Επιστολή έστειλε στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο ο δήμαρχος Ελυμνίων κ. Ψαρρός, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα της ΒΙΟΜΑΓΝ που με το κλείσιμό της άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους ανέργους, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί και ξαναφέρνοντας το αίτημα των φορέων της περιοχής για επαναλειτουργία της επιχείρησης.
«Στην περιοχή μας αναπτύχθηκε, από τα τέλη του 19ου αιώνα, μεταλλευτική δραστηριότητα πού έφτασε στη κορύφωση της στις δεκαετίες '50 έως '80 με τις επιχειρήσεις Σκαλιστήρη και Παπαστρατή. Οι επιχειρήσεις αυτές περιήλθαν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το 1983 και εργάστηκαν επί 8 χρόνια κάτω από το νέο καθεστώς το 1991 διεκόπη η λειτουργία των επιχειρήσεων αφήνοντας κυριολεκτικά «στο δρόμο» χιλιάδες εργαζόμενους, θρυμματίζοντας τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, διασπώντας τον κοινωνικό ιστό.
Το 1995 η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε την προσφορά των εταιριών ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ Α.Μ.Ε.Τ.Β.Ε και ΑΛΦΑ Α.Ε. για εξαγορά των επιχειρήσεων όπου και δραστηριοποιήθηκε με την επωνυμία ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε.
Το 1999 η εταιρία, χωρίς να εκπληρώσει τις συμβατικές τις υποχρεώσεις, κήρυξε πτώχευση δημιουργώντας για δεύτερη φορά μέσα σε μια 10ετία ένα νέο κύκλο ανέργων και βάζοντας σε περιπέτειες -και πάλι- μια ολόκληρη περιοχή. Από τότε η επιχείρηση βρίσκεται στη διαδικασία της εκκαθάρισης από τον σύνδικο κ. Τσιρώνη.
Σήμερα, στα τέλη του 2002, οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που τους αναλογούν από μισθούς και αποζημιώσεις και πέραν τούτου μια ολόκληρη επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά αφύλακτη και έρμαια στα χέρια των πλιατσικολόγων.
Θεωρώ ότι αυτά είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και θα πρέπει να περισωθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Το Υπουργείο σας θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη περίπτωση επαναλειτουργίας των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, ο κύκλος αυτός δεν έχει κλείσει, είμαστε τις γνώμης ότι είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι τουλάχιστον εγκληματικό να στερείτε ο τόπος και η χώρα τη δυνατότητα εκμετάλλευσης αυτού του πλούτου που διαθέτει. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπάρξει όμως επαναλειτουργία όταν τα πάντα καταστρέφονται, όταν δε προστατεύεται ο κτιριακός και μηχανολογικός εξοπλισμός δισεκατομμυρίων, όταν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού αφήνονται στο έλεος κάθε λογής επιτήδειων.
Τα εργοστάσια αυτά είναι η σύγχρονη ιστορία μας, έχουν στηθεί από τα δικά μας χέρια, έχουν ακόμη σημάδια από τον ιδρώτα μας και έχουμε χρέος να τα διαφυλάξουμε. Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να γνωρίζουν πού έζησαν οι γονείς και οι παππούδες τους, πώς δημιούργησαν, πού έσπασαν (πολλοί απ' αυτούς) τα κοκάλα τους, πού άφησαν τη τελευταία τους πνοή.
Η δική σας συμβολή να προστατευθεί και να λειτουργήσει το εργοστάσιο θα είναι τεράστια και θα έχει διπλή σημασία. Με την επαναλειτουργία ανακόπτεται -σε ένα βαθμό- η φθίνουσα και χειμαζόμενη οικονομία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων και κύμα εσωτερικής μετανάστευσης. Και παράλληλα θα προστατευθεί η περιουσία του ελληνικού λαού και θα διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά που αναπτύχθηκε στη περιοχή για πάνω από έναν αιώνα».
|