Ο υπουργός Εργασίας κ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Παπαγεωργίου για την αποκατάσταση των φθορών στα κτίρια του οικισμού του ΟΕΚ στην Αγία Μαρίνα, επισήμανε ότι οι φθορές προέρχονται από τη μη συντήρηση των κατοικιών από τους ίδιους τους ενοίκους και από τη φυσική φθορά και όχι σε κακοτεχνίες κατά την κατασκευή τους. Παρόλα αυτά ο ΟΕΚ διατίθεται να εξετάσει τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης των φθορών. Συγκεκριμένα αναφέρει στην απάντησή του:
«Πρόσφατα διαπιστώθηκαν φαινόμενα διάβρωσης και μερικής ενανθράκωσης εξωτερικών στιβάδων μπετόν στις πυλωτές, τα οποία οφείλονταν στη φυσική φθορά του χρόνου, στη μη συντήρηση των κτιρίων και στη γειτνίαση του οικισμού με τη θάλασσα.
Τον Οκτώβριο του 1999, συντάχθηκε «έκθεση επικινδύνου οικοδομής» από το Γραφείο Πολεοδομίας του Δήμου Χαλκιδέων η διαδικασία της οποίας κινήθηκε, όχι για τη διαπίστωση ζημιών από το σεισμό της Αττικής, αλλά για τη διακρίβωση των φθορών που παρουσίαζε ο οικισμός. Η έκθεση αυτή δε συστήνει απομάκρυνση των ενοίκων, ούτε προσωρινή υποστύλωση των οικοδομών, αλλά προτείνει να γίνουν εργασίες αποκατάστασης και πιθανόν ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού μετά από καθαρισμό και απομάκρυνση των αποσαθρωμένων μαζών, μπετόν και οπλισμού.
Τα διαπιστωθέντα προβλήματα δε σχετίζονται με το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρόιυ 1999 στην Αττική, ούτε σε κακοτεχνίες ή κακή ποιότητα των υλικών, αλλά στην έλλειψη συντήρησης των κτιρίων από τους κατοίκους και στη φυσική φθορά του χρόνου. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τα σπίτια έχουν παραδοθεί στους κατοίκους εδώ και είκοσι χρόνια, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στο πλαίσιο της πολύ συχνά εκφρασμένης ευαισθησίας του και φροντίδας για τους δικαιούχους του, προτίθεται να εξετάσει με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις το αίτημα χρηματοδότησης των εργασιών αποκατάστασης των φθορών στα κτίρια του οικισμού».
|