Η νομαρχιακή σύμβουλος και επικεφαλής της ΝΑΣ, Σοφία Ντούρου, με επιστολή της στον πρόεδρο του Ν.Σ., ζητά να συζητηθεί στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα της μόλυνσης του νερού από τα απόβλητα του Ασωπού.
"Στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο ζητάμε να συζητηθεί το πρόβλημα της μόλυνσης του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα από τα απόβλητα του Ασωπού.
Θεωρούμε ότι το Ν.Σ. έπρεπε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία των κατοίκων της Αυλίδας- ακόμα δεν ξέρουμε την έκταση της μόλυνσης- και ήταν αδικαιολόγητη η προσπάθεια να μη συζητηθεί στο προηγούμενο Ν.Σ. γιατί «θα καθυστερούσαμε». Κάποια θέματα δεν μπορούν να μπουν σε «διαδικαστικά χρονοδιαγράμματα» και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.
Ζητήσαμε από το Ν.Σ. να αναλάβει την ευθύνη για:
- Αμεση λήψη μέτρων για καθαρό νερό με σύνδεση του δικτύου με την ΕΥΔΑΠ, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.
- Κατάργηση του χουντικού διατάγματος που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό αποβλήτων.
- Αμεσο, διαρκή έλεγχο των βιομηχανιών της περιοχής με συνεργεία από εξειδικευμένους επιστήμονες υπό κρατικό έλεγχο για την αποκάλυψη όσων ρυπαίνουν.
- Ανάθεση μελέτης απορρύπανσης των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από δημόσιο φορέα.
- Προληπτική εξέταση των κατοίκων της περιοχής της Αυλίδας, για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση σε τοξικές ουσίες.
- Τα έξοδα να αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι ρυπαίνουσες βιομηχανίες και το κράτος με νομοθετική ρύθμιση.
Τα όποια μέτρα έχουν μέχρι τώρα εξαγγελθεί θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ούτε το καθαρό νερό θα έρθει πριν περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες, ούτε το διάταγμα που προκαλεί το πρόβλημα αποσύρουν.
Ζητάμε ακόμα να μας ενημερώσετε:
- Αν υπάρχει καταγραφή και έλεγχος -σύμφωνα και με τις περιβαλλοντικές μελέτες που κατατίθενται- ποιες είναι οι ρυπαίνουσες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο νομό και πώς ρυπαίνουν (αέρα, νερό, υδροφόρο ορίζοντα κ.λ.π.) καθώς και πώς παρακολουθούνται.
- Αν υπάρχουν οι μελέτες, το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Σε ποιες εταιρείες χορηγήθηκαν άδειες τελικής διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και πώς παρακολουθούνται.
- Στην περίπτωση αυτή ζητάμε να γίνει ανάκληση και επανεξέταση των αδειών.
- Σε ποιες επιχειρήσεις έχουν δοθεί άδειες προσωρινής αποθήκευσης επικίνδυνων ή μη στερεών αποβλήτων και για πόσο.
- Εάν υπάρχουν τέτοιες άδειες, ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα στην άρση τους".
© 1999-2010 Σερβιτόρος της Εύβοιας.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο,
μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.