Η χρονολόγηση των Δρακόσπιτων των Στύρων και της Πύλης των Αρμένων με τη μέθοδο της Οπτικής Φωταύγειας ήταν ο τίτλος της μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Λυριτζή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου "Στυρία Γαία" έκανε την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών του που διεξήχθησαν με χρηματοδότηση του Δήμου Στυρέων και σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Ξάνθης. Το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο "Στυρία Γαία" διεξήχθη στα Στύρα από 3-5 Ιουλίου και συγκέντρωσε κορυφαίους επιστήμονες από Αμερικανικά, Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής μελέτης, με την εργαστηριακή μέθοδο της Οπτικής Φωταύγειας ανιχνεύθηκαν στα πετρώματα του Δρακόσπιτου των Καψάλων (Λιμικό) και της Πύλης των Αρμένων (Ακρόπολη των Στύρων) διάφορες χρονολογίες που ξεκινούν από την εποχή μας και ανάγονται μέχρι τα βάθη των αιώνων. Συγκεκριμένα οι παλαιότερες ηλικίες που καταγράφηκαν φτάνουν μέχρι το 1000 π.Χ. Οι μετρήσεις ελέγχθηκαν από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Ξάνθης και οδηγούν σε νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπεράσματα σχετικά με την ηλικία και τη χρήση των σημαντικών αυτών μεγαλιθικών μνημείων.
Οι επιστημονικές ανακοινώσεις του καθηγητή κ. Ιωάννη Λυριτζή υποστηρίχθηκαν από τον καθηγητή και Διευθυντή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος κ. Ι. Μπασιάκο και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ξάνθης κ. Γ. Πολυμέρη. Συμμετοχή στην ανακοίνωση είχε επίσης και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η συμμετοχή των Φυσικών Επιστημών στα μέχρι σήμερα αρχαιολογικά δεδομένα δίνει ευρύτερες διαστάσεις στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα περίφημα Δρακόσπιτα της νότιας Εύβοιας. Η περαιτέρω έρευνα με μελέτη θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του Δήμου Στυρέων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος της Οπτικής Φωταύγειας έχει εφαρμοστεί, μαζί με την συνήθεις μεθόδους, σε μερικά από τα μεγαλύτερα μνημεία του κόσμου όπως η Πυραμίδα του Μυκερήνου στην Αίγυπτο, οι Πυραμίδες του Περού, μνημεία των Δελφών κλπ. Με την μέθοδο αυτή επίσης έχουν χρονολογηθεί οι σημαντικές ελληνικές πυραμίδες του Διμηνιού.
Σχετικό θέμα: