Ως πρόβα τζενεράλε, εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων του χρόνου στο Πεκίνο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φεστιβάλ πολιτισμού και χορού, που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην μακρινή Κίνα, στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε με δύο παραδοσιακά συγκροτήματα, ένα από την Κρήτη και το άλλο από την Κύμη.
Η επιλογή της Κύμης δεν ήταν τυχαία, αφού ο δήμος δύμης με τα τμήματα παραδοσιακών χορών παίδων και ενηλίκων που διαθέτει έχει εδώ και χρόνια μια αξιόλογη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.
Εξ άλλου ο φάκελος που είχε ζητήσει από το δήμο η Κινεζική κυβέρνηση ήταν από τους πιο ολοκληρωμένους. Συμπεριελάμβανε φορεσιά της Κύμης και προβαλλόταν η μακραίωνη ιστορία της, τα αξιόλογα αγροτικά προϊόντα της και η κουλτούρα της, στοιχεία που συνετέλεσαν στην τελική επιλογή.
Η επίσημη επίσκεψη του συγκροτήματος διήρκεσε δέκα ημέρες. Αρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου και έληξε στις 30 του ίδιου μήνα. Στην διοργάνωση συμμετείχε και η Ένωση Συντακτών Ελληνικού Τύπου, η οποία εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο κυρία Νία Κομπορόζου.
Το φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 56 χώρες από όλο τον κόσμο, άρχισε από το Πεκίνο των 22 εκατομμυρίων ατόμων.
Η πρώτη επίσημη εκδήλωση, έγινε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 8.00 η ώρα το πρωί, σε μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους του Πεκίνου που είχε κατακλυστεί από χιλιάδες κόσμου. Παρόντες ήταν ο υπουργός Πολιτισμού της Κίνας και ο Δήμαρχος του Πεκίνου. Και τα 56 συγκροτήματα, με παραδοσιακές φορεσιές επί το πλείστον, διήνυσαν περπατώντας τρία χιλιόμετρα. Σε όλη αυτή την απόσταση αριστερά και δεξιά του δρόμου υπήρχε κόσμος που ζητωκραύγαζε, κουνούσε σημαιάκια και χειροκροτούσε. Το χορευτικό συγκρότημα της Κύμης, φορώντας καραγκούνικη φορεσιά, διήνυσε τα τρία χιλιόμετρα χορεύοντας.
Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στο πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου την Κυριακή το πρωί στις 23 Σεπτεμβρίου. Σε ένα μεγάλο στάδιο στρωμένο με γκαζόν παρουσίασαν εν μέσω κόσμου, κυρίως νεολαίας, ένα ολιγόωρο πρόγραμμα και τα 56 συγκροτήματα. Το συγκρότημα της Κύμης, δεκαεφτά άτομα άνδρες και γυναίκες, φορώντας την κυμαϊκή στολή, χόρεψε νησιώτικους χορούς και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.
Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, έγινε η εκδήλωση στην πόλη Λιου-Γιανγκ, Βορειο-Δυτικά του Πεκίνου, οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων. Το ταξίδι έγινε με τραίνο και διήρκεσε 15 ώρες. Το κυμαϊκό γκρουπ έφυγε από το Πεκίνο την Τρίτη το απόγευμα και έφτασε στην Λιου-Γιαγκ την Τετάρτη το πρωί. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με 10 άλλες αντιπροσωπείες χόρεψαν στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώπιον πλήθους κόσμου που τους καταχειροκρότησε.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι αρχές της πόλης επεφύλαξαν ένα μοναδικό θέαμα στους προσκεκλημένους τους. Στη λίμνη της πόλης παρακολούθησαν για ένα τέταρτο της ώρας το χορό των νερών. Επρόκειτο για 10δες σιντριβάνια, τα οποία, μέσα σε πανδαισία φωτεινών χρωμάτων που έριχναν προβολείς, αυξομείωναν την ποσότητα, την ένταση, και το ύψος του νερού σύμφωνα με τον ρυθμό και την μελωδία της μουσικής.
Το θέαμα κατά γενική ομολογία ήταν μοναδικό και άφησε άφωνους όλους τους θεατές.
Την άλλη μέρα το πρωί υπό καταρρακτώδη βροχή έγινε στην κεντρική λεωφόρο της πόλης η παρέλαση και των δέκα αντιπροσωπειών. Και αυτή τη φορά η Κυμαϊκή αντιπροσωπεία, φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία, πέρασε χορεύοντας δημοτικούς χορούς, καταχειροκροτούμενη από τον κόσμο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναχώρησαν για Πεκίνο.
Η τελετή λήξης έγινε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, σε χώρο του Πεκίνου που έμοιαζε με την Disneyland. Εκεί και τα 56 συγκροτήματα, μαζί με χορευτικά συγκροτήματα της Κίνας, έδωσαν τις τελευταίες παραστάσεις ενώπιον των επισήμων και πλήθους κόσμου. Την ημέρα αυτή έγινε και η ανταλλαγή δώρων. Ο Δήμαρχος του Πεκίνου μοίρασε στις αντιπροσωπείες τιμητικές πλακέτες. Η Κύμη δώρισε στην Κινεζική ηγεσία ασημένιες σκούνες.
Εκτός από τις εκδηλώσεις, οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης είχαν ετοιμάσει για κάθε αντιπροσωπεία και ένα πρόγραμμα ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους της Κίνας. Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε θέατρο του Πεκίνου και παρακολούθησε παράσταση με ακροβατικά. Επίσης επισκέφθηκαν την απαγορευμένη πόλη, το μουσείο εθνοτήτων, και το σινικό τείχος. Ακόμη επισκέφθηκαν εργοστάσια επεξεργασίας μαργαριταριών, μεταξοτυπίας και εργοστάσιο κατασκευής των περίφημων κινέζικων βάζων, όπου και παρακολούθησαν όλες τις φάσεις κατασκευής τους.
Κύπρος Το δεύτερο ταξίδι του χορευτικού του δήμου Κύμης εκτός Ελλάδας, έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου και κράτησε πέντε ημέρες. Ήταν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην κοινότητα Γέρι της Λευκωσίας. Έγινε στο πλαίσιο μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών των δύο χωρών και ανταπόδοσης της φιλοξενίας που είχε προσφέρει ο Δήμος Κύμης στο χορευτικό τμήμα του λαογραφικού συλλόγου του Γέρι το φετινό καλοκαίρι.
Η επίσημη επίσκεψη άρχισε στις 6 Σεπτεμβρίου και διήρκεσε ως τις 11 του ίδιου μήνα. Η άριστη φιλοξενία των κατοίκων, η πολύ καλή διοργάνωση και η αφθονία αγαθών που δίδονταν απλόχερα και με περίσσευμα αγάπης από τους Κύπριους στην αντιπροσωπεία της Κύμης, προκαλούσε αισθήματα συγκίνησης στους Κυμαίους, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τους ευχαριστήσουν.
Το χορευτικό της Κύμης έδωσε δύο παραστάσεις. Η μία δόθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού στο Γέρι, όπου οι Κυμαίοι, μαζί με το χορευτικό τμήμα του ομίλου, χόρεψαν δημοτικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Χοροδιδάσκαλος του συγκροτήματος ήταν ο ίδιος ο κοινοτάρχης του Γέρι.
Η δεύτερη παράσταση δόθηκε στην κοινότητα Γαλάτα, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τρόοδο. Το χωριό αυτό, σε αντίθεση με το Γέρι που ο τόπος είναι ξηρός, ήταν καταπράσινο και οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.
Εκεί η κυμαϊκή αντιπροσωπεία χόρεψε μαζί με το χορευτικό της κοινότητας. Και εκεί οι Κυμαίοι έτυχαν μεγάλης υποδοχής. Η διοργάνωση ήταν τέλεια και ο κόσμος τους καταχειροκρότησε.
Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε και επίσκεψη στο δήμο Λατσών στον οποίο ανήκουν οι δύο κοινότητες. Εκεί ο Δήμαρχος κ. Κυπριανού τους επεφύλαξε μεγάλη υποδοχή. Τους ξενάγησε στο Δημαρχιακό κτίριο και αφιέρωσε μία ώρα από το πρόγραμμά του για να έχει μαζί τους μια πολύ φιλική και ζεστή συζήτηση.
Επίσης το πρόγραμμα της φιλοξενίας συμπεριλάμβανε και ξεναγήσεις. Οι Κυμαίοι επισκέφθηκαν τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία. Είναι ο χώρος όπου έπεσε το Ελληνικό αεροπλάνο κατά την εισβολή των Τούρκων και σκοτώθηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σοροί τους βρίσκονται θαμμένοι στο χώρο αυτό. Επισκέφθηκαν ακόμη τiς φυλακές της Λευκωσίας, εκεί όπου μαρτύρησαν οι κύπριοι αγωνιστές κατά την Αγγλική αποικιοκρατία, το Λεβέντειο Μουσείο με εκθέματα παραδοσιακής τέχνης, την Αγία Νάπα, την Αμμόχωστο, το μοναστήρι Κίκου και την περιοχή που βρίσκεται ο τάφος και ο ανδριάντας του Μακαρίου, καθώς επίσης και το θρονί της Παναγιάς.
|