Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθηγητές, μαθητές, γονείς που εμπλέκονται με το κτιριακό συγκρότημα των επαγγελματικών σχολείων στο Βούρκο Χαλκίδας υποστηρίζουν ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο ειδικά σε περίπτωση σεισμού. Όπως σημειώνουν κανένας φορέας, είτε πρόκειται για δήμος ή νομαρχία ή υπουργείο Παιδείας, δεν έχει ασχοληθεί με την καταλληλότητα του συγκεκριμένου κτιρίου.
Η εικόνα που παρουσιάζει είναι τραγική, κολώνες με εμφανή πλέον τον οπλισμό, τοίχοι που έχουν υποχωρήσει, πόρτες και παράθυρα κατεστραμμένα, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ασυντήρητες και επικίνδυνες, οι οποίες μόνο με τη φροντίδα των εκπαιδευτικών παραμένουν ασφαλείς, πατώματα που έχουν πάρει κλίση, ταράτσες που στάζουν μέσα στα εργαστήρια.
Αυτό το κτίριο, φιλοξενεί το 1ο, 2ο και 3ο ΕΠΑΛ, την ΕΠΑΣ, το ΙΕΚ, το σχολείο 2ης ευκαιρίας και το σχολείο ενηλίκων, ενώ μιλάμε για 3.000 περίπου μαθητές και 300 καθηγητές.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές κοινότητες και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αποφασισμένοι πλέον να δοθεί λύση, απαιτούν να γίνει αντισεισμικός έλεγχος του κτιρίου από υπηρεσίες του δήμου και της νομαρχίας, άμεση αποκατάσταση των επικίνδυνων ζημιών και να εξασφαλιστεί άμεσα οικόπεδο και να προγραμματιστεί η κατασκευή άλλου σύγχρονου κτιρίου για τους μαθητές. Παράλληλα σημειώνουν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα προβούν σε νέες ενέργειες για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος, ενώ το επόμενο θέμα που θα πρέπει να τεθεί είναι η γενικότερη στάση των κυβερνήσεων διαχρονικά για την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση.