτων αυτών, έχει προσδιορίσει τον υδροκρίτη της λεκάνης απορροής και την πιθανή θέση των φραγμάτων, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ, στη Διεύθυνση Υ/Η έργων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Στον τοπικό τύπο της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στην «Εβδομάδα» της 26/3/2010, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η ΕΥΔΑΠ έχει αρχίσει να μελετά την κατασκευή διυλιστηρίου παροχής νερού εγκατεστημένου στην περιοχή της Υλίκης ικανού να υδροδοτήσει τη Θήβα, το Σχηματάρι, την Τανάγρα, τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τα χωριά του καθώς και την Αυλίδα, τη Χαλκίδα και την Κεντρική Εύβοια.

Φυσική πηγή ύδρευσης, άρδευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την Κεντρική Εύβοια είναι τα νερά της Δίρφυος που μέσα από τα μεγάλα ρεύματα της Αγίας Κυριακής, του Στενιώτικου, του Μαυρόπουλου, σήμερα καταλήγουν στον ποταμό Λήλαντα και σχεδόν κάθε χρόνο υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα να καταστρέφουν την κοιλάδα του Ληλάντιου Πεδίου.

Πριν από κάθε απόφαση ύδρευσης- άρδευσης σκόπιμο είναι να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση των υδάτων των παραπάνω ρευμάτων της Δίρφυος, της Αγίας Κυριακής, των Στενιωτών, του Μαυρόπουλου και της Δίρφυος. Στα ρεύματα αυτά έχει παρατηρηθεί πλην των βρόχινων ότι καταλήγουν και πολλά υπόγεια ύδατα.

Με έναν ή δύο ταμιευτήρες τα ύδατα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για:

  • 1. Προς την ύδρευση των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Κεντρικής Εύβοιας (Αρτάκης, Χαλκίδας, Βασιλικού, Ερέτριας, Αυλίδας, Δροσιάς κλπ).
  • 2. Για την άρδευση του Ληλαντίου Πεδίου.
  • 3. Για την αντιπλημμυρική προστασία όλης της περιοχής και
  • 4. Αναλόγως που θα επιλεγεί η θέση του ταμιευτήρα λόγω υψομέτρου και για Υ/Η παροχή, τα ύδατα αυτά θα κινηθούν με φυσική ροή τη βαρύτητα.

Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το κόστος κατασκευής ενός ταμιευτήρα υπολείπεται του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από την περσινή πλημμύρα στην περιοχή Κατάντη της Δίρφυος, έως τις εκβολές του Λήλαντα. Το Δασαρχείο Χαλκίδας έχει προχωρήσει σε αναγνωριστική μελέτη αξιοποίησης των υδάτων ατών έχει προσδιορίσει τον υδροκρίτη της λεκάνης απορροής και την πιθανή θέση των φραγμάτων. Η μελέτη του Δασαρχείου έχει γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ, στη Διεύθυνση Υ/Η έργων.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί πώς αντιμετωπίζουν την παραπάνω πρόταση».

Σχετικό θέμα:

© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.