Κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας επισκέφθηκε για δεύτερη φορά το Μαντούδι και τις εγκαταστάσεις του πρώην Σκαλιστήρη. Τελικά ανακαλύφθηκαν 45 τεμάχια με τα ραδιενεργά κοβάλτιο και καίσιο και όχι 22 όπως ήταν γνωστό στην αρχή και ήταν η ποσότητα που είχε δηλωθεί στην Επιτροπή κατά την εισαγωγή της στη χώρα.
Το ραδιενεργό υλικό χρησιμοποιείτο στην παραγωγική διαδικασία είτε για να μετρήσει την πυκνότητα του νερού είτε για να αυτοματοποιήσει τα διάφορα στάδια της παραγωγής. Μερικές από τις πηγές που ανακαλύφθηκαν ήταν ήδη εγκαταστημένες σε διάφορα μέρη του εργοστασίου, όπως στα σιλό. Τα τεμάχια που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα στο χώρο του εργοστασίου και υπήρχε άμεσος κίνδυνος παραβίασής τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο που φυλάσσεται. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς υπάρχει ισχυρό περίβλημα από μόλυβδο που εμποδίζει την εκπομπή ακτινοβολίας.
Πρόβλημα υπάρχει όσον αφορά την εξαγωγή τους καθώς το κόστος που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια πρέπει να καλυφθεί από την εταιρία στην προκειμένη περίπτωση από το σύνδικο, αλλιώς από το ίδιο το κράτος.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Καμαρινόπουλος, σε συνέντευξή του στο σταθμό 9,65 επιρρίπτει ευθύνες στην τελευταία διεύθυνση του εργοστασίου, που άφησε παρατημένα τα υλικά και δεν ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές, καθώς και στα άτομα που είχαν δηλωθεί ως υπεύθυνα για αυτά και θα έπρεπε να είχαν ενημερώσει. Ο κ. Καμαρινόπουλος, υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από την ακτινοβολία καθώς οι πηγές είναι ασφαλισμένες.
Ήδη πάντως στο Μαντούδι έχει δημιουργηθεί έντονος προβληματισμός στους πρώην εργαζόμενους, που αντιλαμβάνονται ότι για πολλά χρόνια είχαν άγνοια για τα ραδιενεργά στοιχεία, καθώς και στους κατοίκους που μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή με τα κιβώτια που περιείχαν τα ραδιενεργά στοιχεία και βρίσκονταν πεταμένα σε διάφορους χώρους. Δεν έλειψαν επίσης και οι συνδέσεις με τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή.
|