Ο Γιώργος Ρουμελιώτης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Εύβοια - Ανάπτυξη - Συμμετοχή» μας έστειλε δελτίο με τις δέκα ιδέες - προτάσεις για την Υγεία., τις οποίες και παραθέτουμε.
1. Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με Αυτοδιοικητική λογική
Οπως έγινε με τα σχολεία έτσι και τα νοσοκομεία πρέπει να περάσουν στην Αυτοδιοίκηση. Η πρωτοβάθμια υγεία που τώρα συγκροτείται πρέπει να ανήκει στους δήμους ενώ τα νομαρχιακά νοσοκομεία πρέπει να ελέγχονται από τη Νομαρχία. Αυτό ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι αυτό να θεσμοθετηθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να ασκεί συνεχή κοινωνικό έλεγχο και να διεκδικεί καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες.
2. Παρακολούθηση σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του Νοσοκομείου Χαλκίδας
Γιατί για να γίνει ένα νοσοκομείο δεν αρκεί η εξασφάλιση κονδυλίων χρειάζεται παρακολούθηση και κοινωνικός διάλογος σε όλα τα στάδια (κτιριολογικός εξοπλισμός, κανονισμός επάνδρωση). Αλλιώς θα καταλήξουμε στα γνωστά προβλήματα με άδειες πτέρυγες, ακριβά μηχανήματα εκτός λειτουργίας στα υπόγεια, έλλειψη απαραίτητων ειδικοτήτων και υπερπληθυσμός σε άλλες χωρίς αντικείμενο κλπ.
3. Λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νέο νοσοκομείο
Είναι κομβικό θέμα και πρέπει να διεκδικηθεί πειστικά και λόγω κόστους αλλά και λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της.
4. Δημιουργία νοσοκομείου Βόρειας Εύβοιας
Πρέπει να φύγουμε από τη λογική επειγόντων περιστατικών και τις επείγουσες μεταφοράς. Οι πολίτες της βόρειας Εύβοιας χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα μόνιμη στον τόπο τους όπως στην Κάρυστο και στην Κύμη.
Αμεση δημιουργία - μετεξέλιξη του Κ.Υ. Ιστιαίας σε Νοσοκομείο.
5. Αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου στην αλυσίδα τροφής
Για να μάθουμε τι τρώμε και τι ταΐζουμε και τους Αθηναίους. Ελεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα κηπευτικά, ορμόνες στο κρέας κλπ.
6. Κέντρο κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Αρτάκη
Με έμφαση στην ανοικτή φροντίδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με βοήθεια στο σπίτι για μια αξιοβίωτη αναπηρία. Πόλεις προσβάσιμες στους κινητικά ανάπηρους με κατασκευαστικές παρεμβάσεις προσπελασιμότητας σε όλα τα κέντρα των πόλεων και τις δημόσιες υπηρεσίες.
7. Ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Κέντρου Πρόληψης Ναρκωτικών
Με κοινωνική έρευνα των αιτιών του φαινομένου και έξοδο στους χώρους που συχνάζουν οι νέοι.
8. Ιδρυση Ινστιτούτου Γ. Παπανικολάου στην Κύμη
Με κοινωνικό διάλογο με όλους τους φορείς της περιοχής, για μια πρόταση ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη.
9. Νομαρχιακό ανοιχτό κέντρο νοσηλείας αλλοδαπών (πολυιατρείο) υπό την επίβλεψη των Γιατρών του Κόσμου
Στην Εύβοια ζουν και εργάζονται χιλιάδες ξένοι εργάτες νόμιμοι και παράνομοι. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας και χρειάζονται ειδικό τρόπο προσέγγισης. Πολλοί από αυτούς πάσχουν από μεταδοτικές ασθένειες (π.χ. φυματίωση) και δεν ακολουθούν καμιά θεραπεία, δημιουργώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
10. Δημιουργία στη Χαλκίδα Εργαστηρίου Ερευνας αναπνευστικών παθήσεων
Για να μάθουμε επιτέλους πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνος του πνεύμονα από το ΕΛΛΕΝΙΤ και πόσοι θα πεθάνουν την επόμενη δεκαετία. Ποια είναι η επίπτωση χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων στη Χαλκίδα και ειδικότερα στους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες βιομηχανίες. Ποια είναι η αιτία της έξαρσης του παιδικού άσθματος στην Χαλκίδα και πόσο σχετίζεται με την τσιμεντόσκονη.
|