Η Επιτροπή Αγώνα κατά της Τσιμεντόσκονης Χαλκίδας, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου & Περιχώρων και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δημιούργησαν ένα δίκτυο κατά της τσιμεντορύπανσης. Στόχος του δικτύου είναι η κοινή δράση και η κοινή στάση απέναντι στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, που την θεωρούν αιτία των προβλημάτων τους που είναι κοινά και στις τρεις περιοχές.
Αφορμή για την κοινή δράση είναι η αναθεώρηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μυλάκι Αλιβερίου, που θα συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας στις αρχές Νοεμβρίου. Κυρίαρχο θέμα σε αυτή τη μελέτη είναι η άδεια που ζητά να πάρει η ΑΓΕΤ για τη χρήση των σκουπιδιών της Αττικής και βιομάζας ως εναλλακτικών καυσίμων.
Το δίκτυο κατά της τσιμεντορύπανσης έδωσε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, στη Χαλκίδα, για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων, που παραχωρήθηκε γι' αυτό το λόγο, βρέθηκαν ο δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Ζεμπίλης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, κ. Αποστόλου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Καμαριώτης, ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Εύβοια Μπροστά» κ. Βλαχογιώργος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ρουσόπουλος, Γεωργούλης και Σταματούκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, όπως ο κ. Χαϊνάς από την Επιτροπή Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον, η κ. Λιβανίου από την Ανοιξη, ο κ. Σέληνας από την Οικοκοινότητα, η κ. Μαρίνου από την Ένωση Ταμυνέων Πολιτών και ο κ. Παπίγγης.
Όλοι όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν την αντίθεσή τους, υπερτονίζοντας ότι η καύση του RDF θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία και στο περιβάλλον. Αυτό που διαφάνηκε είναι ότι δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο καύσης του στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και ποιες θα είναι ακριβώς οι συνέπειες από αυτή την καύση. Η ενημέρωση που έγινε από την ΑΓΕΤ στην κοινωνία του Αλιβερίου είναι φυσικό να αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Αυτό που φαίνεται ότι προκαλεί ιδιαίτερα είναι ότι πρόκειται για σκουπίδια κατά ευφημισμό RDF της Αττικής και είναι γνωστή η προσπάθεια της Αττικής να μεταφέρει τα σκουπίδια της στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Ριτσώνα. Εκφράστηκε η άποψη ότι το εργοστάσιο του Μυλακίου θα είναι η αρχή, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα εργοστάσια της Χαλκίδας και του Βόλου.
Η ενημέρωση έγινε από την υπεύθυνη της Επιτροπής Αγώνα κατά της Τσιμεντόσκονης Χαλκίδας, κ. Γεωργίου, τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Περιχώρων κ.κ. Λαγανά και Σπίθα αντίστοιχα, τον εκπρόσωπο της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κ. Βολιώτη και τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Χριστοδουλάκη.
Όπως ανέφερε η κα Γεωργίου, σε έρευνα αγοράς στο χώρο των βιομηχανιών της χώρας μας, που πραγματοποίησε η Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, διαπιστώθηκε ότι η ΑΓΕΤ ήταν η μόνη βιομηχανία που εξεδήλωσε ενδιαφέρον για τη χρήση του. Η ίδια επισήμανε ακόμα τη διαδικασία με την οποία κινήθηκε η τσιμεντοβιομηχανία, δηλαδή πρώτα υπογράφει τη σύμβαση για τη χρήση του RDF και στη συνέχεια ζητά την άδεια. Η έγκριση της νέας περιβαλλοντικής μελέτης θα συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο Ευβοίας το Νοέμβριο.
Ένα γεγονός που επισημάνθηκε ήταν η μυστικότητα με την οποία υπογράφηκε η σύμβαση της ΑΓΕΤ με την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής για την καύση του RDF, όπου υπάρχει όρος ότι δεν θα πρέπει να κοινοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία.
Σε αυτό το γεγονός στάθηκε και ο δήμαρχος Χαλκιδέων, κ. Ζεμπίλης εκφράζοντας τον προβληματισμό, ότι αφού πρόκειται για εναλλακτικό καύσιμο φιλικό στο περιβάλλον δεν υπήρχε λόγος να μείνει μυστική η συμφωνία. Παράλληλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν έχει δείξει καλά δείγματα ότι σέβεται το περιβάλλον. Αναφέρθηκε ακόμα και στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας που ήταν ομόφωνα αρνητική και τόνισε ότι ο δήμος Χαλκιδέων θα βρεθεί απέναντι αν προχωρήσει η ΑΓΕΤ στην καύση στο εργοστάσιό της στη Χαλκίδα.
Ο κ. Βολιώτης αναφέρθηκε στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Βόλου από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Τόνισε ότι η εταιρία λειτουργεί σε καθεστώς ασυδοσίας και δεν σέβεται τη χώρα που την φιλοξενεί. «Νιώθουμε σαν ιθαγενείς σε αυτό τον τόπο, με μια νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται» σχολίασε.
Ο κ Λαγανάς ανέφερε το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ στις 14 Δεκεμβρίου είχε καταθέσει αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πήρε την έγκριση για δοκιμαστικές καύσεις RDF, προετοιμάζοντας στη συνέχεια την τοπική κοινωνία του Αλιβερίου να δεχτεί το γεγονός, χωρίς όμως να αναφέρει τι είναι ακριβώς το RDF και υποκρύπτοντας την έκλυση διοξινών από αυτή την καύση. Τόνισε ακόμα ότι η εταιρία στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει στη νομαρχία ζητά την καύση και βιομάζας, δηλαδή απόβλητων αστικών λυμάτων και κατάλοιπων γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Όπως υπενθύμισε, η ΑΓΕΤ ήδη από το 2003 είχε πάρει άδεια για την καύση της κόκκινης λάσπης, τα απόβλητα της ΠΕΣΙΝΕ, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο γεγονός της καρβουνόσκαλας με λιθάνθρακα που παραμένει ανοιχτή στο χώρο του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Μυλάκι, από όπου τροφοδοτούνται όλα τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ και τα Σκόπια, με φορτηγά να μεταφέρουν το λιθάνθρακα από το οδικό δίκτυο του νομού. Ο κ. Λαγανάς ανέφερε ότι έχει ανατεθεί από τους φορείς του Αλιβερίου σε ειδικό επιστήμονα από τη Θεσσαλονίκη να εκπονήσει μελέτη για το RDF, ο οποίος και θα τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Ν.Ε. Περιβάλλοντος της Ν.Α. Ευβοίας, στην οποία θα συζητηθεί η αίτηση της ΑΓΕΤ. «Η ρύπανση χτυπάει όλους αν σπάσει ο αδύναμος κρίκος και δεχτεί το Αλιβέρι να κάψει το RDF» σχολίασε ο κ. Λαγανάς.
Ο κ. Σπίθας, ανέφερε ότι το RDF είναι τυποποιημένο καύσιμο από απορρίμματα. Πρόκειται για το τελικό προϊόν των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων που προκύπτει από τη μηχανική διαλογή των οικιακών απορριμμάτων. Είναι κυρίως υλικά συσκευασίας, πλαστικά και χαρτιά. «Οι διοξίνες οφείλονται στην καύση των πλαστικών. Πρόκειται για δηλητηριώδη αέρια που περνούν στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα και αλλοιώνουν τον ανθρώπινο γενετικό κώδικα» τόνισε. Ερωτηματικά μπαίνουν σύμφωνα με τον κ. Σπίθα, για τον τρόπο που θα γίνεται η μεταφορά και η αποθήκευσή του, αφού πρόκειται για ένα επικίνδυνο τοξικό προϊόν. Ο ίδιος χαρακτήρισε το εργοστάσιο του Μυλακίου ως κερκόπορτα για τα υπόλοιπα εργοστάσια της ΑΓΕΤ, σε Χαλκίδα και Βόλο αλλά και για τη Ριτσώνα. Όπως τόνισε, η σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία αφορά μεγάλη ποσότητα RDF, που δεν μπορεί να καεί μόνο στο χώρο του Αλιβερίου. "Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την εναπόθεση των απορριμμάτων στη Ριτσώνα". Ζήτησε από όλους να πάρουν αρνητική θέση στην καύση του RDF και από όσους δεν πάρει ακόμα.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, κατήγγειλε ότι υπεγράφη πριν μια εβδομάδα σύμβαση της ΑΓΕΤ με την ΕΥΔΑΠ για τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας στα εργοστάσια του Αλιβερίου και του Βόλου. Πρόκειται για τη μεταφορά του 50% της παραγόμενης ημερήσιας μεταφοράς, που θα γίνεται με πλοία στα λιμάνια των περιοχών. Όπως ανέφερε από την καύση της λυματολάσπης παράγονται 17 βαρέα μέταλλα, 14 από τα οποία καρκινογόνα, ραδιενεργά στοιχεία και εξασθενές χρώμιο. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Γκότση από το Ράδιο Αλιβέρι για το αν υπάρχουν στοιχεία γι' αυτή τη σοβαρή καταγγελία, ανέφερε ότι υπάρχει ένα έγγραφο του προέδρου της ΕΥΔΑΠ προς τη διεύθυνση της ΑΓΕΤ, το οποίο όμως δεν είχε μαζί του και ότι δεν έχει το έγγραφο της σύμβασης.
Ο κ. Καμαριώτης αναφέρθηκε στην ομόφωνα αρνητική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ στην καύση του RDF. Τόνισε ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μετά από έρευνα που έγινε σε ξένη και ελληνική βιβλιογραφία αλλά και από επισκέψεις σε εργοστάσια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πόρισμα θα κατατεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Ο κ. Πάβλοβιτς, εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε αισιόδοξο το μήνυμα ότι οι πολίτες πλέον δραστηριοποιούνται και παίρνουν στα χέρια τους τις μεγάλες υποθέσεις, καθώς οι φορείς υποκύπτουν επικίνδυνα στα μεγάλα συμφέροντα.
Διαφορετική ήταν η άποψη που ακούστηκε από τον Αποστόλη Σέληνα, μέλος του δικτύου της Οικοκοινότητας, που έθεσε διαφορετικά το θέμα και την αντιμετώπισή του. Θεώρησε ότι η παραγωγή του τσιμέντου και του RDF είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής μας και του καταναλωτισμού και ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Η λύση γι' αυτόν βρίσκεται στην αλλαγή της κοινωνίας μας και στο διαφορετικό τρόπο ανθρωποζωής.
Ο κ. Σταματούκος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και αγγίζει όλους μας και πρόκειται για μια παρέμβαση του καπιταλισμού εις βάρος του λαού.
Ο κ. Παντελής, εκπρόσωπος της Ν.Ε. του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» και τόνισε ότι κάθε πολυεθνική έχει ως στόχο το κέρδος αδιαφορώντας για τη ρύπανση. Ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει τα προβλήματα μέσα από κινητοποιήσεις και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα λαϊκό μέτωπο που θα πετύχει μόνιμες λύσεις και όχι προσωρινές.
Ο κ. Στουπής, γεωπόνος, ανέφερε ότι το RDF είναι κακής ποιότητας και ασταθούς περιεκτικότητας και έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό φορτηγών που θα μεταφέρουν το υλικό περνώντας μέσα από τουριστικές περιοχές. Αναφέρθηκε ακόμα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης που πάει να κάνει η ΑΓΕΤ στο Μυλάκι, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένου θαλασσινού νερού και επιστροφή στον κλειστό κόλπο χλωριούχου νατρίου. Ο ίδιος τόνισε το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Ταμυνέων δεν έχει πάρει αποφάσεις, σε αντίθεση με τους δήμους Αυλώνος και Χαλκιδέων, καταγγέλλοντας ότι υπάρχουν επαγγελματικά συμφέροντα σε μέλη της δημοτικής αρχής.
«Απληστη η ΑΓΕΤ» σύμφωνα με την κα Μαρίνου, που στον όρο «εναλλακτικά καύσιμα» έχει εντάξει ό,τι μπορεί, από λυματολάσπες, σκουπίδια κ.λ.π. και μετά εμφανίζεται με το μανδύα του «οικολόγου» ότι μαζεύει τα σκουπίδια.
Ο κ. Κυρίτσης εκπρόσωπος του Οικολογικού συλλόγου Αυλίδας, έθεσε κυρίως τα προβλήματα της Αυλίδας από τη δράση των εργοστασίων της περιοχής και από τα Τσιμέντα Χαλκίδας. Τόνισε το γεγονός ότι το τσιμεντάδικο έχει καταλάβει ένα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.
Ο κ. Χαϊνάς έκανε την πρόταση για τη συγκρότηση ενός πανευβοϊκού δικτύου, που θα διοργανώσει μια πανευβοϊκή συκέντρωση όπου θα ακουστούν όλα τα ζητήματα. "Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει και μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους".
Ο Γιώργος Σπύρου, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος έθεσε το δικό του προβληματισμό στη συγκέντρωση: «Εάν ερχόταν πρόταση να καεί το RDF ένα χιλιόμετρο από τη Χαλκίδα σε υπερσύγχρονο εργοστάσιο καύσης είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώνομασταν προβάλλοντας χωροταξικούς λόγους, δηλαδή ότι βρίσκεται κοντά στο μεγάλο οικιστικό συγκρότημα της Χαλκίδας και πάνω σε ένα κέντρο ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, Χαλκίδας - Ανθηδώνας - Αλίδας. Πώς λοιπόν μπαίνει το θέμα σε ένα εργοστάσιο που δεν έχει τις προδιαγραφές, και αν εφοδιαστεί είναι αμφίβολο πως θα λειτουργήσουν άψογα αυτοί οι μηχανισμοί καύσης αποβλήτων». Τόνισε ότι θα πρέπει να απορριφθεί με κατηγορηματικό τρόπο από όλους τους φορείς.
Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση για την καύση του RDF στις 6.30 το απόγευμα στο χώρου του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου.
|