Παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ιθαγένεια
«Η μεταναστευτική πολιτική είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί κάθε πολιτική δύναμη. Η πολιτική που δουλεύει για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου (...) χτυπά τόσο τους Έλληνες εργαζόμενους όσο και τους μετανάστες». Τα παραπάνω επισήμανε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος. Αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις προβλέψεις του νομοσχεδίου όσο και στη στάση της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς των διωγμών κατά των μεταναστών. Παραμένει ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε νόμιμους και παράνομους και συνολικά διατηρείται το πνεύμα που αντιμετωπίζει εχθρικά χιλιάδες μετανάστες, τροφοδοτώντας κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού». Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίζονται το Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα. Χειροκροτούν γιατί η έδρα του περιφερειακού γραφείου εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Χειροκροτούν έναν ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που θα συλλαμβάνει ή και θα σκοτώνει μετανάστες. Εναν μηχανισμό πανέτοιμο για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Χειροκροτούν ένα μηχανισμό που υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα».
Ειδικά για το θέμα της ιθαγένειας, ο Γ. Μαρίνος παρέθεσε τη θέση του ΚΚΕ λέγοντας πως «παρότι το κόμμα μας έχει διαφορετική προσέγγιση για τη χορήγηση ιθαγένειας πριν την ενηλικίωση των παιδιών, θέλουμε να σημειώσουμε ότι οι όροι που βάζει το σχέδιο νόμου για συνεχή νόμιμη παραμονή για μία πενταετία στην Ελλάδα, συγκρούεται με την πραγματικότητα, η οποία λέει ότι χιλιάδες μετανάστες για πολλούς λόγους δεν μπορούν να πάρουν ή να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής, παρ' όλο που ζουν και εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. Όμως, το βασικό ζήτημα για την τοποθέτηση του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου είναι το περιεχόμενο των άρθρων που αφορούν στην πολιτογράφηση για τη χορήγηση ιθαγένειας.
Η μείωση των χρόνων παραμονής από δέκα σε επτά ή σε πέντε χρόνια που απαιτείται για την πολιτογράφηση, προσκρούει σε απαγορευτικές προϋποθέσεις που συνιστούν παρέμβαση, η οποία καταστρατηγεί πολιτικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, διαιωνίζοντας το καθεστώς της ομηρίας και των εκβιασμών. Τσουβαλιάζονται τα ποινικά αδικήματα και διατηρούνται ως κριτήρια ακύρωσης του δικαιώματος πολιτογράφησης η αντίσταση κατά της αρχής, η συκοφαντική δυσφήμηση, ακόμα και η αλληλεγγύη που μπορεί να εκφράσει ένας μετανάστης σε μετανάστη ή μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά. Υπάρχουν και χειρότερες διατάξεις. Ενοχοποιούνται οι μετανάστες για την τρομοκρατία, ενοχοποιούνται για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τίθενται προϋποθέσεις που αφορούν περιουσιακή κατάσταση ή ακόμα και συστατικές επιστολές».
Επιπρόσθετα, ο βουλευτής σημείωσε πως «η πολιτογράφηση και η απόδοση ιθαγένειας είναι ανάγκη να στηρίζεται σε σταθερά κριτήρια, όπως ο χρόνος παραμονής στην Ελλάδα και η γνώση της γλώσσας».
Σχετικά θέματα:
- Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια ζήτησε ο Σίμος Κεδίκογλου www.servitoros.gr/news/view.php/27452/
- Η Κατερίνα Περλεπέ για την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες www.servitoros.gr/news/view.php/27437/
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |