Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και των τοπικών «εκπροσώπων» της να πείσουν τον ευβοϊκό λαό ότι το Γ΄ ΚΠΣ θα αποτελέσει το εργαλείο για την έξοδο του νομού από την εγκατάλειψη τα γεγονότα για μια ακόμα φορά τους διαψεύδουν.
Η Εύβοια που βίωσε το Α΄ και Β΄ ΚΠΣ ως παρίας της περιφέρειας φαίνεται από τα πρώτα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν εγκριθεί ότι θα τύχει ανάλογης αντιμετώπισης και στο Γ΄ ΚΠΣ. Δε χρηματοδοτούνται όχι μόνο βασικά έργα υποδομής, όπως οδικό δίκτυο και νοσοκομείο αλλά και δράσεις, όπως αγροτουρισμός που θα μπορούσαν έστω και κατ' ελάχιστο να βοηθήσουν στην αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου Εύβοιας.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER:
- Στη LEADER I η αδυναμία συνεννόησης και κοινής δράσης των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσε το νομό εκτός πεδίου εφαρμογής.
- Στη LEADER II η τοπική ομάδα δράσης Εταιρεία Διαχείρισης LEADER Εύβοιας (ΕΔΙΛΕ Α.Ε.) μετά δυσκολίας κατάφερε να απορροφήσει το εγκεκριμένο ποσό του 1 δις και μάλιστα για έργα που εκτός ελαχίστων περιπτώσεων δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για το νομό.
- Στη LEADER + (2000-2006) ύψους 393 εκατ. ευρώ δυστυχώς δε θα υπαχθεί κανένα επενδυτικό έργο στο νησί αφού η υποβληθείσα από την ΕΔΙΛΕ ΑΕ πρόταση βαθμολογήθηκε χαμηλά και απορρίφθηκε.
Όμως η συγκεκριμένη απόρριψη πρέπει να αιτιολογηθεί γιατί η Εύβοια είναι η περιοχή της Περιφέρειας με τις ιδανικότερες προϋποθέσεις εφαρμογής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Βέβαια η ΕΔΙΛΕ με πρόσφατη ανακοίνωσή της επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αποφεύγοντας όμως να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που είναι μία: Η πρότασή της για την Κοινοτική πρωτοβουλία LEADER+ απορρίφθηκε.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Ποιο ρόλο θέλουμε εμείς οι πολίτες της Εύβοιας για το νομό μας, το ρόλο υποτέλειας και επαίτη που μας επιφυλάσσουν ή το ρόλο του διεκδικητή αυτών που μας ανήκουν;
Το πρώτο ρόλο τον βιώνουμε εδώ και χρόνια... για το δεύτερο απαιτείται η αφύπνιση της Τοπικής Κοινωνίας; Ευάγγελος Αποστόλου
|