Ο Γιώργος Ακριώτης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας του ΣΥΝ, αναφέρεται στα αυξανόμενα κρούσματα εμφάνισης του επικίνδυνου εξασθενούς χρωμίου σε δείγματα νερού σε διάφορες περιοχές και πρόσφατα στην Αυλίδα. Επισημαίνει όμως ότι οι αρμόδιοι της Εύβοιας δεν έδειξαν να ενοχλούνται και δεν γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις για τα απόβλητά τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την κατάσταση που βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού.
Παρατίθεται στη συνέχεια η ανακοίνωση του κ. Ακριώτη:
"Δίπλα μας, στον Ωρωπό, μετρήθηκε στις 8 Αυγούστου στο πόσιμο νερό του, εξασθενές χρώμιο σε πολλαπλάσια αναλογία από την επιτρεπόμενη για την υγεία, τέτοια ώστε το νερό είναι επικίνδυνο ακόμη και σε απλή επαφή του με το ανθρώπινο σώμα. Στη συνέχεια, τα ίδια στο Δήλεσι και στα Οινόφυτα.
Εν συνεχεία, αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο συμβαίνει στο Φάρο Αυλίδας. Σε δείγμα που ελήφθη σε καφενείο του οικισμού Φάρου, βρέθηκε εξασθενές χρώμιο πολύ πάνω από τα όρια, το περισσότερο που έχει εντοπιστεί από τότε που η ουσία έγινε και επισήμως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων των Οινοφύτων και του Ωρωπού.
Τα περιστατικά αυτά προστίθενται στην πρώτη αποκάλυψη το 2004 στο Κορωπί Αττικής, όπου τα ευρήματα έρευνας του ΙΓΜΕ δεν περιορίζονταν στις αυξημένες συγκεντρώσεις του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, αλλά και του αρσενικού, του μολύβδου, του νικελίου, του μαγγανίου, του σιδήρου και του βορίου. Καταγράφηκαν επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις στα νιτρικά, οι οποίες εμφανίζονται τουλάχιστον δεκαπλάσιες από το όριο καταλληλότητας του νερού.
Η αιτία του δηλητηριώδους νερού είναι γνωστή.
Ωστόσο, ενώ κτύπησε βαριά η καμπάνα δίπλα μας, δεν φαίνεται να ανησύχησε τους αρμοδίους στο νομό: Νομαρχία, Δήμοι, Γεωργικές Ενώσεις και Συνεταιρισμοί, Επαγγελματοβιοτέχνες, Επιστημονικοί Φορείς δεν έδειξαν να πολυενοχλούνται!
Κανένα νέο πρόγραμμα ελέγχου του νερού, του εδάφους, των επιχειρήσεων ως προς τα απόβλητα και τα απορρίμματά τους δεν κοινοποιήθηκε από τις Δ/νσεις Υγείας, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας. Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να διακόψει τη ρουτίνα!
Η όποια μέχρι τώρα ελεγκτική διαδικασία της Νομαρχίας κινείται μόνον κατόπιν επώνυμων καταγγελιών.
Το δε αποτέλεσμά της; Φαίνεται από το αν και κατά πόσον βελτιώθηκαν τα πράγματα στο νομό και αν σταμάτησε η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τις επιχειρήσεις, αν τα ποτάμια και οι χείμαρροι, και ο Ευβοϊκός, σταμάτησαν να είναι αποδέκτες λυμάτων.
Κι όμως το πρόβλημα του πόσιμου νερού δεν τελείωσε για την Εύβοια στο Φάρο Αυλίδας. Μάλλον πιάσαμε την άκρη του κουβαριού.
Πως θα ελεγχθεί το πόσιμο νερό όλων των Δήμων από το εξασθενές χρώμιο, αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα, τα νιτρικά; Τι θα γίνει παραπέρα με το πόσιμο νερό; Θα έχουμε στο μέλλον; και ποιάς ποιότητας; Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού; Τι γίνεται με τους υγροτόπους και τις περιοχές NATURA;
Τι επίπτωση θα έχει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αναμενόμενη ερημοποίηση (η Εύβοια είναι μέσα στις έχουσες κίνδυνο περιοχές); Πως θα λάβουμε μέτρα για την ποιότητα και την λελογισμένη χρήση του νερού; Θα ξαναζήσουμε "πολεμικές στιγμές" ανάμεσα σε Δήμους που διεκδικούν ιδιοκτησία πηγών όπως το καλοκαίρι που πέρασε;
Αυτά και άλλα ερωτήματα μπορούν να γίνουν η πρώτη ύλη για έρευνα και κινητοποίηση των πολιτών. Είναι καιρός. Μέσα από όλους τους φορείς που μετέχουμε να θέσουμε το θέμα και να απαιτήσουμε μέτρα και δημόσιο απολογισμό των φορέων, επαγγελματικών, κρατικών, αυτοδιοικητικών.
Μέτρα για το νερό, είναι μέτρα για τη ζωή. Και κυρίως για τη ζωή των γενεών που έρχονται".