Δικηγορικός σύλλογος Χαλκίδας: Ο πολίτης στενάζει στα δικαστήρια
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, έδωσαν συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 11 Ιουλίου για θέματα που αφορούν τη λειτουργία της τοπικής δικαιοσύνης.
Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, υπάρχει υποβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης: "Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο πολίτης στενάζει στα δικαστήρια. Δικαιοσύνη δεν είναι η Ζαχοπουλιάδα και οι μίζες της Ζήμενς. Είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες και ονομάζεται αρνησιδικία. Η πολιτεία έχει υποβαθμίσει το θεσμό. Ενδεικτική η έλλειψη κονδυλίων για τη γενναία χρηματοδότησή της και την ευπρεπή λειτουργία της. Δικαιοσύνη δεν είναι ότι φαίνεται, αλλά αυτό που εισπράττει καθημερινά ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια. Το όνομά της αρνησιδικία. Οι ποινές που επιβάλλονται εξακολουθούν να είναι άκρως αυστηρές. Η επιθεώρηση των δικαστηρίων έχει μείνει στα χαρτιά. Οι πρόσφατες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οδηγούν σε πλήρη ατιμωρησία και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη. Οι άξιοι και ικανοί δικαστές παρά τις μισθολογικές αυξήσεις, αναζητούν την έξοδο από το σώμα. Η μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών να επεκταθεί σε όλες τις δίκες και ιδιαίτερα τις ποινικές, ενώ πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα για τις υποθέσεις που εκδικάζονται από τα τμήματα διακοπών".
Για το θέμα του διπλασιασμού του ποσού εξαγοράς της ποινής, υποστήριξαν ότι η απόφαση αυτή πλήττει τα ασθενέστερα οικονομικά σώματα, ενώ η εφαρμογή της είναι παράνομη: "Η απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων για αύξηση του ποσού εξαγοράς της ποινής ημερησίως από 5 ευρώ σε 10 ευρώ της φυλάκισης και από 2,10 ευρώ σε 5 της κράτησης, χωρίς προηγούμενο διάλογο με το δικηγορικό κόσμο πλήττει βάναυσα τα ασθενέστερα οικονομικά σώματα, η δε άμεση εφαρμογή της είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Τα σωφρονιστικά καταστήματα θα αποκτήσουν νέας "ποιότητας" κρατουμένους. Εξουσιοδοτήθηκαν οι σύλλογοι που μετέχουν στο Προεδρείο και τέσσερις ακόμη μεγάλοι σύλλογοι να προσφύγουν στα δικαστήρια, προκειμένου να αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα του νομικού πλαισίου, που αφορά στην προσαύξηση των χρηματικών ποινών από τη μετατροπή, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει γνωμοδότηση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί αντισυνταγματικότητας της πιο πάνω προσαύξησης".
Για την επιβολή υποχρεώσεων στους δικηγόρους που προβλέπει η 3η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υποστήριξαν ότι είναι "καταφανώς αντίθετη στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο, θίγει βάναυσα το επαγγελματικό απόρρητο και το καθήκον πίστης προς τον πελάτη, μετατρέποντας το δικηγόρο σε χαφιέ, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, που υπερβαίνει κατά πολύ σε αυστηρότητα, την οδηγία, θα οσηγήσει σε παράλυση των μικρομεσαίων συναλλαγών, αφού ο καθείς θα κινδυνεύει να κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σε συναλλαγή που η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ".
Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο σύλλογος της Χαλκίδας υποστήριξε ότι: "Οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων έχουν δημιουργήσει πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου και ουδείς δικαστής ή δικηγόρος μπορεί να είναι βέβαιος τι ισχύει στην περίπτωση που εκδικάζεται η υπόθεση. Ειδικότερα δε, σε σχέση με την τελευταία επιχειρούμενη αναμόρφωση του Κώδικα διαπιστώνεται, ότι περιέχει διατάξεις που δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν από το νομικό κόσμο και την κοινωνία. Οι πολιτικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση των άρθρων 692 παρ. 4 μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους".
Για τη Σχολή Δικαστών επισημάνθηκε η ανάγκη για την ανάδειξη μέσω της Σχολής άξιων δικαστών και ικανών να διαχεριστούν τα πολυτιμότερα αγαθά των πολιτών, με προϋπηρεσία δικηγορική, συνυπολογιζόμενη στα συντάξιμά τους χρόνια με νοοτροπία δικαστού και όχι δημοσίου υπαλλήλου.
Για το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης, ανέφεραν ότι η σύστασή του χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων και των τριών μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θέτει εν αμφιβολία τους σκοπούς εξαγγελίας του.
Για τις εισπρακτικές εταιρείες, ανέφεραν ότι η υπό καθεστώς αμφιβόλου νομιμότητας λειτουργίας εισπρακτικών εταιρειών, μέλη των οποίων αντιποιούνται το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητού είναι απόρροια και της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στη δικαιοσύνη.
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |