Η Ένωση Ταμυναίων Πολιτών η "Παρέμβαση", με νέα ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι στο χώρο που κατασκευάζεται το εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ, βρίσκεται σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Όπως ισχυρίζονται, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει μια ολόκληρη πολιτεία με λουτρά κλασικών χρόνω, στοές, αγορά, κτίρια, αποχετευτικά, η οποία είναι γνωστή ως "Πορθμός". Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την Παρέμβαση, σε συνεδρίασή του, στις 23 Δεκεμβρίου, συνηγόρησε στην καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου, κάτω από την πίεση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων.
Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ταμυναίων Πολιτών αναφέρει τα παρακάτω:
"Το 1950 όταν το πρώτο εργοστάσιο της ΔΕΗ κατασκευαζόταν, οι μπουλντόζες της αμερικάνικης εταιρείας, ως νέοι Αλάριχοι, με πολιτική απόφαση, ανέσκαψαν τον χώρο και κατέστρεψαν έναν ιστορικό οικισμό που βρέθηκε στη θέση του εργοστασίου. Όλα τα αρχιτεκτονικά και γλυπτικά μέλη καθώς και ενεπίγραφα που βρέθηκαν λεηλατήθηκαν και αποσιωπήθηκαν. Μετά από ένα τραγικό πόλεμο και ένα τραγικότερο εμφύλιο, πού σκέψεις και έλεγχοι από αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ένα έγκλημα έμεινε κρυφό έως το 1992, όταν σε ανασκαφές για κατασκευή νέου κτηρίου της ΔΕΗ βρέθηκαν τα υπολείμματα του εγκλήματος, συγκρότημα με υπόκαυστα Ρωμαϊκά λουτρά. Ως γνωστό οι Ρωμαίοι "κάθισαν" πάνω στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό (το πολύτιμο βιβλίο-μελέτη της αρχαιολόγου Αθηνάς Χατζηδημητρίου «Αλιβέρι, συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα της περιοχής Αθήνα 2000»). Χρόνια τα κλειδιά του μικρού περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, που δεν κηρύχτηκε ποτέ αρχαιολογικός, κρατά η ΔΕΗ...
Σήμερα, το νέο εργοστάσιο Φυσικού Αερίου (;) σχεδιάστηκε να κατασκευαστεί πάνω στον αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η νέα αποκάλυψη μιας ολόκληρης πολιτείας με παλαιότερα λουτρά κλασσικών χρόνων, στοές, αγορά, κτίρια, ευρήματα και τάφοι νεολιθικής εποχής, συνεχίζουν να μαρτυρούν το αποσιωποιηθέν έγκλημα.
Δεκαπέντε και πλέον χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν για Φυσικό Αέριο, προκειμένου να σωθούν από τον καρκίνο, που πότισαν το έδαφος και τα πνευμόνια τους, ο λιγνίτης και το πετρέλαιο.
Προς τι λοιπόν οι βιαστικές μελέτες και συμβάσεις που χρεώνουν τον πολίτη αδικαιολόγητα; Αφού όλοι πλέον γνώριζαν ότι ο χώρος έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον; Απορίας άξιο είναι βέβαια, το γιατί η επιχείρηση της ΔΕΗ, δεν έλαβε τα μέτρα της ώστε να χωροθετήσει αλλού την μονάδα Φ.Α..
Η αρχαιολογία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), (σε μια συνεδρία παρωδία της 23-12-2009) και υπό την πίεση βραχυπρόθεσμων συμφερόντων, συνηγορεί σιωπηλά στην νέα ολική καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου. Όταν άλλοι λαοί δημοσιοποιούν φτωχά ευρήματα και υποψίες ανθρώπινης δράσης, προσπαθώντας να αποκτήσουν ιστορία, εμείς όχι μόνο τα καταστρέφουμε, αλλά απεμπολούμε την ιστορία μας προς χάριν μεμονωμένων οικονομικών συμφερόντων. Ας μη διαμαρτυρόμαστε που οι γείτονές μας επιβουλεύονται, όχι μόνο την ιστορία, αλλά και τα εδάφη μας, αφού τους τα παραδίδουμε μόνοι μας".
Σχετικό θέμα: