Στο «Εθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ» της Σικελίας «Fuochi d'artificio στην πόλη της λάβας Aci Bonaccorsi, στις παρυφές της Αίτνας, εκθέτει ο σύλλογος Καλλιτεχνών «Ομάδα Τέχνης 90». Προσκεκλημένοι από το Δήμο και τον καθηγητή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Κατάνιας Antonio Bruno στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Ομάδας Τέχνης 90 το καλοκαίρι του 2001 στη Χαλκίδα.
Η έκθεση έχει τον τίτλο «Soqquadro, ο μύθος της Μεσογείου» και συμμετέχουν με έργα τους οι Ευβοείς καλλιτέχνες: Κοκορδάτος Γιάννης, Κεμίδης Θεόδωρος, Ραχούτης Νίκος, Ακριώτου Θεοδώρα, Μπακούτη Γιώτα, Ραχούτης Γιώργος, Μέργου Καλομοίρα, Κλειτσάκη Ντορέτα, Βράκα Κατερίνα, Σωτηριάδου Δομινίκη, Τόμι Νούνε, Καπέλλου Κωνσταντίνα, Μαντζάνας Κωνσταντίνος, Μοναστηριώτη Ειρήνη, Μπαρόλα Παρασκευή και οι Ιταλοί καλλιτέχνες της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κατάνιας.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Δήμο Aci Bonaccorsi στο Palazzo Cutore υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κατάνιας και την επιμέλεια του καθηγητή της αρχαίας ΕΛληνικής γλώσσας Salvatore di Mauro και θα διαρκέσει από τις 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου του 20002
Τα σπίτια της λάβας
Η πόλη του Aci Bonaccorsi, Δήμος στην περιφέρεια της Κατάνιας είναι κτισμένη σε έναν από τους λόφους που αποτελούν το λιθογενές οροπέδιο, δημιουργημένο από τη ροή της λάβας του ηφαιστείου.
Εκείνο που χαρακτηρίζει όλες τις πόλεις της περιοχής, είναι η μαύρη ηφαιστειακή πέτρα. Σε κάθε νέα της έκρηξη, η Αίτνα ανανεώνει το έδαφος με ατέλειωτα ποτάμια βασάλτη και ηφαιστειακή άμμο, υλικά που έδωσαν στα σπίτια την ποιητική ονομασία «τα σπίτια της λάβας».
Σε τούτο τον τόπο, συναντιέται ο μύθος με το τοπίο και ο συνεχής αγώνας του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης. Κυρίαρχη και τρομερή, η δύναμη της Αίτνας αναμοχλεύει στον επισκέπτη τα πιο έντονα συναισθήματα και εξάπτει τη φαντασία.
Οι πανέμορφοι κήποι της που ποτίζονται με στέρνες από το νερό της βροχής, κοιμίζουν στον ίσκιο τους τον μυθικό Τυφώνα και παρηγορούν τον πονεμένο Κύκλωπα Πολύφημο για τις πανουργίες ενός «Κανένα» που λεγόταν Οδυσσέας.
Αυτοί οι μυθικοί κήποι ήταν οι ίδιοι που έθρεψαν τους άποικους Ευβοείς και τα παιδιά τους, όταν ξεκινώντας από τη Χαλκίδα και την Ερέτρια με τα καράβια, έψαχναν για άλλους κόσμους μακρινούς, φτιάχνοντας μια νέα ιστορία. Μετέφεραν τα ιερά, τους σπόρους, τα κλήματα, τους αριθμούς, τη γραφή και τη φιλοσοφία τους, και έκτισαν νέες πόλεις δίνοντας στην Κάτω Ιταλία την ονομασία Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).
Οι κοινές ρίζες του πολιτισμού που μας ενώνουν καθώς και η φιλία που αναπτύχθηκε με την έκθεση «Soqquadro» στο δημαρχείο Χαλκίδας το καλοκαίρι του 2001 και τη φιλοξενία των Ιταλών καλλιτεχνών από την Ομάδα Τέχνης 90, μας προσανατολίζει σε ένα κοινό πεδίο δράσης που συμβάλλει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των νησιών της Εύβοιας και της Σικελίας.
|