20 ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν στις 10 το πρωί της Παρασκευής το πλοίο "African Trader", το οποίο προσπαθούσε να ξεφορτώσει κορμούς τροπικής ξυλείας από τη Λιβερία στο Λευκαντί για τις ανάγκες της εταιρείας «Σέλμαν». Οι ακτιβιστές, που προέρχονται από έξι χώρες- Ελλάδα, Αγγλία, Ελβετία, Γαλλία, Καναδά και Τουρκία-, αφού εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις της «Σέλμαν», σκαρφάλωσαν στο πλοίο και προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να εμποδίσουν την εκφόρτωση της ξυλείας, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή των τροπικών δασών.
Οι ακτιβιστές αποχώρησαν τελικά αργά το απόγευμα αφού η εταιρεία υποσχέθηκε να έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Γκρινπίς την Τετάρτη.
«Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας που προέρχεται από τα τελευταία αρχέγονα δάση της Λιβερίας εξάγεται στην Ασία και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι ο 4ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ξυλείας από τη Λιβερία και η εταιρεία "Σέλμαν" είναι ο κύριος εισαγωγέας της ξυλείας αυτής. Συνεπώς, η εταιρεία έχει μερίδιο ευθύνης» σύμφωνα με το Νίκο Χαραλαμπίδη, διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Γκρινπίς.
Ο διευθυντής της Γκρινπίς κατήγγειλε ότι οι εταιρείες που προμηθεύουν με ξυλεία τη «Σέλμαν» και άλλες μεγάλες βιομηχανίες ευθύνονται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εμπλέκονται σε παράνομο εμπόριο όπλων.
Η εμπορία τροπικής ξυλείας από τη Λιβερία (συγκεκριμένα, από την «OTC») αποτελεί άμεση συμβολή στην καταστροφή των τελευταίων καταφυγίων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως ο ελέφαντας των δασών και ο πυγμαίος ιπποπόταμος, τονίζει ο Phil Aikman, υπεύθυνος της διεθνούς εκστρατείας της Γκρινπίς για την προστασία αρχέγονων δασών.
Τα δάση αυτά αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και προσφέρουν καταφύγιο σε εκατομμύρια ανθρώπους, εκατοντάδες πολιτισμούς και στη συντριπτική πλειοψηφία των χερσαίων ζώων και φυτών του πλανήτη. Σήμερα δεν έχει απομείνει παρά μόνο το 20% της αρχικής τους έκτασης, ενώ η αποψίλωσή τους συντελείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες με ξέφρενους ρυθμούς. Η Γκρινπίς σημειώνει πως παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, στις οποίες κατέληξαν τα κράτη που συμμετείχαν στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το περιβάλλον το 1992 στο Ρίο, τα αρχέγονα δάση συνεχίζουν να πέφτουν από τα σύγχρονα αλυσοπρίονα των πολυεθνικών.
Ακτιβιστικές ενέργειες υπέρ των τροπικών δασών έχουν γίνει μέσα στις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Χιλή.
Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι πρέπει η εταιρεία «Σέλμαν» να δεσμευτεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει η συνεργασία με τη βιομηχανία υλοτομίας που δραστηριοποιείται στην... αποψίλωση των αρχέγονων δασώ.
Ας σημειωθεί ότι τον Απρίλιο πραγματοποιείται στη Χάγη της Ολλανδίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η διάσκεψη για τα αρχέγονα δάση. Σκοπός της διάσκεψης είναι η συμφωνία σε ένα δεκαετές πρόγραμμα για την προστασία των δασών.
|