Το σπάνιο είδος της βίδρας εξακολουθεί να επιβιώνει στον ποταμό Νηλέα του δήμου Αυλώνος παρόλες τις αρνητικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ και το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλε ο κ. Νίκος Τσερόλας και το οποίο δημοσιεύουμε στις σελίδες μας. Ελπίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτεί η περιοχή και να συνεχίσει να ζει η βίδρα στο Νηλέα.
Του Νίκου Τσερόλα [email protected]
"Είναι απίστευτο αλλά αληθινό! Η βίδρα (lutra-lutra), ένα σπάνιο θηλαστικό σε όλη την Ευρώπη εξακολουθεί να ζει στον τόπο μας. Το ζώο αυτό, που είναι υδρόβιο και ζει μόνο σε ποτάμια και λίμνες με καθαρό νερό ήταν γνωστό στην περιοχή μας σαν "Σκυλοπόταμος" και είχε να παρατηρηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του '70!
Στις 23 Δεκεμβρίου, στο ύψος της Λαμπούσας στην είσοδο προς το Νεοχώρι, βρέθηκε μια σκοτωμένη νεαρή βίδρα δίπλα στο δημόσιο δρόμο. Στο σημείο εκείνο, ο δρόμος τρέχει παράλληλα και κοντά με το ρέμα του Νηλέα. Το πιθανότερο είναι το ζώο να βγήκε στην στεριά και να παρασύρθηκε από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο.
Είναι φανερό πλέον ότι η βίδρα εξακολουθεί να επιβιώνει στις σουβάλες του Νηλέα, που κρατούν νερό όλο το χρόνο, ειδικά ανάμεσα στο Οριό και τη Μουρτερή που διατηρείται και συνεχής η ροή του νερού.
Προσωπικά, πίστευα ότι το ζώο είχε εξαφανιστεί από την περιοχή εδώ και χρόνια. Αρχικά ήταν η διάνοιξη της κοίτης του Νηλέα χωρίς μελέτη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλές σουβάλες που αποτελούσαν ιδανικό βιότοπο. Παράλληλα, αρκετά λύματα από τις αποχετεύσεις του Αυλωναρίου, του Αγίου Γεωργίου, της Δάφνης αλλά και τα ελαιοτριβεία της περιοχής, κατέληγαν στο ποτάμι.
Το ότι η βίδρα εξακολουθεί να ζει με αυτές τις συνθήκες είναι ένα θαύμα της φύσης, που συνεχίζει να αντιστέκεται.
Η παρουσία της βίδρας στο Νηλέα είναι ένας ανεκτίμητος οικολογικός θησαυρός που πρέπει να προστατέψουμε με οποιοδήποτε κόστος. Ο Δήμος και η Νομαρχία έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν με τα αρμόδια υπουργεία και να εντάξουν το ρέμα του Νηλέα σε ειδικό καθεστώς προστασίας, σαν βιότοπο εξαιρετικής σημασίας. Ήδη, το ρέμα, που σε όλο του το μήκος είναι κατάφυτο με πλατάνια έχει χαρακτηρισθεί σαν τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Τ.Ι.Φ.Κ.).
Για την ιστορία το ζώο εντοπίστηκε σαν κάτι περίεργο από τον Νίκο Καρλή. Αυτός με τη σειρά του, το έδειξε στην γυναίκα του, δημοτική σύμβουλο του Δήμου Αυλώνος Αννα Κοτρόζου που το φωτογράφισε με το κινητό της. Σε συνάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου έδειξε την φωτογραφία με το παράξενο ζώο στην γυναίκα μου, επίσης δημοτική σύμβουλο, Ελένη Λαγού. Αυτή υποψιασμένη από τις συχνές μου αναφορές στη βίδρα που εξαφανίστηκε άδοξα, με φώναξε να δω τη φωτογραφία. Έκπληκτος αναγνώρισα το ζώο, και πρωί- πρωί, στις 24/12/07 πήγα στο σημείο όπου ήταν σκοτωμένο. Αμέσως επικοινώνησα με τον υπεύθυνο του WWF για την προστασία της βίδρας στην Μεσόγειο κ. Αλούστ Παραγκμιάν. Με τις οδηγίες του τελευταίου και τη βοήθεια της γυναίκας μου, καταψύξαμε το ζώο και το μεταφέραμε στην Αθήνα όπου το παραδώσαμε στο WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη προστασία της Φύσης). Ήδη το ζώο έχει μεταφερθεί στο ζωολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας όπου θα μελετηθεί και εφόσον είναι σε καλή κατάσταση θα ταριχευθεί.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Γιώργο Κατσαδωράκη, για την βοήθειά του να έρθω σε επαφή με τον κ. Παραγκμιάν και έτσι το σπάνιο και σημαντικό για την πανίδα του τόπου μας αυτό ζώο να φτάσει στο ζωολογικό μουσείο του πανεπιστημίου."
Σχετικό Θέμα: