Σημαντική δουλειά γίνεται στο δήμο Στυρέων, που πρωτοπορεί με μια σειρά ημερίδων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Το διάστημα 3 με 5 Ιουλίου διοργανώθηκε το 1ο Διεθνές Συμπόσιο "Στυρία Γαία" για τα δρακόσπιτα της Νότιας Εύβοιας, ενώ στις 21 Ιουνίου φιλοξενήθηκε στα Στύρα επιστημονική ημερίδα για θέματα περιβάλλοντος.
Η επιστημονική ημερίδα διοργανώθηκε από το δήμο Στυρέων με τη συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο κ. Αριστοτέλης Ζαμπετάκης, Χημικός - Οικονομολόγος. Παρουσιάστηκαν 10 εισηγήσεις, που κάλυψαν τις θεαματικές ενότητες:
Μετά το χαιρετισμό από τη Δήμαρχο του δήμου Στυρεων κα Σοφία Μούτσου, πρώτος ομιλητής κ. Γεώργιος Ροδάκης, Χημικός - Ειδικός Σύμβουλος του δήμου Στυρεων, παρουσίασε την υγειονομική σημασία των χημικών παραμέτρων στο πόσιμο νερό και το έργο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Στυρεων, που ιδρύθηκε με την απόφαση 9325 /30.12.2002 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον κ. Αριστοτέλη Ζαμπετάκη, Χημικό- Οικονομολογο, που παρουσίασε τη μελέτη του κ. Ανδρέα Ψάλτη, Χημικού στο Γ.Χ. του Κράτους και Μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), για τη διατήρηση και διαχείριση των Υδάτινων Πόρων. Προτείνεται σειρά μέτρων για την αποθήκευση του βρόχινου νερού, την αξιοποίηση του νερού μετά από βιολογικό καθαρισμό για δευτερεύουσες χρήσεις κλπ., που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη διαχείριση του νερού σε παράκτιες, μη αυταρκεις περιοχές. Παρουσιάσθηκαν τέλος τα αποτελέσματα από τη συγκριτική μελέτη δειγμάτων πόσιμου νερού μετά από εργαστηριακούς ελέγχους, που έγιναν στο Γ.Χ. του Κράτους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ανακοίνωσης της Ένωσης Ελλήνων Χημιών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Ι.Σιταρας, Χημικός - Πρόεδρος στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ε.Ε.Χ.), που για φέτος είχε σαν θέμα «Ο Πλανήτης σου σε χρειάζεται - Να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την Αλλαγή του Κλίματος». Η ανακοίνωση της Ε.Ε.Χ. συνδυάσθηκε με φωτογραφίες από την ταινία «HOME»,που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 5 Ιουνίου. Η επιμέλεια των αποσπασματων της ταινίας έγινε από τον κ. Αριστοτέλη Ζαμπετάκη.
Για τα τρόφιμα έγιναν τρεις εισηγήσεις. Από τον κ. Δημήτρη Γαλατα, Χημικό - Οικονομολόγο με θέμα "Ασφαλή Τρόφιμα", από τη συνεργασία των Χημικών κ. Ιωαννη Αλούκου και κ. Αριστοτέλη Ζαμπετάκη για τα αποτελέσματα από τη συγκριτική μελέτη των Βιολογικών και Συμβατικών Τροφιμων και από τον κ. Ιωάννη Ζαμπετάκη, Επίκουρο Καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κρίσιμο συσχετισμό νερού,τροφίμων, ανακύκλωσης και ΑΠΕ. Επιγραμματικά αναφέρονται η επικίνδυνη επιβάρυνση σε διοξίνες των τροφίμων από τις πυρκαγιές και η σαφής ανωτερότητα των βιολογικών τροφίμων, που είναι πιο νόστιμα και πιο υγιεινά, περιέχουν πολύ λιγότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, ορμονών κλπ., αφού τα χημικα αυτά προϊόντα χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα μόνο στις συμβατικές καλλιέργειες επιβαρύνοντας τα συμβατικά τρόφιμα. Στην παρουσίαση του ο κ. Ιωαννης Ζαμπετακης υπογράμμισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να έχουμε ποιοτικό νερό άρδευσης (χωρίς βαρεα μέταλλα π.χ. εξασθενες χρώμιο, μόλυβδο κλπ.) για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Έχει αποδειχθεί ότι τα βαρεα μέταλλα απορροφώνται και βιοσυσσωρευονται σε τρόφιμα-βολβούς (πατάτες, καρότα και κρεμμύδια). Τα τρόφιμα όμως συσσωρεύουν και ρύπους από το περιβάλλον (όπως διοξίνες από την παράνομη χωματερή του Δήμου Στυρεων είτε μικροσωματιδια από τα φουγάρα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι). Είναι επομένως άμεσης προτεραιότητας η δημιουργία ΧΥΤΑ, η προώθηση της ανακύκλωσης και οι ΑΠΕ ώστε να έχουμε ένα πιο καθαρό Περιβάλλον, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων.
Για την Ανακύκλωση των Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Αλουκος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», που παρουσίασε το σημαντικό έργο της Εταιρείας πανελλαδικά.
Οι τρεις τελευταίες Εισηγήσεις κάλυψαν με επάρκεια την μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 20% της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020.
Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημείου Αθηνών κ. Παναγιώτης Σίσκος στην εισήγησή του με θέμα «Πράσινη Ενεργεία και ΑΠΕ» υπογράμμισε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες και την υστέρηση στους στόχους της υποκατάστασης των κλασικών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, Φυσικό Αέριο κλπ.) με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Τόνισε ότι διανύουμε την οικονομία του άνθρακα, η οποία παράγει μεγάλες ποσότητες ρύπων (καπνού σωματιδίων, οξειδίων του θείου, του αζώτου και του άνθρακα), που προκαλούν χημική ρύπανση στις πόλεις. Επιπλέον παράγουν ως κύριο προϊόν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι κυρίως υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές. Η αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με την προοδευτική εισαγωγή στο ενεργειακό ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάθε χώρα μέλος μέχρι το 2020 να παράγει το 20% της ενέργειας από τις ΑΠΕ.
Την υστέρηση αυτή διαπίστωσε και ο κ. Αριστοτέλης Ζαμπετάκης, που με την εισήγηση του «Ηλιακή Ενέργεια και Περιβάλλον» έδωσε μια πιο αισιόδοξη δυναμική στην αύξηση της παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος από την Ηλιακή Ενέργεια. Πράγματι η τεράστια και... δωρεάν καθημερινή ενέργεια του ήλιου δεν έχει αξιοποιηθεί αποτελεσματικά. Εκτιμάται ότι η Ηλιακή Ενέργεια, που μας προσφέρεται κάθε ώρα είναι ίση με όλη την ενέργεια, που καταναλώνουν τα 7 δις του ανθρώπινου πληθυσμού στη γη! Είναι δηλαδή 365x24= 8760 φορές μεγαλύτερη από την παγκόσμια και για όλες τις χρήσεις κατανάλωση Ενέργειας! Με βελτίωση της απόδοσης 14% (τεχνολογία των Φωτοβολταικων Συστημάτων) σε αποδόσεις μεγαλύτερες από 30% (Καινοτόμος παραγωγή Ατμού 500-600 βαθμών Κελσίου από την ηλιακή ακτινοβολία με την στοχευση εκατοντάδων Κατόπτρων σε ειδικό Πύργο) η αξιοποίηση της Ηλιακής Ενέργειας θα βελτιωθεί εντυπωσιακά!
Τέλος, η εισήγηση της κας Μαρίας Βιτωρακη, Χημικού-Μηχανικού, Περιβαλλοντολόγου τόνισε τα πολύ σοβαρά προβλήματα σε Ασωπό, Μαλιακό, Β. Ευβοϊκό, Αλιβέρι με τη μείωση της Βιοποικιλοτητας και της Αλιευτικής παραγωγής και έκλεισε το επιστημονικό μέρος της ημερίδας με την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της σταδιακής αναστροφής προς πιο αυστηρούς ελέγχους όσων ρυπαίνουν.
Η εκδήλωση έκλεισε με την αναλυτική περιγραφή από τη Δήμαρχο κα. Σοφία Μουτσου των δράσεων της Δημοτικής Αρχής για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα πρέπει συστηματικά να αντιμετωπισθούν με επιτυχία (ΧΥΤΑ, ύδρευση σε Αλμυροποταμο και Τσακαιους, ΑΠΕ, ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας κ.λπ.).
Επόμενος στόχος του δήμου Στυρέων είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων με θέματα "Η ανακύκλωση στο δήμο μας", "Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία - Προτάσεις για καλύτερη ποιότητα τροφίμων και καθαρό περιβάλλον", "Οι ΑΠΕ για οικιακή χρήση" κ.ά..