Η συνεχής και ταχύρρυθμη ανάπτυξη της ζήτησης τσιμέντων στην εγχώρια αγορά έχει σημαντικά θετικές επιπτώσεις για τις βιομηχανίες τσιμέντου της χώρας.
Το 2001 ήταν μια ακόμη χρονιά - η έκτη κατά σειρά - που σημειώθηκε ρεκόρ στην παραγωγή και στις παραδόσεις τσιμέντων.
Μέσα σε αυτό το πολύ θετικό περιβάλλον η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατάφερε να ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος, αξιοποιώντας και την προηγμένη τεχνογνωσία του ομίλου Lafarge.
Οι εσωτερικές οικονομίες που πραγματοποιούνται σε όλα τα επίπεδα έχουν θετικές επιπτώσεις στα λειτουργικά κέρδη και στα περιθώρια κερδοφορίας της τσιμεντοβιομηχανίας.
Ειδικότερα, στον τελευταίο ετήσιο απολογισμό που κάνει η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, τα ακόλουθα:
Ταχύρρυθμη ανάπτυξη
Το 2001 ήταν η 6η συνεχής χρονιά με ρεκόρ παραδόσεων τσιμέντου στην Ελλάδα, λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των έργων υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αγορά παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 4,5% σε σύγκριση με το 2000, με τους υψηλότερους ρυθμούς να παρατηρούνται στο Νομό Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρωτοφανής αριθμός κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής.
Σε αυτό το περιβάλλον, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ εκλήθη να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες των πελατών της, όχι μόνον σε ποσότητες, αλλά και σε διαθεσιμότητα και ποιότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνες παραγωγοί τσιμέντου εισήγαγαν τον Ιανουάριο του 2001 τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα, ΕΝ 197, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα νέα πρότυπα εισήχθησαν χωρίς να τεθούν ποιοτικά ή άλλα ζητήματα και σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την υποστήριξη που είχε η βιομηχανία τσιμέντου από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και κυρίως από τον ΕΛΟΤ και το Γενικό Εργαστήριο για τα Δημόσια Εργα.
Τα νέα πρότυπα προσφέρουν περισσότερες ποιοτικές εγγυήσεις, ενώ σε τοπικό επίπεδο οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.
Τα προϊόντα
Ως θυγατρική της Lafarge, η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί διαδικασίες παγκόσμιου επιπέδου στη βιομηχανική παραγωγή, το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση. Η πολιτική της Lafarge, που εφαρμόζεται παγκοσμίως, εστιάζει στον πελάτη.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι πελάτες του Ομίλου Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ στην Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Για να διασφαλισθεί ότι ο κάθε πελάτης θα εκμεταλλευτεί πλήρως αυτή την ευκαιρία, ο Ομιλος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «μεταβίβασης τεχνογνωσίας» της παραγωγής σκυροδέματος, με στόχο την αναβάθμιση του συνόλου της αγοράς σκυροδέματος και την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η εμπειρία της Lafarge είναι επίσης πολύ σημαντική στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Ο Ομιλος έχει στην ιδιοκτησία του, στη Λυών της Γαλλίας, ένα από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο στον τομέα των δομικών υλικών.
Μέσα από εκεί οι διάφορες επιχειρησιακές μονάδες παίρνουν πλήθος πληροφοριών και πρακτικών, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στις επιμέρους αγορές. Νέα προϊόντα, που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στην αγορά σκυροδέματος, είναι πλέον στη διάθεση του Ομίλου Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ για να τα χρησιμοποιήσει και να τα προωθήσει στους πελάτες του.
Η συγχώνευση
Το 2001 σηματοδότησε την αρχή της επίτευξης των λειτουργικών ωφελειών από τη συγχώνευση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την Τσιμέντα Χαλκίδος Α.Ε. που έγινε στα τέλη του 2000.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατόρθωσε να αναδιοργανώσει το εσωτερικό και εξαγωγικό δίκτυο διανομής, για να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη διαδικασία διανομής του τσιμέντου. Η ΑΓΕΤ Ηρακλής προμηθεύει πλέον την αγορά της Αττικής οδικώς από το εργοστάσιο Ηρακλής ΙΙΙ, στη Χαλκίδα, αντί από το εργοστάσιο Ολυμπος, στο Βόλο, μέσω θαλάσσης, προσφέροντας έτσι όχι μόνο μία πιο οικονομική λύση, αλλά και γρηγορότερη ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών.
Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά από τον Ηρακλή ΙΙΙ αυξήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε αντισταθμιστική αύξηση των εξαγωγών από το Βόλο, όπου οι εγκαταστάσεις εκφόρτωσης είναι πιο αποτελεσματικές. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, ο πλωτός σταθμός, «Χαλκίς Εξπρές», που χρησιμοποιείτο για εξαγωγές από τη Χαλκίδα, τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Τα οφέλη από αυτή την αναδιοργάνωση ανήλθαν σε 2 εκατομμύρια ευρώ το 2001, ενώ αναμένονται επιπρόσθετα οφέλη από το 2002 και μετά.
Βελτιώσεις
Το πρόγραμμα Λειτουργικών Βελτιώσεων (Operational Improvement Program - O.I.P.) που ξεκίνησε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής μέσα στο 2000, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο του 2001.
Το πρόγραμμα ανέλαβαν να υλοποιήσουν και τα τρία εργοστάσια με στόχο τη σταδιακή βελτίωση σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας του τσιμέντου.
Ολοι οι χώροι παραγωγής, παράλληλα με την απόδοσή τους, αξιολογήθηκαν σε θέματα περιβάλλοντος, υγιεινής και ασφάλειας. Το κάθε εργοστάσιο χωρίστηκε σε μονάδες ανάλυσης τις οποίες «ανέλαβαν» ομάδες που παρείχαν τις γνώσεις τους σε θέματα λειτουργίας του κάθε εργοστασίου, καθώς και τη μεθοδολογία του O.I.P.
Οι ομάδες αυτές διερεύνησαν την τρέχουσα απόδοση του εργοστασίου, έθεσαν βελτιωτικούς στόχους και προσδιόρισαν τα έργα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των βελτιωτικών στόχων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ομάδες εφαρμογής και στα 3 εργοστάσια, οι οποίες μελετούν περαιτέρω συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες.
Ενα βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος ήταν η ενεργή συμμετοχή του εργοστασιακού προσωπικού όλων των επιπέδων, στον προσδιορισμό ευκαιριών βελτίωσης, καθώς επίσης και σε πιθανές λύσεις. Κατά τη διάρκεια των 3 O.I.P., έγιναν πάνω από 250 συναντήσεις, στις οποίες συμμετείχε πάνω από το 80% των υπαλλήλων και των 3 εργοστασίων. Αυτές οι συναντήσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περισσοτέρων από 5.000 δημιουργικών ιδεών, από τις οποίες επιλέχθηκαν ορισμένες ιδέες για περαιτέρω ανάλυση.
«Στήριγμα το ανθρώπινο δυναμικό»
«Η ΑΓΕΤ Ηρακλής αναγνωρίζει ότι η απόδοση των ανθρώπων της είναι θεμελιώδης για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της εταιρείας» τονίζει η διοίκηση. «Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει και να εκπαιδεύει τους ανθρώπους της για το μέλλον. Με βάση αυτό το σκεπτικό, έχουμε μπει σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού της οργανωτικής μας δομής και εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Οι βελτιώσεις σε θέματα παραγωγικότητας, προκειμένου να διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 45% του όγκου των πωλήσεών μας, προϋποθέτουν δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούμε να απασχολούμε.
Μέσα στο 2001 μειώσαμε το συνολικό αριθμό απασχολουμένων στον όμιλο περισσότερο από 10% και φθάσαμε να απασχολούμε 3.000 υπαλλήλους, χάρη στο Πρόγραμμα Εθελουσίας Αποχώρησης, το οποίο ελαχιστοποίησε τον κοινωνικό αντίκτυπο των απαιτούμενων αλλαγών». Πηγή: Ναυτεμπορική
|