Έπειτα από επανειλημμένες ενέργειες του Δημήτρη Πιπεργιά συζητήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής στις 30/01/03 σχετικά με τον προγραμματισμό και την απορροφητικότητα του προγράμματος «Ελλάδα 2004». Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Βουλευτής αναφέρει πως δεκαεννέα μήνες πριν τη διεξαγωγή των ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας και η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του «Ελλάδα 2004» είναι ελάχιστη. Τα εξαγγελμένα από το Πρόγραμμα έργα σε όλη τη περιφέρεια δεν προχωρούν με άμεσο κίνδυνο η διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων να βρει την ελληνική Περιφέρεια χωρίς αναγκαίες αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές που θα αξιοποιήσουν το θετικό για τον αθλητισμό κλίμα, που θα δημιουργηθεί στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη Νεολαία του τόπου μας.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Λιάνης στην απάντησή του ενημέρωσε το Βουλευτή για την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος «Ελλάδα 2004».
Συγκεκριμένα ο Γιώργος Λιάνης ανέφερε ότι το χρηματοδοτικό ύψος του Προγράμματος «Ελλάδα 2004» ανέρχεται σε 1,26 δις. Ευρώ (452 δις. δραχμές), ενώ τόνισε ότι τα έργα που γίνονται στη ελληνική επαρχία ύψους 432 δις. είναι μεγάλα έργα στο εύρος όλου του αθλητισμού. Παράλληλα επισήμανε πως το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 2.660 παρεμβάσεις στην ελληνική επαρχία. Αναφερόμενος στο πρόβλημα υλοποίησης του προγράμματος δήλωσε «Το πρόβλημα είναι ότι οι δήμοι της χώρας, ενώ παίρνουν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τις μελέτες, δεν είναι τόσο γρήγοροι και τόσο έγκυροι στην προώθηση αυτών των μελετών προς την περιφέρεια. Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει ούτως η αλλιώς δεσμεύσει τα χρήματα και ενώ είναι κατηγορηματική η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει όποιο από τα έργα αυτά έως τον Αύγουστο του 2004 έχει ξεκινήσει η εργολαβία του, θα πρέπει πραγματικά να γίνει και από τη μεριά των δήμων η ανάλογη προσπάθεια. Για μας το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» είναι το σημαντικότερο κομμάτι της Ολυμπιακής προετοιμασίας μαζί με την προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών και μαζί με την μεγάλη κατασκευή των έργων που αφορούν το σύνολο των Ολυμπιακών έργων στην πρωτεύουσα.»
Στην τοποθέτησή του ο Δημήτρης Πιπεργιάς ανέφερε ότι στη περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος. Συγκεκριμένα για το νομό της Εύβοιας τόνισε «θα σας πω ότι για 17 αθλητικά έργα του προγράμματος έχει δοθεί το σημαντικό πόσο των 280 εκατομμυρίων δραχμών και ότι περίπου οι μισοί δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή.» Επιπρόσθετα επισήμανε ότι οι υπηρεσίες του κράτους που λειτουργούν αποκεντρωμένα στις περιφέρειες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και να δείξουν άλλη λογική και νοοτροπία με μπροστάρηδες τους περιφερειάρχες.
Στην δευτερολογία του ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Λιάνης παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα στην πράξη και στην υλοποίησή του έχει πραγματικά κάποιες δυσκολίες και ότι η Στερεά Ελλάδα παρουσιάζει μια σχετικά μικρότερη απορροφητικότητα κατά περιοχές στα σημαντικά έργα που υπάρχουν σχετικά με το πρόγραμμα 'Ελλάδα 2004'. Συγκεκριμένα τόνισε «Είναι αληθές ότι έχουμε μια καθυστέρηση από τη μεριά των δήμων. Εμείς συντονίζουμε αυτή τη προσπάθεια και πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών με τον τρόπο του να δώσει μια δυνατότητα στους δημάρχους πλέον, εφόσον είναι μπούσουλας αυτές τις μελέτες, να τις προωθήσουν πολύ πιο έγκαιρα στην περιφέρεια.». Κλείνοντας την δευτερολογία του ο κ. Λίανης δήλωσε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα από την έναρξη των αγώνων και κατά συνέπεια ότι κανένα από τα αθλητικά έργα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, αν ξεκινήσει η σχετική εργολαβία δεν θα καθυστερήσει και θα τελειώσει συνεπώς ή πριν ή λίγο μετά τους αγώνες.
|