"Πράσινο φως" στο υποβρύχιο καλώδιο Εύβοιας - Αττικής
Πηγή: www.reporter.gr, του Γιώργου Φιντικάκη
Ξεμπλοκάρει επιτέλους η υποβρύχια διασύνδεση της Αττικής με την Εύβοια, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το «πράσινο φως» στη ΔΕΗ να υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του υποβρυχίου καλωδίου διασύνδεσης με τη Nexans, η οποία και είχε κερδίσει το διαγωνισμό.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την αξιοποίηση των αδειών για κατασκευή αιολικών πάρκων, ισχύος 400 μεγαβάτ που κατέχουν στην Εύβοια πάνω από 10 εταιρείες, (ΤΕΡΝΑ, Ρόκκας, Acciona, Κοπελούζος, ΕΝΤΕΚΑ, κ.α) προκειμένου η παραγόμενη από αυτά ενέργεια να πουληθεί εν συνεχεία στο εθνικό δίκτυο για να καλύψει κυρίως τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου.
Η εξέλιξη που άλλαξε τα δεδομένα είναι ότι προ ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο που τον Ιανουάριο είχε «παγώσει» την υπογραφή της σύμβασης ΔΕΗ - Nexans (ανάδοχο του διαγωνισμού για τη διασύνδεση της Νέας Μάκρης με τον Πολυπόταμο Ευβοίας), τελικώς και κατόπιν των καινούργιων στοιχείων που προσκόμισαν οι ενδιαφερόμενες πλευρές, αποφάσισε να ξεμπλοκάρει την υπόθεση, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίησή της. Έτσι, και εφόσον η σύμβαση υπογραφεί, για παράδειγμα, μέσα στον Απρίλιο, η πόντιση του καλωδίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στο 2013.
Στο μεσοδιάστημα οι ιδιώτες επενδυτές, που σημειωτέον έχουν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υποβρύχια διασύνδεση (αφού στην ουσία εκείνους εξυπηρετεί), θα έχουν προλάβει να κατασκευάσουν τα αιολικά τους πάρκα, ώστε από το 2013 και μετά να αρχίσουν να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στο εθνικό σύστημα της χώρας.
Για την κατασκευή του καλωδίου θα απαιτηθούν από τους ιδιώτες περίπου 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, συνεπώς το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν θα φθάσει στα 40 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η μεταφερόμενη δυναμικότητα θα είναι περί τα 400 μεγαβάτ. Σε αυτούς τους ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν τις αναξιοποίητες από παλαιά άδειες στην Εύβοια, περιλαμβάνονται οι ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΤΕΧ, Εndesa Ηellas, Ρόκας-Ιberdrola, Κοπελούζος, Gamesa, ΕΝΤΕΚΑ, κλπ.. Το συνολικό κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας του καλωδίου προσεγγίζει τα 65-70 εκατ. ευρώ.
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |