Τρεις μήνες από την ανάληψη Διοίκησης και ένα από την συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, κρίνουμε χρήσιμο να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό. Εκτιμούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τον πολίτη, αφού αυτός βρίσκεται στο κέντρο του Συστήματος Υγείας και οι όποιες υπηρεσίες παρέχονται, σε αυτόν απευθύνονται.
Αξίζει ίσως να επισημάνουμε ένα στοιχείο που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της Υγειονομικής Μεταρρύθμισης, αφού εισάγει σημαντικές καινοτομίες στον τρόπο διοίκησης των Νοσοκομείων.
Η αποκεντρωμένη λειτουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας, (ΠεΣΥ) δίνει την δυνατότητα να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται Πολιτικές Υγείας σε περιφερειακό πλέον επίπεδο, με βάση τις επιμέρους ιδιαιτερότητες και συνθήκες. Η διοίκηση των ΠεΣΥ είναι κοντά στις ανάγκες, λειτουργεί ευέλικτα και ταχύτατα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα.
Η διοίκηση των νοσοκομείων πέρασε στους επαγγελματίες της Υγείας. Ο Διοικητής είναι τεχνοκράτης που έχει επιλεγεί από την Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης. Τον Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας βάση Νόμου επιλέγει το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας, ενώ συμμετέχουν οι Δ/τές Διοικητικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθώς και ο εκπρόσωπος των επιστημόνων κάθε Νοσοκομείου. (παλαιότερα τα πρόσωπα επιλέγονταν με πολιτικά κριτήρια.)
Ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κύμης «Γ.Παπανικολάου» στο τρίμηνο από την ανάληψη της Διοίκησης έχουμε να παρουσιάσουμε τις εξής δράσεις:
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Έπειτα από μελέτη των στοιχείων και με βάση τις νέες δυνατότητες που πηγάζουν από την Υγειονομική Μεταρρύθμιση δρομολογήσαμε την αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου. Μέσα από αυτόν επαναπροσδιορίζουμε το ρόλο του, διευρύνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και επιδιώκουμε την αναβάθμιση του ρόλου του στα πλαίσια του ΠεΣΥ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο νέο Οργανισμό ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται και θα λειτουργήσουν: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
- Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες δημιουργίας Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, (ΤΕΠ) ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον ευαίσθητο αυτό τομέα. (Οι εργασίες ολοκληρώνονται εντός του ά δεκαημέρου του Ιουλίου)
- Η Διοίκηση σε συνεργασία με το ΠεΣΥ αναβάθμισαν τις προτεραιότητες και ενέταξαν σημαντικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος. (Ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες προμήθειας μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού, εξοπλισμού Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, και Μονάδος Αυξημένης Φροντίδος.)
- ΠεΣΥ και Νοσοκομείο Κύμης έχουν εντάξει στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» την Σκύρο και το Μετόχι την ανάπτυξη συστήματος Τηλεϊατρικής, μέσω της οποίας θα συνδεθεί το Πολυδύναμο Ιατρείο και το Νοσοκομείο Κύμης με μεγάλες νοσηλευτικές μονάδες.
- Επισκεφθήκαμε όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία για να έχουμε προσωπική άποψη και δώσαμε λύσεις όπου αυτό ήταν εφικτό και δρομολογήθηκαν εργασίες συντήρησης στα κτίρια, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.
- Παραδόθηκαν δύο καρδιογράφοι, στο ΠΙ Κονιστρών και το ΠΙ Οξυλίθου, ενώ επισκευάσαμε τον καρδιογράφο του ιατρείου Διρρευμάτων.
- Αναδιαμορφώσαμε τους χώρους με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, φέρνοντας τις διοικητικές υπηρεσίες κοντά τους.
- Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των ιατρών εξασφαλίσαμε αξιοπρεπείς κοιτώνες για τους εφημερεύοντες.
- Ξεκίνησε η δημιουργία Βιβλιοθήκης του Νοσοκομείου και σύνδεση με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, ώστε το ιατρικό και λοιπό προσωπικό να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.
- Δημιουργήσαμε (δοκιμαστική) ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, ώστε να προβάλλεται το Νοσοκομείο μας και η Κύμη.
- Αρχισε η συντήρηση (σταδιακά) και αποκατάσταση των φθορών, η τοποθέτηση κουρτινών και γενικά δράσεις για την βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής των δωματίων και των ιατρείων.
- Τοποθετήσαμε εξωτερική σήμανση, για την διευκόλυνση της πρόσβασης των επισκεπτών στο Νοσοκομείο.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
- Για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών επιδιώξαμε την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού - τεχνικού προσωπικού. (Στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι τρεις θέσεις πτυχιούχων, μία θέση Τεχνικού)
- Στα πλαίσια αναβάθμισης του Χειρουργικού Τομέα εξασφαλίσαμε την πρόσληψη επικουρικού ιατρού (Ορθοπεδικού) και ήδη πραγματοποιούνται ορθοπεδικές επεμβάσεις που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστες.
- Παράλληλα αναζητούνται και άλλοι επικουρικοί ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως π.χ. Ουρολόγου και Ωτορινολαρυγγολόγου για το Νοσοκομείο καθώς και παιδιάτρου για τη Σκύρο.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στα πλαίσια ανάδειξης του ρόλου του Κέντρου Υγείας δρομολογήσαμε:
- Την δημιουργία Ομάδας Υγείας, όπου ειδικευμένοι ιατροί και προσωπικό θα επισκέπτεται τα Περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία.
- Την δημιουργία κλιμακίου ειδικευμένων ιατρών το οποίο θα επισκέπτεται περιοδικά την Σκύρο και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής ευθύνης μας.
- Την προμήθεια Κινητής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (είναι σε εξέλιξη σχετικές συνεννοήσεις με το ΕΚΑΒ)
- Πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεις στην Κύμη και τους άλλους Δήμους (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της Κύμης με θέμα «Κάπνισμα και Υγεία»)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
- Στα πλαίσια επικοινωνίας και συνεργασίας επισκεφθήκαμε τον Μητροπολίτη, τους Δημάρχους της περιοχής ευθύνης, το Νομάρχη, τους Δ/ντες Υπηρεσιών του Ν. Ευβοίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι να συντάσσονται μελέτες αναμόρφωσης των χώρων ώστε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης των νέων μονάδων.
- Για την προώθηση των θεμάτων του Νοσοκομείου επισκεφθήκαμε κατ' επανάληψη το Υπουργείο Υγείας, είχαμε συναντήσεις τόσο με τα υψηλόβαθμα στελέχη, όσο και με την πολιτική ηγεσία (τον υφυπουργό κ. Νασιώκα).
- Επίσης συναντήσεις είχαμε και με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδώρου στον οποίο θέσαμε τα ζητήματα και εξασφαλίσαμε δεσμεύσεις.
Διοίκηση και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Κύμης, αισθανόμαστε ότι είμαστε μόλις στην αρχή μιας επίπονης προσπάθειας. Νιώθουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά, ώστε ο πολίτης της περιοχής ευθύνης μας να αισθάνεται ότι στον τόπο του υπάρχει αξιόπιστο Νοσοκομείο, γιατί έτσι πραγματικά είναι. Όμως η ανάπτυξη του Νοσοκομείου πρέπει να αποτελέσει υπόθεση όλων όσων πραγματικά ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του Τόπου.
Παναγιώτης Νάνος Διοικητής του Νοσοκομείου Κύμης
|