Την Τετάρτη 14 Μαϊου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, στη Χαλκίδα, την οποία συγκάλεσε ο δήμος Κηρέως σε συνεργασία με το Πανευβοϊκό Δίκτυο κινήσεων πολιτών και περιβαλλοντικών φορέων. Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του νομού, ήταν η διοργάνωση μιας μεγάλης κινητοποίησης στη Χαλκίδα ενάντια στις σχεδιαζόμενες λιθανθρακικές μονάδες στο νομό, αλλά και με γενικότερο αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και της Επιτροπής μαζικών φορέων κατά της καύσης του RDF, ο κ. Γιώργος Λαγανάς σχολίασε ότι στο Αλιβέρι δεν έχουν τη δημοτική αρχή μπροστάρη, ενώ αναφέρθηκε και στη μαζική συγκέντρωση φορέων που έγινε στο Αλιβέρι (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα). «Ο νομός δέχεται μια επίθεση, γιατί είναι στην αυλή της Αττικής, γιατί θέλουν να πετάξουν τα προβλήματά τους στο πιο κοντινό σημείο» σχολίασε. Ο κ. Λαγανάς σημείωσε ότι «...δεν είμαστε κίνημα ενάντια σε βιομηχανία, δεν ονειρευόμαστε βουκολικούς κόσμους, είμαστε βιομηχανική περιοχή», αλλά ζητάνε από τους ρυπαντές, ΑΓΕΤ και ΔΕΗ να είναι πιο φιλικοί στο περιβάλλον. Ανέφερε ακόμα ότι χρόνια ακούγεται το ενδεχόμενο κατασκευής λιθανθρακικής μονάδας στο Αλιβέρι και ότι έχουν γίνει προσπάθειες να αποτραπεί αυτό, ενώ τώρα έρχεται η ΔΕΗ να κατασκευάσει μια μονάδα στην έκταση «Στάχτες» που ανήκει στο δήμο Ταμυνέων. Συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν παρέμβει και έχουν στείλει το συμβόλαιο ιδιοκτησίας στη ΡΑΕ και περιμένουν (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα). Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής θέση της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης κατά του λιθάνθρακα, σημειώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο δήμος Ταμυνέων είναι αντίθετος, καθώς η δήμαρχος δεν έχει υπογράψει τίποτα, άσχετα αν έχει υπογράψει σαν γραμματέας της ΤΕΔΚΕ. Τέλος, σχολίασε ότι είναι θετικό να έχουν κοντά τους επιστημονικούς συλλόγους του νομού και ήδη το ΤΕΕ και ο ιατρικός σύλλογος είναι δίπλα στις προσπάθειές τους. «Οι πολιτικοί φορεις θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρες θέσεις, όχι με αντιανεμικά συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και με τη γραβάτα κάνουμε την πάπια στα υπουργεία...» σχολίασε ο κ. Λαγανάς.
Ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Μεσσαπίων, ο κ. Νίκος Χασάδρας υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής συμφωνία είτε θεσμική είτε τυπική που θα τους ενώνει και θα ασχολούνται από κοινού με πολλά θέματα, όπως ο λιθάνθρακας, το RDF, η λυματολάσπη κλπ. Σχολίασε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή στάση, καθώς ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΕ καταδίκασε από τη μια αλλά από την άλλη δέχεται να κόβεται το ελατοδάσος στην Κεντρική Εύβοια (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα) για να κάνει επιφανειακή εξόρυξη η ΛΑΡΚΟ και το επικροτεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα, καθώς η Εύβοια έχει χωροθετηθεί ως «χαβούζα». Υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση μέσα από τη λογική των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων πρέπει να περάσει προτάσεις και λογικές για την υγεία, την ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό, την αγροτική καλλιέργεια αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική, καθώς οι ιστοί που έχουν να κάνουν με την αειφόρο ανάπτυξη έχουν διαρρηχθεί, η αειφορία σταματάει, καθώς τα νερά έχουν μολυνθεί, νερά που χρησιμοποιούνται για αγροτικές καλλιέργειες είναι γεμάτα νιτρικά και νιτρώδη, τα οποία έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα. Ανέφερε ακόμα ότι μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει για βαρέα μέταλλα που ανιχνεύθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε όστρακα από τον Ευβοϊκό, στο σημείο που η ΛΑΡΚΟ ρίχνει το μετάλλευμά της και τη σκουριά στη θάλασσα. Ο κ. Χασάνδρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανακοίνωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να περιμένουν από τους εργαζόμενους να τους σώσουν αν και θα πρέπει κάποτε να ομονοήσουν (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα) (κάντε κλικ εδώ για σχετικό θέμα). Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιος φορέας σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, που θα είναι σε μια ενεργή και διαρκή κίνηση γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και όχι μόνο τα υπάρχοντα αλλά και αυτά που θα έρθουν...
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ταναϊς του δήμου Μεσσαπίων, ο κ. Νίκος Φραντζής, σχολίασε ότι η περιοχή του δήμου Κηρέως είναι κατεστραμμένη περιβαλλοντικά από τις εξορύξεις μεταλλευμάτων, και ουδέποτε η αυτοδιοίκηση και φορείς ζήτησαν αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ παρέδωσαν την περιοχή στους σημερινούς επενδυτές με ντίλερς βουλευτές. Σημείωσε ότι την κατάσταση από τις εξορύξεις θα αντιμετωπίσει και ο δήμος Μεσσαπίων. Ο κ. Φραντζής αναφέρθηκε ακόμα και στο Εθνικό Χωροταξικό του κ. Σουφλιά, που επιτρέπει τις εξορύξεις νικελίου στην Κεντρική Εύβοια. Χαρακτήρισε την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού το «μακρύ χέρι της εξουσίας», που χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους για να επιβάλλει απόψεις όπως η κεντρική εξουσία. Το σχόλιό του προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ανδρέου. Ο κ. Φραντζής, δικαιολόγησε τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας ότι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης δέχτηκαν το χωροταξικό σχεδιασμό και δεν έβαλαν το ζήτημα του περιβάλλοντος, αλλά μόνο ζητήματα που αφορούσαν τα οδικά δίκτυα, ενώ δεν έθεσαν ζήτημα υπόγειας εξόρυξης μεταλλευμάτων και δέχτηκαν την επιφανειακή. Παράλληλα επιτέθηκε κατά των δημάρχων Διρφύων, Μεσσαπίων και Αυλίδος, που απλά διαχειρίζονται αντιδράσεις αλλά στην ουσία δεν παίρνουν κανένα μέτρο.
Ο κ. Ενωτιάδης χαρακτήρισε άδικους τους χαρακτηρισμούς, καθώς δεν έχει συζητηθεί ακόμα το θέμα του χωροταξικού της βιομηχανίας, ενώ από την άλλη υποστήριξε ότι ο δήμος Κηρέως έχει ζητήσει αντισταθμιστικά οφέλη.
Ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Κοινόν Ευβοέων», ο κ. Μηνάς Πατσουράκης, υποστήριξε ότι όλοι είναι ενάντια στη χρήση του λιθάνθρακα, αλλά θα πρέπει να έχουν να προτείνουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις, γιατί πάντοτε θα χρειάζονται εργοστάσια για ενέργεια. Χαρακτήρισε στείρα αντιμετώπιση του προβλήματος όταν αρνείσαι κάτι χωρίς να προτείνεις εναλλακτική πρόταση.
Ο κ. Ενωτιάδης σχολίασε γιατί πρέπει να βρουν αυτοί εναλλακτικές προτάσεις όταν οφείλουν άλλοι να βρουν και συμπλήρωσε ότι έχουν προτείνει ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και φυσικό αέριο αλλά εισέπραξαν την αρνητική απάντηση με το αιτιολογικό ότι «...δεν υπάρχει καλύτερη περιοχή από εσάς για λιθάνθρακα».
Ο κ. Χαϊνάς σημείωσε ότι μέσα στους στόχους είναι να ανοιχτεί συζήτηση σε επιπεδο χώρας για το ενεργειακό έλλειμμα, τη στιγμή μάλιστα που μπαίνει και το επικίνδυνο ενδεχόμενο της πυρηνικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού συλλόγου Πηλίου δήμου Κηρέως, ο κ. Νίκος Τσιμιλιώτης, αναφέρθηκε στο θέμα των ΑΠΕ, σχολιάζοντας ότι δεν έχει γίνει καμιά αναφορά για το θέμα των επιπτώσεων από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Υποστήριξε ότι δεν είναι κατά αλλά θα πρέπει να μπουν κάποιοι όροι και να είναι σύμφωνοι πρώτα οι τοπικοί φορείς για την εγκαταστάση ανεμογεννητριών. Σημείωσε ότι συμφωνεί με την κινητοποίηση, η οποία όμως θα πρέπει να είναι για όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στην Εύβοια.
Ο κ Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Χαλκίδας, υποστήριξε ότι κανένα περιβαλλοντικό κίνημα δεν είχε αποτέλεσμα όταν δεν συναντήθηκε με εργατικά συνδικάτα και πως η δράση του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να συμπεριλάβει και ζητήματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Σχολίασε ακόμα την ανακοίνωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να πλησιάζουν αυτά τα θέματα ελιτίστικα και κοιτώντας από ψηλά, αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν αυτές οι συνθήκες που δημιουργούν τις αντιθέσεις.
Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού συλλόγου Ερέτριας, ο κ. Γιάννης Ρίππης, σχολίασε ότι «ζούμε σε έναν τρελό κόσμο» και ότι οι θεωρητικοί της οικολογίας έχουν προ καιρού στείλει τα μηνύματά τους. Τα προβλήματα έχουν έρθει, και οφείλονται κυρίως στη μεγιστοποίηση του κέρδους και στον υπερκαναλωτισμό, συμπλήρωσε. Ο κ. Ρίππης ανέφερε ότι δεν είναι λύση να φύγει ο λιθάνθρακας και να πάει σε μια πόλη της Ελλάδας. Παράλληλα αναρωτήθηκε πως μπορούν να θεωρούνται ήπιες μορφές ανάπτυξης οι ανεμογεννήτριες όταν αποψιλώνονται βουνά για να τοποθετηθούν. Σχολίασε ότι οι τοπικές κοινωνίες ανθίστανται όταν το πρόβλημα είναι στην αυλή τους και όταν πάει πιο πέρα δεν ξεσηκώνονται για να καταλήξει ότι χρειάζεται κόπος για να αλλάξουν συνειδήσεις.
Ο κ. Πέτρος Κυριαζής, Πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας "Δήμητρα", ανέφερε ότι στηρίζουν τον αγώνα γιατί ο αγρότης είναι ο κύριος χρήστης της υπαίθρου και ιδιαίτερα της χαρισματικής γης του Μαντουδίου.
Η κα Γιάννα Μπουλουγούρη από το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Χαλκίδας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να περάσουν σε δράση και πρότεινε στην επόμενη σύσκεψη να γίνει ιεράρχηση των προβλημάτων και να αρχίσουν οι πράξεις. Ανέφερε ότι γίνεται πλέον προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, για το μέλλον του αγροτουρισμού και την ποιότητα των προϊόντων και όχι πλέον για την ποσότητα. Επισήμανε ότι η Εύβοια έχει όλες τις καλλονές για αυτό το στόχο και θα πρέπει να υπερασπιστούνε το νησί, μπαίνοντας πλέον στο παιχνίδι και ο κοινωνικός τομέας, εκτός από τον κρατικό και τα μεγαλοσυμφέροντα.
Η κα Δέσποινα Μαρίνου, από το σύλλογο Ένωση Ταμυναίων Πολιτών «Παρέμβαση», σημείωσε ότι η πρωτοβουλία είναι πανελλαδική κατά του λιθάνθρακα και δεν τίθεται θέμα να φύγει από εδώ και να πάει αλλού... όπως ακούστηκε. Επισήμανε ότι δεν υπήρχε στους στόχους της ΔΕΗ ο λιθάνθρακας αλλά μπήκε μαζί με τον Αθανασόπουλο πριν ένα χρόνο. Ενημέρωσε ακόμα ότι στις 5 ή 6 Ιουνίου θα γίνει σύσκεψη του Δ.Σ. της ΔΕΗ στο Αλιβέρι παρόντος του Αθανασόπουλου προφανώς για αυτά τα ζητήματα. Σχολίασε ότι αν γίνει η σχεδιαζόμενη λιθανθρακική μονάδα στο Αλιβέρι 800 MW θα ερημώσει η περιοχή, όταν έχουν και την πικρή εμπειρία πολύ μικρότερων μονάδων. Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι αν είναι ιδιωτική ή δημόσια ενέργεια, καθώς η ΔΕΗ χρόνια κρατική είναι μια από τις πιο ρυπογόνες μονάδες.
Ο κ. Γιώργος Κομματάς από το σύλλογο «Περιβάλλον Πολιτισμός του δήμοου Κηρέως» στάθηκε στη σημασία να υπάρχει πλατιά ενημέρωση καθώς αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει την επικινδυνότητα μιας λιθανθρακικής μονάδας όχι μόνο στο Μαντούδι αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα όπου και αν προγραμματίζεται. Επισήμανε την απουσία δημάρχων της περιοχής, σχολιάζοντας ότι τα αιωρούμενα σωματίδια των καμινάδων ταξιδεύουν πολύ μακριά. Πρότεινε να γίνει μια ενημερωτική αφίσα που θα μοιραστεί στα διόδια για τις επιπτώσεις των εργοστασίων αυτών.
Κλείνοντας τη σύσκεψη οι κ.κ. Ενωτιάδης και Χαϊνάς ανέφεραν ότι θα γίνουν και άλλες συσκέψεις και θα σταλούν ανακοινώσεις για την οργάνωση της κινητοποίησης. Ο κ. Ενωτιάδης σημείωσε ότι οι αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστούν άσχετα αν λήξει το θέμα του λιθάνθρακα και ο δήμος Κηρέως θα είναι εκεί.
Σχετικά θέματα: