Όχι μόνο ραδιενεργοί αλλά και... χρυσοφόροι αποδεικνύονται οι κινητήρες των αεροσκαφών Τ-33 που χρησιμοποιούνταν στα ΤΕΙ Χαλκίδας και στο ΣΕΚ Αιγάλεω για την εκπαίδευση των σπουδαστών. Έπειτα από έρευνα αποκαλύφθηκε ότι κάθε κινητήρας περιέχει στα κράματά του δύο κιλά χρυσάφι και έξι κιλά ασήμι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που αναζήτησαν την ταυτότητα των κραμάτων του συγκεκριμένου τύπου κινητήρα -με αφορμή την αποκάλυψη ότι τέτοιου είδους κινητήρες χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των φοιτητών- ανακάλυψαν ότι, σε σημερινές τιμές, καθένας περιέχει πολύτιμα μέταλλα αξίας πάνω από επτά εκατομμύρια δραχμές!
Η Πολεμική Αεροπορία έχει πολλούς τέτοιους κινητήρες στις αποθήκες της, καθώς μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο το Τ-33 ήταν ακόμα σε λειτουργία. Τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί είτε για να μη σκουριάζουν τα κράματα είτε για να τα ενισχύουν.
Από την έρευνα για τους ραδιενεργούς κινητήρες, που είχε δανείσει η Πολεμική Αεροπορία στα ΤΕΙ Χαλκίδας και στο ΣΕΚ Αιγάλεω, προέκυψε επίσης ότι στα εγχειρίδια του κινητήρα το ραδιενεργό υλικό καταγράφεται ως απλό μέταλλο μαγνησίου. Από το φυλλάδιο αποκρύβονταν η πρόσμειξη του μετάλλου με το θόριο, ενώ υπήρχε μόνο η επισήμανση ότι δεν πρέπει να γίνεται κατεργασία του.
|