Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των περιβαλλοντικών ομάδων της Κεντρικής Εύβοιας στον Κούτουρλα Μετοχίου. Συμμετείχαν οι: Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μετοχίου, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Μετοχίου, οι Ενεργοί Πολίτες για το Περιβάλλον και ο Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετοχίου, Κώστας Καράπας στο σύντομο χαιρετισμό του έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία του δάσους Μετοχίου και πως θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα της δασοπυρόσβεσης. Ανέφερε ότι δεν είναι κατά της υλοτόμησης στην περιοχή του Μετοχίου αλλά κατά της καταστροφής του δάσους. «Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας κοπής δέντρων, σύμφωνα με όσα επιτρέπει το δασαρχείο». Γι' αυτό το λόγο πρότεινε να υπάρξει ένα όργανο που θα επιτηρεί τις διαδικασίες, το οποίο θα είναι κατοχυρωμένο και αποδεκτό από τους διάφορους φορείς. Έθεσε ακόμα το θέμα της απειλής της ΛΑΡΚΟ και ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι αντίδρασης.
Το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετοχίου, Κώστας Γιαμάς, ανέφερε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τη δεδομένη στιγμή η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την προστασία των δασών, λόγο της απουσίας των ενδιαφερόμενων φορέων, που αν και είχαν προσκληθεί δεν ήρθαν για διάφορους λόγους. Έθεσε ως θέμα της συνάντησης τις ερευνητικές γεωτρήσεις της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή.
Ο Γιώργος Βαλιάνος, μέλος του Συλλόγου Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης ονόμασε τα θέματα της ΛΑΡΚΟ και των ανεμογεννητριών ως τις βασικές περιβαλλοντικές απειλές αυτή τη στιγμή για την περιοχή. Όπως ανέφερε: «Θα μπουν συνολικά 340 ανεμογεννήτριες σε μια έκταση που καλύπτει τους δήμους Αυλώνος, Διρφύων και Κύμης. Με 145 μέτρα ύψος η καθεμία. Οι 340 θα αντιστοιχούν γύρω στους μισούς πυλώνες υπερυψηλής τάσης, αφού κάθε πυλώνας αντιστοιχεί σε 2 ανεμογεννήτριες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλη η περιοχή να γίνει βιομηχανική ζώνη, δεν τίθεται θέμα ούτε για εθνικό δρυμό, ούτε για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Τα 330 MW αντιστοιχούν στην Κύμη, 320 για το δήμο Διρφύων, 305 για το δήμο Αυλώνος ενώ μια ανεμογεννήτρια αντιστοιχεί σε 3 MW».
Ο κ. Βαλιάνος έθεσε προς συζήτηση ακόμα θέματα ποιότητας νερού, άναρχης οικιστικής ανάπτυξης. Τόνισε όμως ότι η αρχή πρέπει να γίνει από το θέμα της ΛΑΡΚΟ που θεωρείται αυτή τη στιγμή το κυριότερο. «Τα χρονικά περιθώρια με τη ΛΑΡΚΟ στενεύουν».
Ο Κώστας Τσαλμάς, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Μετοχίου Κύμης, ανέφερε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι της ΛΑΡΚΟ και στη συνέχεια θα πρέπει να τεθεί το θέμα της προστασίας από τις πυρκαγιές και ευρύτερα του περιβάλλοντος. Ο κ. Τσαλμάς ανέφερε «ότι πρόσφατα είχε έρθει εκπρόσωπος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Χαλκίδας, μετά από το αίτημα της ΛΑΡΚΟ για έγκριση. Παραβρέθηκε και εκπρόσωπος μηχανικός της ΛΑΡΚΟ. Τους πήγαν στην παραλία του Μετοχίου, όπου υπάρχουν αρχαίες εκκλησίες και η αρχαία πόλη Δαφνούσα. Στο σχεδιάγραμμα της ΛΑΡΚΟ ήταν σημειωμένα 5 σημεία για τα οποία ζητούσαν αποχαρακτηρισμό από την αρχαιολογική υπηρεσία. Όμως σύμφωνα με το χάρτη και τη δέσμευση που έχουν πάρει από την περιφέρεια και τη νομαρχία είναι πολύ μεγαλύτερη η περιοχή που ζητούν. Έχουν δεσμεύσει όλη την περιοχή από τον Κατάβολο μέχρι την περιοχή του κάμπου του Βιτάλου».
«Η τακτική τους είναι πολύ έξυπνη και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα πρέπει να υπάρχει έντονη κινητοποίηση από όλους τους πολίτες προτού καταστραφούν τα πάντα» τόνισε ο κ. Τσαλμάς.
Ο κ. Βαλιάνος έκανε στη συνέχεια ένα ιστορικό της υπόθεσης και το πως δόθηκε η ευκαιρία στη ΛΑΡΚΟ να είναι έτοιμη να μπει στο δήμο Κύμης. «Τέλος 2005 - αρχές 2006 η ΛΑΡΚΟ κάνει αίτηση για 10.280 στρέμματα στην περιοχή της Κύμης και ενημερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας με έγγραφό της, στις 15/5/2006, ενημερώνει το δήμο Κύμης για την αίτηση της ΛΑΡΚΟ που αφορά την έρευνα σιδηρονικελιούχου κοιτάσματος στις περιοχές Κατάβολος, Φτεράδα και Κοτρώνα. Στο έγγραφο της νομαρχίας υπάρχει ο όρος ότι αν δεν υπάρχει απάντηση εντός ενός μηνός, η απάντηση εκλαμβάνεται ως θετική. Από εκείνο το σημείο η ΛΑΡΚΟ έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να εγκατασταθεί στην περιοχή της Κύμης. Η υπηρεσία βυζαντινών αρχαιοτήτων, της οποίας ζητά την έγκριση, βάζει κάποιους περιορισμούς, αλλά είναι θετική έστω και υπό όρους. Τα δασαρχεία Κύμης και Χαλκίδας είναι ξεκάθαρα αρνητικά και δικαιολογούν την άρνησή τους υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι ιδιαίτερης ομορφιάς, υπάρχουν σπάνια δέντρα, είναι πάνω από παραλίες, υπάρχουν καταφύγια θηραμάτων κ.ά.. Για να ξεπεράσει το εμπόδιο των δασαρχείων, η ΛΑΡΚΟ καταθέτει δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου περιορίζει τον αριθμό των γεωτρήσεων από 105 γεωτρήσεις σε 97.
Η Περιφέρεια εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη με απόφασή της στις 8 Ιανουαρίου 2007. Σύμφωνα με την απόφαση, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων από τη ΛΑΡΚΟ στις περιοχές Κατάβολος, Φτεράδα, Κοτρώνα. Η απόφαση κοινοποιείται στα δασαρχεία Χαλκίδας και Κύμης, ζητώντας τους να πάρουν εκ νέου θέση. Η ΛΑΡΚΟ με επιστολή της συγχαίρει την Περιφέρεια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την ταχύτυτα διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας παρά την πρόσκαιρη εμπλοκή της από τα δασαρχεία Χαλκίδας και Κύμης».
Στη συνέχεια ο κ. Βαλιάνος, επισημαίνει ότι τον Αύγουστο του 2007 αρχίζει να γίνεται γνωστό τι πρόκειται να συμβεί. Ξεκινάει μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου και συλλογής υπογραφών διαμαρτυρίας. Στις 1 Οκτωβρίου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κύμης όπου πήρε ομόφωνα αρνητική απόφαση για τις ερευνητικές γεωτρήσεις της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα απόφασισε τη συγκρότηση επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων του δήμου, προκειμένου να διερευνήσουν τη μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος από τη ΛΑΡΚΟ. Στη συγκεκριμένη επιτροπή συμμετέχουν: οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βελισσαρίου, Κοντούλης και Λύκος, ο πρόεδρος Τ.Σ. Μετοχίου, εκπρόσωπος του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Μετοχίου και εκπρόσωπος του συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης. Εδώ ο κ. Βαλιάνος τόνισε τις δυο αντιφάσεις του δήμου Κύμης, που έφεραν πιο κοντά τη ΛΑΡΚΟ, από τη μια δεν απάντησε στο έγγραφο της Ν.Α. Ευβοίας και από την άλλη αποφάσισε αρνητικά στο δημοτικό συμβούλιο. «Η ΛΑΡΚΟ όμως έχει ήδη προχωρήσει τις διαδικασίες, που της επιτρέπουν να μπορεί να έρθει μέσα σε ένα μήνα στο Κατάβολο και στη Φτεράδα. Ήδη στη Φτεράδα ζητάει την έγκριση για χαρακτηρισμό - αποχαρακτηρισμό 3.500 στρεμμάτων και στον Κατάβολο το χαρακτηρισμό - αποχαρακτηρισμό 1500 στρεμμάτων. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και είναι θετικό ότι τα δασαρχεία μπορεί να την καθυστερήσουν και για δύο χρόνια».
Στη συνέχεια επισήμανε τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν για το περιβάλλον, αφού μόνο για τη φάση της έρευνας, θα διανοιχτούν δρόμοι 9.220 μέτρων, απεριόριστος αριθμός παράδρομων και φυσικά το μέγεθος των γεωτρήσεων, που θα οδηγήσουν στο κόψιμο χιλιάδων ελάτων. Όλα αυτά θα έχουν και ως τετελεσμένο γεγονός την εξόρυξη. Αναφέρθηκε ακόμα στη ρύπανση της περιοχής από τα βαρέα χημικά που θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία του εξορυγμένου μεταλλεύματος που θα καταλήξουν στο περιβάλλον.
Το μέλος του συλλόγου Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης κ. Καλαφάτης, έθεσε το θέμα ότι δεν έχει νόημα να φυλάς το δάσος του Μετοχίου, όταν δημιουργούνται θεμελιωμένα συμφέροντα να το κάψουν. «Δεν μπορεί να πάρει άδεια αποψίλωσης όλης της Δίρφης η ΛΑΡΚΟ, γι' αυτό πριν περάσει στη δεύτερη φάση θα κάψει την περιοχή. Έχει οικονομικό συμφέρον. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ανεμογεννήτριες θα υποβαθμίσουν την περιοχή και έπειτα θα κάνουν τη διάνοιξη των δρόμων που θέλουν». Σύμφωνα με τον ίδιο «το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι πως θα κάνουμε πυροπροστασία, αλλά πως θα παρθούν μέτρα που καθορίζουν το μέλλον της περιοχής. Γι' αυτό και ευθύνη απάντησης έχουν κυρίως οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση γης της περιοχής τους, που θα πρέπει να είχαν ενημερώσει τον κόσμο».
Το μέλος των Ενεργών Πολιτών για το Περιβάλλον, κ. Γιώργος Μανούσος έκανε λόγο για δύο φάσεις στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, αυτό της έρευνας και αυτό της εξόρυξης και ότι θα πρέπει να σταματήσει άμεσα από την πρώτη φάση. Ανέφερε ότι σε όλη την προσπάθεια αυτή θα βοηθήσουν στελέχη της ομάδας του. Πρότεινε ακόμα τη σύγκληση μιας συγκροτημένης ομάδας από τους Ενεργούς Πολίτες που θα κάνει παρεμβάσεις στη νομαρχία και άλλη μια σύγκληση ομάδας σε τοπικό επίπεδο.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ. Γιαμά, ο οποίος τόνισε από τη στιγμή που βγήκε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων τον Ιανουάριο του 2007 έχει χαθεί το παιχνίδι και ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να σταματήσει η ΛΑΡΚΟ όταν το θέμα ήταν στη νομαρχία και μπορούσε οποιοσδήποτε να εκφέρει τη γνώμη του και να υπήρχε η ανάλογη κινητοποίηση. Για τον ίδιο η ΛΑΡΚΟ έχει πάρει πλέον την άδεια. Για να σταματήσει χρειάζεται μια πιο δυναμική διαμαρτυρία, που θα φτάσει μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Ν.Α. Ευβοίας με έγγραφό της στις 14/9/2007 κοινοποιεί την αίτηση της ΛΑΡΚΟ και ζητά εντός δύο μηνών να της κοινοποιηθούν όποιες αντιρρήσεις υπάρχουν για τη χορήγηση της άδειας.
Ένα ακόμα στοιχείο που έχει το δικό του ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του κ. Τσαλμά, ότι οι γεωτρήσεις της ΛΑΡΚΟ θα γίνουν στο πιο όμορφο μέρος όχι μόνο της Εύβοιας αλλά και όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που διαφημίζει την περιοχή του Κατάβολου στη διαφημιστική καταχώρηση της Στερεάς Ελλάδας, τώρα έρχεται και τη δίνει για εκμετάλλευση στη ΛΑΡΚΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις για τη μορφή που πρέπει να πάρει ο αγώνας. Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
- Θα πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου. Αν οι πολίτες γνωρίζουν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση της ΛΑΡΚΟ, θα αντιδράσουν άμεσα. Έχει γίνει γνωστό ότι ένα μέρος του κόσμου είναι θετικό προς αυτή την προοπτική και ιδιαίτερα στην περιοχή του Βίταλου, όπου υπάρχουν άνεργοι μεταλλευτικών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από ένσημα. Παράλληλα ακούγεται και η άποψη «ότι ας έρθει η ΛΑΡΚΟ και τι έγινε». Ένα παράδειγμα μη σωστής ενημέρωσης έδωσε ο κ. Τσαλμάς, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνέλευση που έγινε στην κοινότητα Μετοχίου από το Τοπικό Συμβούλιο. Ζητούσαν από τον κόσμο να αποφασίσει με ένα ναι ή όχι στην εγκατάσταση της ΛΑΡΚΟ χωρίς να τον ενημερώσουν πρώτα. «Μα δεν είναι λόττο το θέμα» σχολίασε ο ίδιος. Αυτό που προτάθηκε είναι να μοιραστούν ανακοινώσεις και να γίνει κατανοητό σε όλους ότι θα υπάρχει ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, θα καταστραφούν σημαντικές παραλίες της περιοχής. Ακόμα να γίνουν συνελεύσεις, με τη συμμετοχή ειδικών που θα αναλύσουν τα θέματα. Επισημάνθηκε ακόμα ότι ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος μετά τις πυρκαγιές και ενδιαφέρεται για τη διάσωση του περιβάλλοντος.
- Για να υπάρχει σωστός σχεδιασμός, χρειάζεται να αναλάβει κάποιος νομικός την υπόθεση με αμοιβή.
- Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες το θέμα να πάρει διαστάσεις και να φύγει από το στενό τοπικό πλαίσιο, να γίνει γνωστό πανελλαδικά ακόμα και πανευρωπαϊκά. Επίσης να κληθούν οι πολιτικοί φορείς να πάρουν θέση.
- Διατυπώθηκε η πρόταση να δραστηριοποιηθεί η Επιτροπή που συστάθηκε από το δήμο. Παράλληλα θα γίνουν προσπάθειες να συγκεντρωθούν όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με τη ΛΑΡΚΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκε η άποψη ότι το θέμα των Ψαχνών έπαιξε το ρόλο του δολώματος, για να βάλει χέρι η ΛΑΡΚΟ στην Κύμη.
Ένα άλλο σημείο που σχολιάστηκε αρνητικά είναι το κόστος των έργων αποκατάστασης από τη ΛΑΡΚΟ, όπως αυτό καταγράφεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας. «Καθ' όλη τη διάρκεια του έργου θα δοθούν 100.000 ευρώ». Όπως σχολίασαν οι παρευρισκόμενοι, η ΛΑΡΚΟ θα δώσει 10 ευρώ ανά στρέμμα για την ανάπλαση της περιοχής, δηλαδή μια γλάστρα σε κάθε στρέμμα.
|