Η τελική απόφαση του Δ.Σ. Κύμης για τη Βρωμονέρα και το ΓΠΣ
Σύμφωνα με ενημέρωση του Συλλόγου Δασοπροστασίας Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, σηζητήθηκαν τα παρακάτω:
"Ψηφίστηκε την Παρασκευή 19/12 από την πλειοψηφία του ΔΣ του Δήμου Κύμης η τελική απόφαση για το ΓΠΣ. Στην τελευταία συζήτηση τα σημεία του ΓΠΣ που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν: α) η χωροθέτηση της καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής και β) η παραχώρηση 300 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο ελατόδασος στην περιοχή της Βρωμονέρας για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου και συνοδευτικών εγκαταστάσεων.
Ξεκινώντας από το ζήτημα της Βρωμονέρας, πιστεύουμε ότι καθοριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου ότι "το βουνό και το δάσος πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, γιατί έτσι μας προσφέρουν πολύ περισσότερα". Έτσι η πρόταση ΠΕ-21 απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του δήμου μας. Νομίζουμε ότι την ίδια ανακούφιση νιώσαμε όλοι όσοι λατρεύουμε τα βουνά και τα δάση, στο άκουσμα αυτής της απόφασης (για την προστασία και όχι για την εκμετάλλευση) και το ελατοδάσος των Κοτυλαίων "πήρε μια βαθιά ανάσα". Το ελατόδασος αφού "ανακουφίστηκε" γιατί δεν θα του προστεθεί και άλλο ένα σημαντικότατο πρόβλημα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματά του, σχεδόν αμέσως ντύθηκε στα λευκά.
Ακόμη ο δήμαρχος πρότεινε η περιοχή της Φτεράδας να ενταχθεί σε ΠΕΠ (περιοχή ειδικής προστασίας), ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την άμυνα μας απέναντι στην πιθανή εισβολή της ΛΑΡΚΟ στα μέρη μας. Ευτυχώς και αυτή η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα απά το Δ.Σ..
Για την καθετοποίηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής επιλέχθηκε η περιοχή "Κώνστα" (ξεκινώντας για Τσίλαρο στα δεξιά). Έχουμε σαν σύλλογος πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο σημείο επειδή είναι δασική περιοχή, ξεκινούν ή περνούν ρέματα με νερό και βρίσκεται μακριά από γεωργική, κτηνοτροφική και οικονομική δραστηριότητα. Η άποψη του ΣΔΑΠΠΕ έχει ήδη εκφρασθεί με οδηγό τις εξής σκέψεις: α) συγκέντρωση της ρύπανσης στις ήδη υπάρχουσες εστίες β) κοντά σε υποδοχές απορρόφησης ρύπανσης (λ.χ. ΧΥΤΑ, βιολογικός) γ) κοντά στην γεωργική και οικονομική δραστηριότητα ενός τόπου (πχ. σε δρόμους, με πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αποχέτευση κλπ).
Εκτός από τη συζήτηση για το ΓΠΣ υπήρξε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέον θέμα: Η εκδίκαση της προσφυγής δημοτών στο ΣΤΕ για να αποτραπεί η εγκατάσταση της ΛΑΡΚΟ στον τόπο μας. Η ημερομηνία εκδίκασης είναι η 8 Απριλίου 2009. Κατά τη συζήτηση και αφού ο Δήμαρχος υπενθύμησε τις δύο ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις του Δ.Σ. του δήμου, πρότεινε επίσης την οικονομική στήριξη των δημοτών από το δήμο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα. Και λέμε σχεδόν αφού υπήρξε η παραφωνία από την μεριά της αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του κ. Τσικλιδή.
Δυστυχώς ο κ. Τσικλιδής έχει αναδειχθεί σε μόνιμη παραφωνία στα ζητήματα περιβάλλοντος στο δήμο μας. Και δεν το λέμε αυτό επειδή ξαφνικά διαπίστωσε ότι πρέπει η ΛΑΡΚΟ να εισβάλλει στην Κύμη, ενώ ήδη δύο φορές έχει ψηφίσει σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της ΛΑΡΚΟ. Το λέμε γιατί: α) ενώ μάλλον είναι δικαίωμα του κάθε δημόσιου προσώπου να αλλάζει άποψη, έστω και για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει όμως ταυτόχρονα να την αιτιολογεί και δημοσιοποιεί και β) ο κ. Τσικλιδής ενώ έχει 24 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα κοινά του τόπου (όπως ο ίδιος συνεχώς ισχυρίζεται), σε θέματα περιβάλλοντος οι απόψεις και οι πράξεις του είναι καθοριστικά αρνητικές και τώρα και παλαιότερα: τώρα: υπέρ της ΛΑΡΚΟ, υπέρ των λατομείων στον Εφταό από το συμπατριώτη του τον Αγραφιώτη, υπέρ των α/γ. Παλαιότερα: απόφαση για διάνοιξη δρόμου πάνω στην άμμο στο Σουτσίνι, χωματερή πάνω από υδροφόρο ορίζοντα και μέσα σε δάσος, το ακρωτήριο του Κάβου νταμάρι σε ιδιώτη, ρεύμα στους καταπατητές στην Χηλή κλπ".
Σχετικά θέματα:
- Ψηφίστηκε το σύνολο των τροποποιήσεων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κύμης www.servitoros.gr/news/view.php/21482/
- Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο www.servitoros.gr/news/view.php/21424/
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |