Στην Ερέτρια βρίσκεται η οικία του ήρωα της ελληνικής επανάστασης του 21 και πολιτικού, του Κωνσταντίνου Κανάρη. Η οικία ανεγέρθη το 1847 από τον Κανάρη, ο οποίος και κατοίκησε εκεί μέχρι το 1864. Η εικόνα που παρουσιάζει η οικία είναι τραγική και απογοητεύει τους κατοίκους της Ερέτριας αλλά και τους επισκέπτες που έρχονται να δουν από κοντά το σπίτι ενός μεγάλου ήρωα.
Για το σοβαρό αυτό θέμα μας ενημέρωσε με επιστολή του ο Γιάννης Λένος, κάτοικος Ερέτριας, την οποία και παραθέτουμε στη συνέχεια:
"Μέσα στην Ερέτρια και σε περίοπτη θέση (σε πάροδο(Ευδήμου Κραταιμένους) που διασταυρώνεται με την κεντρική οδό που οδηγεί στο λιμάνι της πόλης) βρίσκεται το σπίτι του ήρωα και πολιτικού Κωνσταντίνου Κανάρη.
Στην πρόσοψη της οικίας υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που γράφει: "Η οικία αυτή ανηγέρθει το έτος 1847 υπό του Κωνσταντίνου Κανάρη του μπουρλοτιέρη, οποίος και κατώκησε εδώ μέχρι του 1864 ότε έγινε δια δευτέραν φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος και αντιβασιλεύς ενετειχίσθει τη 18/9/1977. Κοινότης Ερέτριας. Οργανωτική Επιτροπή".
Η εικόνα της οικίας,εδώ και χρόνια, είναι "απαράδεκτη" και η κατάστασή της χειροτερεύει μέρα μα την μέρα και κρίνεται πάρα πολύ σοβαρή δεδομένου ότι:
Σε καθημερινή βάση διέρχονται δεκάδες ξένοι και μαθητές για να δουν και να θαυμάσουν "εξωτερικά" την οικία του "μπουρλοτιέρη".
Όπως πιστεύω και εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου αυτή δεν είναι εικόνα για την οικία που έζησε ο πολιτικός και αγωνιστής από τις ηρωικότερες μορφές της επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης.
Το τι συμβαίνει; Ποιες δυσκολίες υπάρχουν; Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπερασθούν ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη οικία και να αποτελέσει μνημείο, πιστεύω δεν αφορά τον Έλληνα και ξένο επισκέπτη που έρχεται να δει και να ενημερωθεί για τον ήρωα.
Μας αφορά όμως όλους όταν αυτός ο επισκέπτης γελά με την εικόνα που βλέπει, σχολιάζει δυσμενώς, δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις και αποθανατίζει ένα εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο ερείπιο ως μνημείο στο όνομα του πολιτισμού μας".