Σεμινάρια για δημοσιογράφους από την ΕΠΑΨΥ
Η ΕΠΑΨΥ στο πλαίσιο εφαρμογής του διακρατικού σχεδίου INTERMEDIA οργανώνει μια σειρά τεσσάρων σεμιναρίων που απευθύνονται στα στελέχη των ΜΜΕ, στις ομάδες πληθυσμού που υφίστανται διακρίσεις και σε στελέχη φορέων που εμπλέκονται με αυτές τις ομάδες.
Σκοπός των σεμιναρίων είναι:
- να αποτελέσουν ένα χώρο συνάντησης και διαμεσολάβησης ανάμεσα σε στελέχη των ΜΜΕ, των ομάδων που υφίστανται διακρίσεις και των εκπροσώπων των φορέων που εμπλέκονται με αυτές τις ομάδες πληθυσμού
- να γίνει ανταλλαγή εμπειριών, προβληματισμών και πληροφοριών γύρω από το ζήτημα των διακρίσεων και τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα
- να διερευνηθούν πιθανοί τρόποι συνεργασίας ώστε τα ΜΜΕ να παίξουν ένα ρόλο στη διαμόρφωση θετικών εικόνων για τις ομάδες που υφίστανται διακρίσεις
- να δοθούν γνωστικά και επιστημονικά εργαλεία στους δημοσιογράφους για την κάλυψη των σχετικών θεμάτων.
Το πρώτο σεμινάριο και το δεύτερο σεμινάριο είχαν ως θέμα τους τη δυνατότητα των ΜΜΕ στη διαμόρφωση μιας πιο αντικειμενικής εικόνας αναφορικά με τους μετανάστες στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Εύβοια.
Το τρίτο σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2002, στα αρχεία νομού Ευβοίας (Τζαβέλα 5) από τις 10:30 και μετά.
Θέμα του σεμιναρίου είναι η ένταξη των «διαφορετικών» παιδιών στη σχολική διαδικασία. Ως «διαφορετικά» εννοούμε τα παιδιά των παλιννοστούντων, των μεταναστών αλλά κι εκείνα που συναντούν δυσκολίες στην ένταξή τους λόγω κάποιας μειονεξίας ή ιδιαιτερότητας.
Γι' αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε με ανθρώπους που έχουν εμπειρία ή/και προσεγγίζουν επιστημονικά αυτό το ζήτημα.
Έχουν κληθεί να συμμετέχουν, εκτός βέβαια από τα στελέχη των τοπικών ΜΜΕ της Εύβοιας, οι διευθυντές των Δ/νσεων Εκπαίδευσης (Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας) κκ. Συρίμης και Κεραμάρης, διευθυντές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Χαλκίδας και γειτονικών δήμων (όπως οι κκ. Αναγνωστάκης, Γκάρτζιος και Πετράκης), εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης και επίσης οι: Π. Βαγενά (σχολική ψυχολόγος, γραμματέας του συλλόγου σχολικών ψυχολόγων Ελλάδας και επιστ. συνεργάτης του Τομέα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ειρ. Αντωναράκου, εκπρόσωπος της Εθελοντικής Εργασίας Αθήνας και άλλοι.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα συζητηθούν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου πολιτών κατά των διακρίσεων σε νομαρχιακό επίπεδο. Στόχος της λειτουργίας του δικτύου θα είναι τόσο η προάσπιση των δικαιωμάτων εκείνων των ομάδων πληθυσμού που υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, θρησκείας, πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού όσο και η προαγωγή μιας κουλτούρας της ανοχής. Θα γίνει προσπάθεια οι στόχοι αυτοί να επιτευχθούν μέσω της προαγωγής της έμπρακτης αλληλεγγύης προς αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
Γι' αυτό το σκοπό έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στο σεμινάριο ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα τους ενδιέφερε να ενεργοποιηθούν σε αυτήν την υπόθεση.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Γκιωνάκης, υπεύθυνος του προγράμματος ΙNTER-MEDIA.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του INTERMEDIA κ. Ελένη Καλέση (τηλέφωνο 0932602199).
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |