Επιτροπή Αλιβερίου: "Ναυαγεί το σχέδιο της ΑΓΕΤ για καύση RDF και βάζει μπροστά τους εργαζόμενους..."
Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχής Αλιβερίου κατά της καύσης του RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Αλιβερίου, με αφορμή ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ αλλά και σχετικής συνέντευξης του προέδρου του σωματείου σε τοπικό ραδιοφωνικό μέσο, σημειώνει τα παρακάτω:
"1. Με Δελτίο Τύπου της, ήδη, από τις 16 Νοεμβρίου 2009, η Συντονιστική Επιτροπή είχε ανακοινώσει: «Στις 12-11-2009 κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας, προσφυγή των Συλλόγων και 51 πολιτών της περιοχής μας κατά της απόφασης των τέως Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης & Εμπορικής Ναυτιλίας, που δίνει άδεια στην ΑΓΕΤ,να κάψει σκουπίδια (RDF) στο εργοστάσιο στο Μηλάκι, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από το εξωτερικό.» Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας όρισε δικάσιμο την 16η Φεβρουαρίου του 2011 και λόγο της σπουδαιότητας της υπόθεσης η εκδίκαση θα γίνει στο Ε' Τμήμα
2. Την προσφυγή στο ΣτΕ συνυπογράφει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χαλκίδας και στηρίζουν με το επιστημονικό κύρος τους, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης κ. Σπ. Ραψομανίκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Π. Σαμαράς καθώς και ο καθηγητής πνευμονολογίας Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Γουργουλιάννης. Τα επιχειρήματα της προσφυγής εξ αρχής γνωστά, και αδιαμφισβήτητα. Σημειωτέον πως στον αγώνα μας συμπαρίστανται το Νομαρχιακό Συμβούλιο, η ΤΕΔΚΕ, Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, Το Επιμελητήριο, Δήμοι του Νομού και πλήθος τοπικών και υπερτοπικών φορέων.
3. Η απόλυτα τεκμηριωμένη προσφυγή των μαζικών φορέων Αλιβερίου φαίνεται πως ανησύχησε σοβαρά τη Διοίκηση της ΑΓΕΤ, αφού βλέπει ορατό πια το γεγονός να αποκαλυφθούν σοβαρές παρατυπίες. Όπως με τη χρήση ως καυσίμου του επικίνδυνου πετ κωκ από την τσιμεντοβιομηχανία, που παρανόμως ο προηγούμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έδωσε άδεια χρήσης για 7 χρόνια.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τίνος τα συμφέροντα ενοχλεί η προσφυγή στους ανώτατους δικαστικούς θεσμούς να κρίνουν το σύννομο ή μη γεγονότων και πράξεων των απερχομένων Υπουργών; Ποια σκοπιμότητα μπορεί να καταργήσει τις Δημοκρατικές αξίες μιας κοινωνίας: «Ολοι ίσοι απέναντι στο νόμο - ο άνθρωπος, η υγεία του και η διαφύλαξη των αρχών και δικαιωμάτων του πάνω από όλους και όλα»;
4. Όσον αφορά τη στάση της πλειοψηφίας του Σωματείου θα θέλαμε να τονίσουμε: Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν, να συμπαραταχθούν μαζί της και όχι με τα αντιπεριβαλλοντικά σχέδια της εργοδοσίας. Να αξιοποιήσουν τη δύναμη του μαζικού κινήματος που έχει αναπτυχθεί για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους προς όφελος της υγείας, της ασφάλειάς τους και του καθαρού εργασιακού περιβάλλοντος που απασχολούνται.
Τέλος,
α) Δεν τιμά τη συνδικαλιστική ηγεσία του συγκεκριμένου Σωματείου και τον Πρόεδρό του, τη μέρα των εργατικών κινητοποιήσεων που οργάνωναν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με στόχο την πλατύτερη κοινωνική συμμαχία, αναίτια, ψευδώς και προκλητικά, να ανοίγουν τέτοιου είδους κοινωνικά ρήγματα και να μην έχουν μια λέξη να πουν, στη συνέντευξη τους σε Τοπικό Ραδιόφωνο για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά να απειλούν και να λοιδορούν τους 51 πολίτες που συνυπέγραψαν την προσφυγή στο ΣτΕ, με επαίσχυντες ειρωνείες.
β) Δεν τιμά τη συνδικαλιστική ηγεσία του συγκεκριμένου Σωματείου και τον Πρόεδρό του, η απόκρυψη της αλήθειας, στην (κατά πλειοψηφία) ανακοίνωση του Σωματείου όπου δεν βρίσκουν αφορμή ούτε μία λέξη να πουν για την καύση των σκουπιδιών (RDF) από την ΑΓΕΤ;
γ) Δεν τιμά τη συνδικαλιστική ηγεσία του Σωματείου και του Προέδρου του η ανακοίνωση που αναπαραγάγει δημόσια τα επιχειρήματα του Διευθυντή του Εργοστασίου. Σε κάποιους φαίνεται πρέπει να θυμίσουμε πως τα Εργατικά Σωματεία δεν είναι υπηρεσίες της εργοδότριας εταιρείας αλλά μέλη ενός εκ των βάθρων της Δημοκρατίας, του Συνδικαλισμού. Και σαν τέτοια δεν χειραγωγούνται.
Ο αγώνας για να μην καούν σκουπίδια από την Αθήνα αλλά και από το εξωτερικό στην περιοχή μας από την ΑΓΕΤ- LAFARGE θα συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης. Όποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως η κοινωνία επιμένει στη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου ως τσιμεντάδικο και μόνο και όχι σε αποτεφρωτήρα πάσης φύσεως αποβλήτων από όλη την υφήλιο".
Ο κ. Λαγανάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής έκανε το ακόλουθο σχόλιο:"Ξέχασαν!!! να υπογράψει ο υπουργός Γεωργίας την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι (ΜΠΕ) και τώρα μετά την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ, βλέπουν τα σχέδια τους να κάψουν σκουπίδια (RDF) από την Αθήνα και το εξωτερικό να ναυαγούν. Βάζουν έτσι σε ενέργεια τον κοινωνικό αυτοματισμό, τους εργαζόμενους ενάντια στην κοινωνία ότι δήθεν κινδυνεύει το εργοστάσιο, απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ. Λες και την παγκόσμια οικονομική κρίση την δημιούργησε η Συντονιστική Επιτροπή Αλιβερίου κατά της καύσης σκουπιδιών (RDF)".
Σχετικό θέμα:
- Ευαίσθητους πολίτες που θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Αλιβερίου καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι www.servitoros.gr/news/view.php/27334/
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |