Η άσκηση βίας εναντίον των γυναικών είναι ένα πρόβλημα που συνεχώς μεγεθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, οι γυναίκες, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού ή βιασμού από το σύζυγο, αναγκάζονται σε υποχρεωτικές εγκυμοσύνες, αμβλώσεις ή στείρωση, ενώ πολλές είναι και οι περιπτώσεις που δολοφονούνται από πρόσωπο της οικογένειάς τους.
«Παρά την παγκοσμιότητα του προβλήματος, η συνωμοσία της σιωπής εξακολουθεί να συγκαλύπτει το μέγεθος της βίας» επισημαίνεται στην έρευνα του ΟΗΕ. Επιπλέον, από στοιχεία της ίδιας παγκόσμιας έρευνας προκύπτει ότι το 2000 το ένα στα δύο θύματα βιασμού ή ανάλογης κακοποίησης (ανθρωποκτονίες, ακραίοι ξυλοδαρμοί κ.λπ) είναι γυναίκα.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BUDGET LINE με τίτλο «No More» και αρ. έγκρισης VS / 2000 / 0770 ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 έχοντας ως βασικό στόχο την καταπολέμηση της βίας μέσα στην οικογένεια και πιο συγκεκριμένα της βίας κατά των γυναικών.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση VI της Ε.Ε (Directorate General VI) με εταίρους από την Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα (ΚΕΚ ΚΡΟΝΟΣ).
Καθώς μέρος των κύριων δραστηριοτήτων και στόχων του ΚΕΚ ΚΡΟΝΟΣ είναι η Καταπολέμηση του Αποκλεισμού και η Προώθηση Ισων Ευκαιριών, η συμμετοχή του ΚΕΚ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «No More» κρίθηκε απαραίτητη στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθείται από τον οργανισμό για προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης για τη γυναίκα, για τη σχέση της με τον άνδρα και τον ρόλο της στην κοινωνία και τη ζωή.
Στόχοι του προγράμματος είναι να προσδιοριστούν οι καλύτερες πρακτικές σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο σχετικά με το πώς θα συμμετέχουν γυναίκες εθελοντικά στη λήψη μέτρων όσον αφορά το θέμα «βία κατά των γυναικών» και στο πώς εθελόντριες γυναίκες μπορούν να υποστηρίξουν άλλες γυναίκες θύματα της βίας στο οικογενειακό περιβάλλον (αμοιβαία βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική ολοκλήρωση κλπ). Να ανταλλάξουν οι εταίροι, εμπειρίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των καλύτερων πρακτικών όπως προσδιορίστηκαν από τον κάθε εταίρο στη χώρα του. Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα στο site του κάθε εταίρου όπου θα γίνεται διάχυση και προώθηση των καλύτερων πρακτικών της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
Το ΚΕΚ ΚΡΟΝΟΣ συμμετείχε ενεργά στις ενέργειες του προγράμματος που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν έρευνα σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, βάσει ερωτηματολογίου, για τον εντοπισμό των κύριων σημείων και τον προσδιορισμό "καλών πρακτικών" όσον αφορά την καταπολέμηση της βίας μέσα στην οικογένεια και σεμινάριο στην Πορτογαλία και Συνέδριο στην Ιταλία με τη συμμετοχή Τοπικών Αρχών καθώς και εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ισότητα Ευκαιριών
|