Τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ κατέλαβαν την Τετάρτη μέλη της Γκρινπίς ως εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόρριψη της σκουριάς σε θαλάσσια περιοχή του Ευβοϊκού.
Οι μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στο νοτιοανατολικό σκέλος του όρμου της Λάρυμνας στο βόρειο Ευβοϊκό και παράγουν σιδηρονικέλιο.
Ως παραπροϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας προκύπτουν σκουριές, που σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Οι 500.000-600.000 τόνοι πωλούνται ως υλικό αμμοβολής (καταλήγει εμμέσως στη θάλασσα) ή ως πρόσθετο στην τσιμεντοβιομηχανία.
Η κατάληψη τελείωσε ύστερα από την υπόσχεση του Υπουργείου Ανάπτυξης στους ακτιβιστές της Γκρινπίς ότι θα σταματήσει η θαλάσσια απόρριψη της μεταλλευτικής σκουριάς.
Για την κατάληψη της ΛΑΡΚΟ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης διευκρινίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του στην περιβαλλοντική οργάνωση: «Οι εγκαταστάσεις των μεταλλουργικών σκουριών της βιομηχανίας έχουν αδειοδοτηθεί (και με κοινοτική χρηματοδότηση) με δυνατότητα πλέον χερσαίας και θαλάσσιας αποκομιδής τους. Παράλληλα έως τον Απρίλιο του 2003 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την επιλογή και διαμόρφωση χερσαίας περιοχής απόρριψης των αποβλήτων. Ετσι ώστε έως τα τέλη του 2004 να σταματήσει η θαλάσσια απόρριψη της μεταλλευτικής σκουριάς».
Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Γκρινπίς Νίκος Χαραλαμπίδης που ηγήθηκε της κατάληψης δήλωσε από το πλοίο «Εσπεράντζα» της διεθνούς Γκρινπίς: «Οι όροι είχαν παραβιαστεί. Και όχι μόνον δεν ανακλήθηκε η σχετική άδεια από τη βιομηχανία αλλά ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια (λήξη 31.12.2004). Τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Υγείας νομιμοποίησαν, με άλλα λόγια, την απόρριψη στη θάλασσα εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουριάς, πλούσιας σε βαρέα μέταλλα».
|