Το 1840 βρέθηκε τυχαία στην Χαλκίδα σε θολωτή αίθουσα του Μεσαιωνικού Κάστρου, η πιο σημαντική συλλογή από Μεσαιωνικά Κράνη και πανοπλίες.
Εκτός από τις πολύ καλά διατηρημένες πανοπλίες συνολικά ευρέθησαν 150 μεσαιωνικά κράνη όλα ξεχωριστά και διαφορετικά μεταξύ τους.
Τα ευρήματα έχουν μελετηθεί από διάσημους Έλληνες και ξένους ειδικούς και έχουν γίνει επιστημονικές ανακοινώσεις στις οποίες τονίζεται η μοναδική αξία τους.
Όμως από τα πιο πάνω Μεσαιωνικά ευρήματα της Χαλκίδος, 28 εκτίθενται στην Α΄ αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος (Παλαιά Βουλή), 15 έχουν δωριθεί στο Metropolitan Museum of New York, τα υπόλοιπα δε - περίπου 100- βρίσκονται αποθηκευμένα στα υπόγεια του Μουσείου.
Και όμως τα ευρήματα αυτά, πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο, την Χαλκίδα και μάλιστα στις αίθουσες που διαμορφώθηκαν από την αναπαλαίωση-επισκευή της Μεγάλης Ντάπιας του Μεσαιωνικού Φρουρίου της Χαλκίδος οι οποίες προορίζονται για να στεγάσουν Βυζαντινές Αρχαιότητες.
Είναι αυτονόητο ότι η έκθεση των ανωτέρω Βυζαντινών κειμηλίων θα αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για την τουριστική αξιοποίηση της Χαλκίδας, και θαυμάσια ευκαιρία στους μελετητές αλλά και στους απλά ενδιαφερόμενους, να γνωρίσουν την Μεσαιωνική μας ιστορία.
Το αίτημα των Χαλκιδέων για την επιστροφή μέρους της συλλογής από τα Μεσαιωνικά όπλα της Χαλκίδας επαναφέρει ο βουλευτής Λ. Παπαγεωργόπουλος στον υπουργό Πολιτισμού και ζητάει την ικανοποίησή του αφού ευνοείται και από τις συνθήκες καθώς υπάρχει επιστολή του Προέδρου της Βουλής προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού με την οποία ζητά την μεταστέγαση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου προκειμένου η χρήση του κτηρίου Παλαιάς Βουλής να αποδοθεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κοινοβουλίου.
|