Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο Βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς σχετικά με την εκπόνηση και επέκταση σχεδίων πόλεως. Ο Βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι διαδικασίες εκπόνησης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι αξιοσημείωτα χρονοβόρες και διαρκούν πολλές φορές είκοσι και πλέον χρόνια τώρα. Αποτέλεσμα αυτών των διαπιστωμένων χρονοβόρων διαδικασιών και δυσλειτουργιών είναι τόσο η αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη περιοχών όσο και οι κατά παρέκκλιση ηλεκτροδοτήσεις αυθαίρετων κτισμάτων από τη ΔΕΗ. Επιπρόσθετα, τονίζει ο Δημήτρης Πιπεργιάς, οι καθυστερήσεις στην ένταξη περιοχών που ήδη έχουν αναπτυχθεί, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα. Οι οικιστές διώκονται ποινικά, τους επιβάλλονται υπέρογκα ποσά σε πρόστιμα, «εφευρίσκουν» τρόπους ώστε να ηλεκτροδοτηθούν «κατ' εξαίρεση», ενώ οι ΟΤΑ χάνουν πολύτιμους πόρους αφού δεν μπορούν να εισπράξουν τα δημοτικά τέλη.
Ο Βουλευτής ζητά να μάθει από την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν προτίθεται να προβεί σε απλούστευση των διαδικασιών ένταξης περιοχών στα σχέδια πόλεως, ιδιαίτερα μάλιστα όσων περιοχών έχουν ήδη αναπτυχθεί οικιστικά καθώς και αν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ηλεκτροδοτεί τα αυθαίρετα κτίσματα που δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν.
Κατά την τοποθέτησή της η Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κα Ροδούλα Ζήση τόνισε ότι στην ερώτησή του ο Βουλευτής θέτει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τα μεγάλα θέματα σχεδιασμού της οικιστικής ανάπτυξης. Η επιτάχυνση των μελετών επέκτασης, επεσήμανε στην απάντησή της, έχει ξεκινήσει αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά τις πολεοδομικές μελέτες που έχουν να κάνουν με τα ρεύματα, με τις γεωλογικές μελέτες, καινούργια δηλαδή δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί με την πάροδο του χρόνου.
Σχετικά με την προώθηση και την απλούστευση των διαδικασιών η Κα Ζήση είπε ότι έχει ξεκινήσει το υπουργείο με τον πρόσφατο νόμο την κωδικοποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πιο γρήγορης έγκρισης όλων αυτών των πολεοδομικών μελετών, καταγράφοντας με συγκεκριμένες επιτροπές και με τις υπηρεσίες όλες αυτές τις αδυναμίες αλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να υπάρχουν έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μέτρα βελτίωσης αυτού του συστήματος παραγωγής πολεοδομικών μελετών.
Στο θέμα που έθιξε ο Δημήτρης Πιπεργιάς σχετικά με την δυνατότητα ηλεκτροδότησης των αυθαίρετων κτισμάτων που δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν οι υφυπουργός τόνισε ότι αυτό δεν είναι εφικτό.
Στην ομιλία του ο Βουλευτής Εύβοιας τόνισε πως τα προβλήματα που ανέφερε η υφυπουργός ότι αντιμετωπίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την εκπόνηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι επόμενα αφού μια περιοχή για να μπει στο σχέδιο πόλεως κάνει 20 με 25 χρόνια και υπάρχουν νέα δεδομένα. Επεσήμανε επίσης ότι με τις καθυστερήσεις αυτές παρουσιάζονται φαινόμενα διαφοράς όπως να θεωρείται μια περιοχή στο σχέδιο «περιοχή πράσινου» και στη συνέχεια να κατατμίζεται σε οικόπεδα για ανέγερση κατοικιών, όπως συνέβη στην περιοχή της Πειραϊκής Πατραϊκής στο Νομό Αχαΐας και στο χώρο της βιομηχανίας Δάριγκ στο Νομό της Εύβοιας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομη τη λειτουργία της Βιομηχανίας ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ στην Αμάρυνθο τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι «θύμα» της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. Τέλος είπε πως αυθαίρετα κτίρια που δεν κατεδαφίζονται θα πρέπει να ηλεκτροδοτούνται ώστε να πάψει να αναπτύσσεται μια παραβιομηχανία εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων και ρουσφετιών σε επίπεδο νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Στη δευτερολογία της η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε πως πράγματι έχουμε καθυστερήσεις και ελλείμματα σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και όχι μόνο του σχεδιασμού αλλά και της υλοποίησης. Ενώ ζητείται η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και έχουν αναλάβει οι πολεοδομίες των δήμων και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης να λύσουν ορισμένα ζητήματα βάσει των αρμοδιοτήτων τους, έχουμε προβλήματα, όπως είναι οι πράξεις εφαρμογής που έχουν καθυστερήσει, ελλείμματα γης, μη αναστολή οικοδομικών εργασιών σε σχεδιασμένους άξονες ανάπτυξης είτε τουριστικής είτε βιομηχανικής, είτε υποδομών που πρέπει να συγκλίνουν για να επιτευχθεί η κοινωνική και οικονομική σύγκλιση επί της ουσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος διαβεβαίωσε το Βουλευτή ότι οι διαδικασίες της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της χώρας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν χρηματοδοτικών αλλά και επιστημονικής γνώσης και διεθνών δεσμεύσεων.
|