Γιατί να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Πολιτών κατά των Διακρίσεων στην Εύβοια;
Επειδή
- Παρατηρούμε με ανησυχία την καθημερινή αναπαραγωγή ποικίλων όσων διακρίσεων ανάμεσα σε ανθρώπους ανάλογα με τη φυλετική τους προέλευση, την εθνική καταγωγή, τη σωματική ή ψυχική τους κατάσταση, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τις ιδιαίτερες προσωπικές επιλογές.
- Θεωρούμε ότι στη βάση τους οι μηχανισμοί που γεννούν και αναπαράγουν τις διακρίσεις είναι ενιαίοι και συμπυκνώνονται στο φόβο απέναντι στο ανοίκειο και το διαφορετικό.
- Εχουμε την πεποίθηση ότι η διαφορετικότητα πρέπει να επιδιώκεται και όχι να καταδιώκεται αφού η διαφορά είναι που εμπλουτίζει τη ζωή και τη βοηθά να εξελίσσεται.
- Οραματιζόμαστε μια κοινωνία της αλληλεγγύης, που δεν ελεημονεί ούτε διακατέχεται από οίκτο, αλλά αναγνωρίζει και καλύπτει ανάγκες των πολιτών που τη συγκροτούν.
- Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να εργασθούμε συλλογικά για όλα αυτά, προσβλέποντας σε μια πολύχρωμη και πολυπολιτισμική κοινωνία, κοινωνία της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης.
Για όλα αυτά πιστεύουμε αναγκαία τη δημιουργία ενός Δικτύου κατά των Διακρίσεων, σε τοπικό επίπεδο, που θα προάγει την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.
Ποιοι είναι οι σκοποί του Δικτύου;
Η προστασία και υποστήριξη των δικαιωμάτων των κοινωνικών κατηγοριών που υφίστανται (ή κινδυνεύουν από) κοινωνικό αποκλεισμό και διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνικής καταγωγής, σωματικής ή ψυχικής αναπηρίας, θρησκεύματος, πεποιθήσεων ή ιδιαίτερων προσωπικών επιλογών.
Η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων αναφορικά με τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις του προβλήματος του Αποκλεισμού, τα αίτιά του, τους μηχανισμούς αναπαραγωγής του, τις συνθήκες εργασίας, ζωής, εκπαίδευσης, υγείας όσων υφίστανται διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.
Η παροχή βοήθειας σε ηθικό και νομικό επίπεδο προς τους υφιστάμενους διακρίσεις.
Η διατύπωση προτάσεων προς τους θεσμικούς φορείς (ΟΤΑ, Συνδικάτα) και την πολιτεία και τις αρχές για τη μείωση των διακρίσεων, την καταπολέμηση του Αποκλεισμού, την ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων στο κοινωνικό περιβάλλον και τη βελτίωση των όρων ζωής τους.
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα της εξάπλωσης των προκαταλήψεων, του στιγματισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Η συμβολή στην ανάπτυξη κινήματος αλληλεγγύης προς τους κοινωνικά αποκλεισμένους και η καλλιέργεια των αρχών της ανεκτικής, συμμετοχικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Η συνεργασία με συλλογικές πρωτοβουλίες των ίδιων των αποκλεισμένων και η από κοινού υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αιτημάτων τους.
Η συνεργασία με συναφείς συλλόγους, κινήσεις και φορείς, που δρουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η παροχή συγκεκριμένης βοήθειας για την κατά το δυνατό ομαλή ένταξη των μεταναστών στην τοπική και ελληνική κοινωνία (μαθήματα γλώσσας κ.λ.π.).
Μέσα από ποιες ενέργειες μπορεί να καταστεί λειτουργικά το Δίκτυο;
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Παροχή δωρεάν μαθημάτων σε αλλοδαπούς για εκμάθηση ή βελτίωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
- Παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατρικών υπηρεσιών όταν αυτές δεν είναι προσιτές.
- Λειτουργία ραδιοφωνικής εκπομπής σε σταθερή βάση που θα διαπραγματεύεται σχετικά θέματα.
- Λειτουργία ραδιοφωνικών εκπομπών (με ειδήσεις, κλπ.) σε διάφορες γλώσσες.
- Παρεμβάσεις και παροχή νομικών συμβουλών σε περίπτωση παραβίασης δικαιωμάτων.
|