Ο βουλευτής Ευβοίας Λ. Παπαγεωργόπουλος κατέθεσε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για τις ζημιές που υπέστη η Εύβοια από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, ζητώντας τους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
Ο κ. Παπαγεωργόπουλος έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που προκλήθηκαν στο νομό, καταλογίζοντας παράλληλα και ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Η πρόσφατη κακοκαιρία είναι γεγονός ότι δεν ήταν συνήθης για τα Ευβοϊκά δεδομένα, όμως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν. Το ότι ο Νομός ακόμη και σήμερα είναι χωρισμένος στα δύο (είναι άκρως επικίνδυνη η διέλευση στην θέση «Αγιος» της επαρχιακής οδού Χαλκίδος - Λ. Αιδηψού) αιτία είναι η ασυνέπεια της Κυβέρνησης του ΠαΣοΚ και οι ψευδείς υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος κατ' επανάληψη είχε δεσμευθεί για την δημιουργία των οδικών αξόνων του Νομού, έργων υποδομής και την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων χωρίς να σεβασθεί στην συνέχεια ούτε τις δεσμεύσεις του, ούτε τον Ευβοϊκό Λαό. Ο Κ. Σημίτης και οι Υπουργοί του αντιμετωπίζουν τους Ευβοείς ως Λωτοφάγους και προκλητικά τους αγνοούν την επομένη των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα από τα εξαγγελθέντα από τον κ. Σημίτη έργα οδοποιίας και υποδομών δεν προτείνονται από την Κυβέρνηση στο Γ' ΚΠΣ.
Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί με μεγάλη συχνότητα τον όρο «Ακραία Καιρικά Φαινόμενα» για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία της και την εγκατάλειψη του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κήρυξη του Νομού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης έγινε μόνο κατ' όνομα και όχι κατ' ουσία.
Ειδικότερα όσο αφορά τις ζημιές στον Πρωτογενή τομέα της οικονομίας του Νομού. (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία) σημειώνουμε τα εξής:
Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και δεν αφορούν μόνο την Παραγωγή, η οποία έχει ολοσχερώς καταστραφεί αλλά και το Ζωικό και Φυτικό κεφάλαιο το οποίο έχει υποστεί σημαντική καταστροφή.
Αυτή την ώρα, με το σύνολο του Νομού κάτω από παχύ στρώμα χιονιού είναι αδύνατη οποιαδήποτε αξιόπιστη αποτίμηση των ζημιών και κατά συνέπεια τα στοιχεία που δίδει το Υπ. Γεωργίας δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα. Είναι επίσης γεγονός ότι εκτός από τα ανωτέρω έχουν υποστεί σοβαρότατες βλάβες και μόνιμες υποδομές γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (κτίσματα, θερμοκήπια, αρδευτικές και λοιπές υποδομές) ενώ είναι βέβαιο ότι σε μεγάλη έκταση έχει καταστραφεί το αγροτικό, κτηνοτροφικό και δασικό οδικό δίκτυο.
Πρέπει επίσης να εκτιμηθεί και η απώλεια του εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών για τα προσεχή 3 τουλάχιστον χρόνια, διάστημα που θα απαιτηθεί για την επούλωση των τραυμάτων ή την αντικατάσταση των δένδρων καθώς επίσης και η απώλεια του εισοδήματος των καλλιεργητών δημητριακών οι οποίοι ενώ προετοίμασαν τους αγρούς τους δεν κατέστη δυνατόν να σπείρουν λόγω της παρατεταμένης, από τον μήνα Νοέμβριο, κακοκαιρίας. Ειδικώτερα:
Τα ελαιόδεντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές από το χιόνι με το σπάσιμο βραχιόνων που περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό την παραγωγική κώμη. Σημειώνουμε ακόμη ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επεκράτησαν από τον Νοέμβριο 2001 μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν συγκομίσθηκε.
Η καταστροφή της παραγωγής των εσπεριδοειδών είναι ολοκληρωτική, η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου υπερβαίνει το 50%
Οι συκιές κατεστράφησαν ολοσχερώς. Από την φθινοπωρινή καλλιέργεια της πατάτας συγκομίστηκε μικρό ποσοστό (15-20 %) της παραγωγής και το υπόλοιπο παρέμεινε στο έδαφος, θεωρείται βέβαιο ότι έχει καταστραφεί.
Τα λοιπά κηπευτικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολα, μαρούλι κλπ.) καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα ελευθέρας βοσκής βοοειδή που διατηρούνταν στην Κεντρική Εύβοια στον βαθμό που έχουν παραμείνει στην ύπαιθρο είναι άγνωστο αν επιβίωσαν. Ως γνωστόν τα αιγοπρόβατα διανύουν περίοδο τοκετών. Πληροφορίες φέρουν ότι μεγάλος αριθμός αμνοεριφίων λόγω των κακών καιρικών συνθηκών θνήσκουν.
Πληροφορίες φέρουν μεγάλο αριθμό γεωργοκτηνοτροφικών κτισμάτων να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές που στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν.
Η μελισσοκομία είναι βέβαιο λόγω του ύψους του χιονιού ότι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Μετά από την παραπάνω σύντομη περιγραφή των ζημιών για την πλήρη καταγραφή και οικονομική αποτίμηση τους πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση εξατομίκευση από επιτροπές γεωτεχνικών
Η όλη εργασία είναι όχι μόνο επίπονη αλλά και χρονοβόρα και η εκτίμησή μου είναι ότι το υπάρχον γεωτεχνικό προσωπικό στο Νομό (έχουν να διορισθούν γεωτεχνικοί 15 χρόνια) δεν επαρκεί για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο έγκαιρα
Είναι ανάγκη ο ΕΛΓΑ να οργανώσει συνεργεία για να καταγραφούν οι ζημίες σε ζωικό, φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή.
Θα πρέπει οι αποζημιώσεις να δοθούν τάχιστα, διότι οφείλονται αποζημιώσεις για ζημιές που προκλήθηκαν από διετίας και πλέον.
Είναι ανάγκη επίσης να ρυθμιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και υποχρεώσεις των πληγέντων προς τις Τράπεζες.
Τέλος πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι ΟΤΑ της Εύβοιας από το Υπ. Εσωτερικών για την αντιμετώπιση δαπανών εκχιονισμού η αποκατάστασης καταστραφέντων δικτύων και υποδομών».
|