Τα αίτια της παρατεταμένης κρίσης του Ελληνικού Τουρισμού ανέλυσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης στη Βουλή σχετικά με την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων ενίσχυσης και ανάπτυξης του κλάδου, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος.
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η έλλειψη σοβαρότητας από την Κυβέρνηση απέναντι στο πλέον δυναμικό κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας που σηματοδοτεί την ανάπτυξη της χώρας μας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν έχει προηγούμενο και μεταξύ άλλων τόνισε:
- Αγνοήθηκαν οι ενδείξεις για τις επιπτώσεις από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και δεν ελήφθη κανένα απολύτως μέτρο με αποτέλεσμα η κρίση το 2002 να είναι πρωτοφανής.
- Οι παραδοσιακές αγορές της χώρας φθίνουν, (Γερμανία, Αγγλία) και οι εξαγγελλόμενοι από την Κυβέρνηση διεύρυνση των αγορών, αποδεικνύεται στην πράξη γράμμα κενό.
- Η διαφήμιση είναι πενιχρή, δεν συνδέεται με την αποτελεσματικότητα και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη όταν όλοι οι ανταγωνιστές μας βρίσκονται στην κορύφωση της διαφημιστικής τους εκστρατείας.
- Η πολυδιάσπαση των τουριστικών αρμοδιοτήτων (ΥΠΑΝ, Γ.Γ. Τουρισμού, ΕΟΤ, Περιφέρειες, ΕΤΑ, Υπ. Γεωργίας κ.λ.π.), δεν επιτρέπει να διαμορφωθεί ενιαία και αξιόπιστη Τουριστική πολιτική.
- Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν έχει συνδεθεί ένα χρόνο πρίν με τον Τουρισμό, για να αξιοποιηθεί με αντίστοιχο σχεδιασμό και προβολή.
- Η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του ΕΟΤ, εξελίσσεται σε ξεπούλημα από την Ε.Τ.Α. Α.Ε., με τις ευλογίες της Κυβέρνησης (άρθρο 39) και με θολές και αδιαφανείς διαδικασίες που έχουν οδηγήσει σε επεμβάσεις εισαγγελέων και Ε.Ε. (ΚΑΖΙΝΟ), τραυματίζοντας το κύρος της χώρας διεθνώς.
- Οι παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο γενικών και ειδικών υποδομών, καθυστερούν απαράδεκτα.
- Οι απορροφήσεις στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ είναι μηδενικές (πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα απορρόφηση 2,9%).
- Ο αναπτυξιακός νόμος για τον Τουρισμό ¨σχεδιάζεται¨ χρόνια τώρα και εκτοξεύεται συνεχώς στο μέλλον...
- Η συνεχής πτώση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του Τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την απουσία οργάνωσης και ανάδειξης των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, μειώνουν δραματικά το χρόνο τουριστικής εκμετάλλευσης (έντονη εποχικότητα).
Από την άλλη πλευρά οι ανταγωνίστριες χώρες δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο, πιέζοντας και περιθωριοποιώντας το Ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Προβληματισμένος, μουδιασμένος και παραγκωνισμένος ο κόσμος του τουρισμού παρακολουθεί επί σειρά ετών την διόγκωση των προβλημάτων του κλάδου και την αδυναμία των κυβερνώντων να τα επιλύσουν.
Η ανυπαρξία στρατηγικής και στόχων είναι πασιφανής.
Δυστυχώς, κατέληξε ο Βουλευτής ο Ελληνικός Τουρισμός έχει αφεθεί από την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη στη τύχη του και βουλιάζει.
|