...η  Εύβοια  στο  διαδίκτυο  από  το 1999

Τα αποξηραμένα σύκα της Εύβοιας στη διεθνή έκθεση της Μόσχας

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006, 15:47


- - -


Ιδιαίτερα θετικά σχόλια, που μεταφράστηκαν σε κλείσιμο σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, απέσπασε η παρουσία της Κοινοπραξίας Ελληνικών Αποξηραμένων Φρούτων στην 15η Διεθνή Έκθεση της Μόσχας (International Food Moscow) η οποία πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα αποξηραμένα σύκα της Εύβοιας, τα μοναδικά λευκά σύκα, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης, ενώ, όπως κατέδειξαν οι εμπορικές συμφωνίες που κλείστηκαν, έχουν βρει φανατικό κοινό στη μεγάλη ρωσική αγορά τροφίμων.

Με την παρουσία της στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων της Μόσχας η Κοινοπραξία των Ελληνικών Αποξηραμένων Φρούτων ολοκλήρωσε το 1ο στάδιο του κοινοτικού προγράμματος «Προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων (σύκων) στην εξωτερική αγορά (τρίτες χώρες), σύμφωνα με τους κανονισμούς 2702/99 και 1346/2005 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζει προωθητικές ενέργειας αγροτικών προϊόντων των κρατών μελών της ΕΕ σε τρίτες χώρες.

Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων της Μόσχας αποτέλεσε, στο πλαίσιο του προγράμματος, μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν στο ρωσικό κοινό, ο παραγωγός της Εύβοιας, τα αγνά προϊόντα της ευβοϊκής γης και συνολικά το ίδιο το νησί. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κοινοτικού προγράμματος η Κοινοπραξία Ελληνικών Αποξηραμένων Φρούτων εξασφάλισε, για πρώτη φορά, επώνυμη παρουσία του ευβοιώτικου σύκου στη ρωσική αγορά.

Η Κοινοπραξία Ελληνικών Αποξηραμένων Φρούτων (HDF), αποτελεί μια πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων της Εύβοιας με στόχο την προώθηση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού του αποξηραμένου σύκου, ενός από τα κύρια προϊόντα που παράγει ο νομόςς της Εύβοιας «στήθηκε» με την προτροπή και την ενεργό συμμετοχή του βουλευτή Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμου Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής Ευβοίας συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τη Μόσχα και πρωτοστάτησε στην επικοινωνία των ευβοϊκών προϊόντων, γνωρίζοντας πολύ καλά και ο ίδιος ως δημοσιογράφος τα... μυστικά της επικοινωνίας.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, παρουσία εκπροσώπων των μεγάλων διεθνών πρακτορείων και όλων των μεγάλων μέσων της Ρωσίας, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ιδιαίτερη πατρίδα του και να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα του αγροτικού κόσμου της Εύβοιας για την προώθηση των προϊόντων του τις αγορές του εξωτερικού.

Στην συνέντευξη παρουσιάστηκε ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής, ο τρόπος συγκομιδής και αποξήρανσης του ευβοιώτικου σύκου, ενός προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας με αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία.
Ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας, τόνισε ότι αυτή η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για την εξαγωγή του σύκου της Εύβοιας, που είναι, όπως είπε, μόνο η αρχή ενός δύσκολου αγώνα, μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για το «άνοιγμα» και άλλων ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στο εξωτερικό.

Ο Έλληνας βουλευτής δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Ρωσίας σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια κ.α.

Στην συνέντευξη, της οποίας τον συντονισμό είχαν ο Εμπορικός Ακόλουθος κ. Διονύσης Πρωτόπαπας και ο και Ακόλουθος Τύπου κ. Γιώργος Χατζηϊωάννου, συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος των HDF (Hellenic Dried Fruits) κ. Μάρκος Λέγγας και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Οικονομίδης.

  Τοπικά Νέα     Δημοφιλέστερα  
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Οκτωβρίου 2006