Στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας έγινε την περασμένη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου, η εκδήλωση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς με θέμα: «Τρομοκρατία, Πόλεμος και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης" και ομιλητές τους πρώην βουλευτές Ευάγγελο Αποστόλου και Δημήτρη Κωστόπουλο και τους δημοσιογράφους Γιώργο Βότση και Περικλή Κοροβέση.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργος Βλαχογιώργος, που παρουσιάζοντας τους ομιλητές τόνισε: «Για τα τραγικά γεγονότα της 19/11 κανείς δεν μπορεί να επιχαίρει. Από την άλλη μεριά όμως η λύση δεν είναι ο πόλεμος και ο περιορισμός των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων που απεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά η αλλαγή της πολιτικής των αμερικανών και της δύσης που γεννά δίκαιη οργή και αγανάκτηση σε σημαντικό αριθμό κατοίκων του πλανήτη. Σε αυτή την κοινή γνώμη στοχεύουν τα Μ.Μ.Ε., τον καθοριστικό ρόλο των οποίων θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε απόψε με την βοήθεια των καλεσμένων μας».
Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι θιασώτες της πολεμικής σύρραξης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κρύβονται πίσω από το γνωστό σύνθημα: «το καλό εναντίον του κακού». Εμείς διαφωνούμε. Γιο το χώρο μας, για την Αριστερά το σύνθημα είναι: «όχι στην τρομοκρατία, όχι στον πόλεμο».
Ακόμη και να σκοτώσουμε τους τρομοκράτες το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Νέοι θα ξεφυτρώσουν αν δεν εξαλείψουμε τις αιτίες που τους γεννούν.
Εμείς στην Αριστερό όταν λέμε «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» καταθέτουμε την ελπίδα και τη θέληση για νέους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, γιο νέα κινήματα που θα αντισταθούν στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Η δική μας Αριστερά είναι παρούσα σ' αυτά τα κινήματα και βρέθηκε στις πορείες σ' όλη τη διαδρομή από το Σιάτλ ως τη Γένοβα.
Στην τοποθέτηση του ο Μήτσος Κωοτόηουλος τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δύο επιλογές, πιστεύω, βρίσκονται σήμερα μπροστά σε όλους τους αριστερούς, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη ένταξή τους.
Η πρώτη, να συνεχιστεί στον καθημαγμένα χώρο της Αριστεράς, η αέναη και αδιέξοδη πολεμική, οι αντιπαραθέσεις και οι μάχες χαρακωμάτων που υποτάσσονται καιροσκοπικά στο μίζερο σήμερα. Μια τέτοια επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα στη συρρίκνωση, στην πολιτική εκμηδένιση της Αριστεράς στο σύνολό της.
Η δεύτερη επιλογή, αυτή που εκτιμούμε ως ορθή, είναι να αναπτυχθεί η ενωτική δράση, συνεργασία στη λύση των προβλημάτων, με ανοιχτό το βήμα του διαλόγου για την αναζήτηση απαντήσεων σε κρίσιμα ζητήματα στη οφαίρα της θεωρίας και στο επίπεδο των στρατηγικών επιλογών».
Ο Περικλής Κοροβέσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις τεράστιες οικονομικές ανισότητες που χαρακτηρίζουν σήμερα τον κόσμο: «Όταν οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περιουσίες μεγαλύτερες από το ΑΕΠ των 48 λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και οι 84 πλουσιότεροι του πλανήτη έχουν περιουσίες μεγαλύτερες από το ΑΕΠ της Κίνας, σημαίνει πολύ απλά πως τρεις άνθρωποι μπορούν να ταϊσουν 48 χώρες και άλλοι 84 μπορούν να θρέψουν 1,2 δις ανθρώπους στην Κίνα».
Ο Γιώργος Βότσης αφού αναφέρθηκε ιδιαίτερα οτο ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης στην παρούσα κρίση τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη λογική του πολέμου και σε καμία περίπτωση δεν θα εγκλωβιστούμε στο δίλημμα του κου Μπους ότι όποιος δεν υποστηρίζει τον πόλεμο υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η αντίθεση μας με τον πόλεμο και την τρομοκρατία αποτελούν πραγματικά «αυτονόητα». Ο πόλεμος ενοχοποιεί κάθε συζήτηση περί του ιστορικού πλαισίου εντός του οποίου εκδηλώνεται η σύγχρονη τρομοκρατία και επιβάλλει την μονοσήμαντη προσέγγιση του προβλήματος που θα λυθεί με τη στρατιωτική δράση. Αυτή η λογική ανοίγει την πόρτα της αβύσσου για τον Κόσμο».
|