Με αφορμή το θέμα του "Σερβιτόρου της Εύβοιας" με τίτλο "Με ελαφρότητα και ψηφοθηρικά αντιμετωπίζεται το ζήτημα των αιολικών πάρκων", ο κ. Μεταξάς Δημήτριος, κάτοικος του Αγίου Ιωάννη ([email protected]), μας έστειλε την παρακάτω επιστολή, όπου παραθέτει τις δικές του απόψεις:
"Η ελαφρότητα δεν αφορά τους πολίτες, αλλά κυρίως το κράτος κι σε πολλές περιπτώσεις την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ποιος είναι ενάντια στα αιολικά πάρκα και γενικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Κανείς, μόνο, αν είναι αδαής.
Τι συμβαίνει όμως με τα αιολικά πάρκα στο όρος Σερβούνι;
1) Το Σερβούνι δεν ανήκει μόνο στο Δήμο Αμαρυνθίων αλλά και στο Δήμο Ταμυνέων και συγκεκριμένα στο Δ.Δ. Αγίου Ιωάννη.
2) Το σύνορο είναι η κορυφογραμμή και ειδικότερα αναφέρεται: "Όσα νερά πέφτουν προς τον Αγιο Ιωάννη είναι έκταση του Αγιάννη κι όσα νερά πέφτουν προς την Αμάρυνθο, ανήκουν στο Δήμο Αμαρυνθίων.
3) Η έκταση που ανήκει στο Δ.Δ. Αγ. Ιωάννη είναι ιδιωτική δασική έκταση, εξ αδιαιρέτου, που σημαίνει κανείς δεν μπορεί να πουλήσει οποιοδήποτε μέρος της έκτασης. Ως εκ τούτου οποιεσδήποτε επεμβάσεις μέσα στην έκταση του Αγιάννη χρειάζονται την έγκριση όλων των συνιδιοκτητών.
4) Γιατί όλες οι βουνοκορφές να γεμίσουν ανεμογεννήτριες; Οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε περιοχές εξαίρετου φυσικού κάλλους; Όλα στις εταιρίες των αιολικών πάρκων;
5) Όταν εμείς (στον Αγιάννη) είμαστε πρώτοι που κάνουμε δεντροφυτεύσεις και σπορές με τη μέθοδο Fukuoka, κάποιες εταιρίες ετοιμάζονται να αποψιλώσουν ό,τι ξέφυγε απ' την πύρινη λαίλαπα.
6) Τα χέρια μας ρόζιασαν παλεύοντας με τις πύρινες γλώσσες, κόβοντας τους κατάμαυρους κορμούς του υπεραιωνόβιου ελαιώνα που κατακάηκαν, παλεύοντας να ξαναφυτέψουμε ελιές, δέντρα, θάμνους και παλεύοντας με την ανοησία ορισμένων συμπολιτών μας που απορρίπτουν ανεξέλεγκτα σκουπίδια. Ε! και δεν είμαστε εμείς που πονάμε τη φύση, δεν είμαστε εμείς μέλη οικολογικών οργανώσεων, εμείς που παλεύουμε με τα προβλήματά μας, αλλά οι κάθε είδους γραβατάκηδες του κάθε συμβουλίου ή μας πόνεσε η κάθε είδους εταιρία πολυεθνική, που απ' τη μια επενδύει στην αιολική ενέργεια κι απ' την άλλη στις μονάδες λιθάνθρακα; Ας γελάσουμε!
7) Καταγράψτε αυτό που αναφέρω και θα το κρίνει η ιστορία. Η ανυπαρξία βλάστησης στην περιοχή του Σερβουνίου, λόγω πυρκαγιάς και η αποψίλωση τεράστιων περιοχών, αν φτιαχτούν τώρα ανεμογεννήτριες, θα δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα, σε σημείο διακοπής του κεντρικού δρόμου Αλιβερίου που οδηγεί στη Χαλκίδα.
8) Γιατί κύριοι, ευαισθητοποιημένοι δήθεν, δεν απαιτείτε απ' το κράτος την επιδότηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων, για τα νοικοκυριά της χώρας και ιδιαιτέρως της επαρχίας; Να σας πω εγώ, γιατί κανείς δεν αγαπά περισσότερο το περιβάλλον όσο αυτοί που ζουν μέσα σ' αυτό. Οι υπόλοιποι δείχνουν φιλολογικό ενδιαφέρον μιας και το θέμα "πουλάει" και ο κόσμος είναι τα τελαυταία χρόνια ευαισθητοποιημένος και λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
9) Τι διαφορά θα δω εγώ ο κάτοικος του Αγιάννη, όταν μάλιστα προγραμματίζεται καύση του Rdf απ' την Α.Γ.Ε.Τ. ή προγραμματίζεται και κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση λιθάνθρακα; Καμία!
Ας σοβαρευτούν κάποιοι λοιπόν. Οι πολίτες της περιοχής στην πλειοψηφία του λένε ναι στην αιολική ενέργεια αλλά υπό όρους. Δε φτάνει που μας ξεχάσανε μετά τις φωτιές, μας κοροϊδεύουν κι από πάνω".
Σχετικό θέμα: