Τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την αδειοδότηση των Αιολικών Πάρκων μετά τις γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ τη 10/7/2002 και τη 3/10/2002 και την επανεξέταση της θέσης της προκειμένου οι μικρές επενδύσεις από κατοίκους της περιοχής να αδειοδοτούνται ζητά να μάθει με ερώτησή του ο Βουλευτής Εύβοιας Δημήτρης Πιπεργιάς. Στην ερώτησή του ο Βουλευτής τονίζει πως στην υπ. Αριθμ. 523/79 ερώτηση του τη 17η Ιουλίου του 2002 σχετικά με την αδειοδότηση των Αιολικών Πάρκων και των κριτηρίων ο υπουργός Ανάπτυξης με το υπ αριθμ. Δ6/Φ38/11631 έγγραφο απάντησε ότι «Η δημοσιοποίηση της ΡΑΕ για πρόθεση θετικής γνωμοδότησης υπέρ 26 αιολικών πάρκων είναι κατ' αρχή σύννομη δεδομένου μάλιστα ότι η άδεια παραγωγής αποτελεί στην ουσία άδεια σκοπιμότητας και ως εκ τούτου προηγούμενη κάθε άλλης αδειοδοτικής πράξης της Διοίκησης. Το γεγονός ότι όλα τα προτεινόμενα προς αδειοδότηση πάρκα διαθέτουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων ή προέγκριση χωροθέτησης, καθώς και έγκριση επέμβασης σε δασικές εκτάσεις, αποτελεί απλώς συνεκτιμώμενο λόγο και όχι αναγκαία προϋπόθεση. Εξάλλου η κατά τα ως άνω πρόθεση της ΡΑΕ αλλά και η επακολουθούσα διατύπωση γνωμοδοτήσεων δεν προδικάζει και την αναγκαία για την εκτέλεση των έργων τελική αδειοδότηση. Είναι αυτονόητο ότι το καθεστώς νομιμότητας των εν λόγω πράξεων της Διοίκησης ως προς τυχόν πλημμέλειες δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τη ΡΑΕ και μάλιστα παρεμπιπτόντως αλλά και ούτε επηρεάζει το κύρος των ενεργειών της».
Επιπλέον στην ερώτηση του Βουλευτή αν «Θα παρέμβει προκειμένου οι μικρές επενδύσεις από κατοίκους της περιοχής για αιολικές μονάδες ισχύος μέχρι 2MW να αδειοδοτούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα;» ο υπουργός στην απάντησή του ανέφερε ότι «δεν υφίστανται στοιχεία δικαιολογούνται την υπαγωγή σε ευνοϊκότερο καθεστώς αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 2MW δεδομένου ότι με τα έργα αυτά δεν επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, προκαλείται περιβαντολλοντική επιβάρυνση από την παρουσία περισσότερων μονάδων και τη συμφόρηση δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πολλαπλασιάζονται οι γραφειοκρατικές διατυπώσεις κλπ.»
Ο Δημήτρης Πιπεργιάς στην ερώτησή του επισημαίνει ότι οι μικροεπενδυτές με τοπικές ιδιοκτησίες που επιθυμούν να εμπλακούν στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, δεν δύναται να ανταγωνιστούν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, αφού επωμίζονται το κόστος δαπανηρών μελετών προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία γνωμοδότησης για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκτούτου δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η συμμετοχή μικρών επενδυτών που κατοικούν στη περιοχή του Νομού Ευβοίας, και έχουν πρόθεση να συμμετάσχουν στη παραγωγή αιολικής ενέργειας. Επιπρόσθετα δημιουργείται η εντύπωση ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με τον τόπο έρχονται, με την άδεια της κυβέρνησης, σαν κατακτητές να καταλάβουν τις ράχες και να κάνουν τις δουλειές τους.
|