Πηγή: Πρώτο θέμα, της Ρίτας Ζαχαριάδου
Στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού κάνει την παρθενική του εμφάνιση ο επιχειρηματίας κ. Παναγιώτης Νίκας, επιδιώκοντας να κατακτήσει έναν
ακόμη επαγγελματικό χώρο, στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν συρρεύσει πολυεθνικές και μη εταιρείες, εξαγοράζοντας πηγές με ονοματεπώνυμο και ποντάροντας στην έλλειψη νερού στο απώτερο μέλλον.
Μετά την πώληση της ομώνυμης επιχείρησης αλλαντικών, ο κ. Νίκας έχει επεκτείνει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, με επίκεντρο τα προϊόντα διατροφής. Το στήσιμο της ελαιουργικής μονάδας προ διετίας με την επωνυμία «alea» στην πατρίδα του, στον Νομό Λακωνίας, δεν στάθηκε αρκετή για να καταλαγιάσει τις ανησυχίες του Σπαρτιάτη επιχειρηματία. Για μια ακόμη φορά ο ίδιος, μεσούσης και της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στην αγορά και σε μία περίοδο αμφίβολης τουριστικής ανάπτυξης, βάζει δυναμικά μπροστά τα σχέδιά του και «αναστηλώνει» τη μονάδα εμφιάλωσης νερού στη Στενή Ευβοίας, την περίφημη «Δίρφυς Α.Ε.». Εχοντας στο πλευρό του στενούς συνεργάτες από τα παλιά, όπως τον κ. Πέτρο Βενέτη της «LeoBurnett» αλλά και την κόρη του ιδρυτή της μονάδας, κυρία Ευαγγελία Γερακίνη, επιχειρεί μία νέα υπέρβαση: την καθιέρωση μιας εγκαταλειμμένης προσπάθειας του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού. Η άρτια εξοπλισμένη μονάδα επεξεργασίας και εμφιάλωσης του ομώνυμου νερού που αναβλύζει με τη βοήθεια αντλίας από βάθος μόλις 80 μέτρων είναι εγκατεστημένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς.
Θυμάστε το νερό του Καματερού;
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 το νερό της Δίρφυς «εξυπηρέτησε» και τις ανάγκες του Γιώργου Καματερού, του 36χρονου δικηγόρου από την Κω, που υποστήριζε ότι με το νερό της πατρίδας του -το ονόμαζε «ήλιον»- μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο. Το μοίραζε με βυτιοφόρα στις γειτονιές της Αθήνας και στην επαρχία, υποστηρίζοντας ότι το μυστικό κρύβεται στη σκόνη πετρωμάτων που διαλύουν στο νερό οι συνεργάτες του (ασβεστίτης, άνθρακας και χαλαζίας, κατά το ΙΓΜΕ). Μάλιστα για να καλύψει τις τρομακτικές ανάγκες τους σε ποσότητες νερού την εποχή εκείνη προμηθευόταν με βυτία νερό και από την πηγή της Δίρφυς.
Επένδυση στην Εύβοια
Σήμερα η νέα επενδυτική προσπάθεια, αν και βρίσκεται στο ξεκίνημά της, αναμένεται να δώσει ανάσα στους κατοίκους της Εύβοιας, η οποία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια από την ανεργία εξαιτίας του κλεισίματος πολλών παραγωγικών μονάδων στην περιοχή. Η συνολική επένδυση για τη λειτουργία της νέας μονάδας ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τις 140.000 φιάλες ανά οκτάωρο. Η ανακαινισμένη μονάδα έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες τη λειτουργία της και είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα υπεραυτόματα μηχανήματα, ενώ έχει στελεχωθεί κυρίως από νέους επιστήμονες -μηχανικούς και χημικούς- και προβλέπεται ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς.
Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούνιο το προϊόν θα έχει τοποθετηθεί σε 5.000 σημεία της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και τουριστικών μονάδων.