Εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο "Γ. Ν. Παπανικολάου" στην Κύμη
Παρουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, εγκαινιάστηκε στην Κύμη, την Παρασκευή 14 Ιουλίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του καρκίνου «Γ. Ν. Παπανικολάου».
Τα εγκαίνια έκαναν οι εμπνευστές του εγχειρήματος Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς και ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κώστας Κάππας.
Στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ.κ. Σεραφείμ, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Λιάσκος, οι βουλευτές του νομού Κεδίκογλου και Μαρκόπουλος, ο αντινομάρχης Γιώργος Ρουμελιώτης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Νικόλαος Νικολιάς, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του Ιατρικού κόσμου, καθηγητές Πανεπιστημίων, διοικητές και διευθυντές νοσοκομείων, διευθυντές υπουργείων και εκπρόσωποι συλλόγων και ομοσπονδιών.
Εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση των Κυμαίων, οι οποίοι κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου και τον έξω χώρο, ξεπερνώντας τα 800 άτομα.
Το Ινστιτούτο Παπανικολάου είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που οργανώθηκε στην Κύμη, γενέτειρα του μεγάλου γιατρού, προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος έλληνας επιστήμονας, κυρίως όμως να ωφεληθούν οι έλληνες πολίτες από τη σημαντική ιατρική και κοινωνική προσφορά του. Το κέντρο πληροφορεί τους επιστήμονες και τους πολίτες, μέσω της ιστοσελίδας του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [ www.inpap.org ] καθώς και μέσω του τηλεφώνου και των εκδόσεών του στο άμεσο μέλλον, σχετικά με οτιδήποτε αφορά τον καρκίνο. Παράλληλα, το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να αναδείξει την Κύμη σε έδρα επιστημονικών εκδηλώσεων και παραγωγής επιστημονικού έργου.
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους παραβρισκόμενους, τόνισε, ότι η παρουσία του στα εγκαίνια σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της πολιτείας για το Ινστιτούτο, στο οποίο θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης και έδωσε έμφαση στο χαρακτηρισμό «Εθνικό». Επίσης ανέφερε, ότι κάποιες ιδέες και σκέψεις του για τη λειτουργία του Ινστιτούτου θα τις συζητήσει πρώτα με τους αρμόδιους φορείς και σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις. Τέλος περιέγραψε το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκε με Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Στόχος του υπουργείου είναι, είπε, αφού ετοιμαστούν οι κατάλληλες υποδομές να προσκληθούν αυτοί οι επιστήμονες για να προσφέρουν στον τόπο τους.
Το στίγμα της διοικητικής λειτουργίας του Ινστιτούτου έδωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο οποίος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του ιδρύματος που ήταν ένα χρέος στο Γ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στο τρόπο που αυτό θα λειτουργεί.
«Δεν θέλουμε ένα Ινστιτούτο που να ελέγχεται από το Δήμο Κύμης», είπε ο κ. Θωμάς. «Δεν θέλουμε ένα Ινστιτούτο που να επιχορηγείται από το κράτος»,«Δεν θέλουμε ένα Ινστιτούτο σφραγίδα για κοινωνικές επιδοτήσεις», «Αυτό που επιζητούμε», επεσήμανε ο Δήμαρχος Κύμης, είναι ένα Ινστιτούτο αυτόνομο και δυναμικό, ένα Ινστιτούτο που να παράγει ερευνητικό και επιστημονικό αποτέλεσμα, ένα Ινστιτούτο αυτοχρηματοδοτούμενο, ένα Ινστιτούτο που θα εντάξει την Κύμη στο δίκτυο των πόλεων που προωθούν την επιστήμη. Θέλουμε ένα Ινστιτούτο που να αξίζει να φέρει το όνομα «Γ.Ν. Παπανικολάου».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αγοράς της οικίας Παπανικολάου, μια προσπάθεια δεκαετιών που, όπως τόνισε, επετεύχθη επί των ημερών αυτής της Δημοτικής Αρχής, με την οικονομική βοήθεια του υπουργείου Εσωτερικών. Η οικία Παπανικολάου θα στεγάσει το Ινστιτούτο Παπανικολάου, το Μουσείο Παπανικολάου και το Συνεδριακό Κέντρο Παπανικολάου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Κώστας Κάππας, ο οποίος εξήγησε στο ακροατήριο τι είναι το Ινστιτούτο και τι υπηρεσίες προσφέρει στον πολίτη.
Το Ινστιτούτο διοικείται από το Δήμο Κύμης και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το Δ.Σ απαρτίζεται από Κουμιώτες και το Επιστημονικό Συμβούλιο από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του ιατρικού τμήματος, από γιατρούς, από άλλους επιστήμονες υγείας, από το υπουργείο Υγείας και από τον υπουργό. Στα δρώμενα του Ινστιτούτου συμμετέχουν ενεργά ερευνητές, φοιτητές από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου ευαισθητοποιημένοι πολίτες και άλλοι. Το Ινστιτούτο δίνει απαντήσεις σε ασθενείς, είπε ο καθηγητής, σε συγγενείς τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο που έχει σχέση με τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο απαντά στις ερωτήσεις: "Τι είναι ο καρκίνος, τι είναι η χημειοθεραπεία, τι είναι η ακτινοθεραπεία. Τι επιπλοκές παρουσιάζει η θεραπεία της λευχαιμίας. Αν ο άνθρωπός μου έχει καρκίνο, πώς να τον βοηθήσω ηθικά και πρακτικά μέσα στο σπίτι; Πού υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό νοσοκομεία που προσφέρουν θεραπεία μέσα στο σπίτι; Τι είναι και που βρίσκονται τα κέντρα πόνου στη χώρα μας; Ποιό είναι το κατάλληλο τηλέφωνο για να απευθυνθώ, ώστε να μάθω τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά θέματα. Αν είμαι γιατρός, σε απομονωμένη περιοχή,πώς μπορώ να μάθω εξειδικευμένες πληροφορίες για μια σειρά νεοπλασίες που μπορεί να προσβάλουν τον ασθενή μου.".
Ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται από τα μέσα: Πρώτα η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, η οποία είναι ικανοποιητικά ενημερωμένη και ενημερώνεται συνεχώς. Κύριες πηγές της είναι το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών με τα έντεκα χιλιάδες αρχεία του, από το οποίο έχουν εξασφαλιστεί τα δικαιώματα του copyright. Αλλες διεθνείς ιστοσελίδες από Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Καναδά και Αυστραλία. Η ιστοσελίδα είναι σήμερα προσβάσιμη από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και της χώρας, είπε ο καθηγητής και ήδη άρχισαν οι επαφές για να συνδεθούμε στο διαδίκτυο με άλλες ιστοσελίδες υπουργείων, Δήμων, νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ύστερα η βιβλιογραφία με τις εκδόσεις. Ήδη αναπτύσσονται σοβαρές δραστηριότητες στον τομέα των εκδόσεων για να ενημερώνονται όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε συνεργασία με εκδότες ετοιμάζεται έντυπη έκδοση της ιστοσελίδας καθώς και εγχειρίδια με διοικητικές, κοινωνικές και ιατρικές πληροφορίες, σε γενικά και ειδικά θέματα. Για τον μικρό ασθενή πρόκειται να εκδοθούν μια σειρά εγχειριδίων, όπως «η πρώτη μου ημέρα στο νοσοκομείο» εικονογραφημένο για παιδιά. Παράλληλα αναπτύσσεται και η υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης, μέσω τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, προσβάσιμου από όλη την Ελλάδα. Η υπηρεσία αυτή θα είναι ενεργή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημαντική δραστηριότητα του Ινστιτούτου θα αποτελέσει η διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων και η στήριξη ερευνητών, καθώς η πόλη της Κύμης έχει τις υποδομές. Θα επιδιωχθεί η προσέλκυση χρηματοδοτών και η δημιουργία υποτροφιών για νέους ερευνητές. Το Ινστιτούτο θα επιδιώξει την συμμετοχή του σε Ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Τέλος ο καθηγητής έκανε ειδική αναφορά στη νέα γενιά ερευνητών, που στηρίζει την προσπάθεια με σοβαρότητα, ωριμότητα και κυρίως με ανιδιοτέλεια.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρηγορητική αγωγή, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση στην χώρα μας, σε αντίθεση με το εξωτερικό που έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη. Ήδη, είπε ο κ. Καζάκος, το ίδρυμα έχει αγοράσει στους αμπελοκήπους ένα πενταόροφο κτίριο, οι τρεις όροφοι του οποίου έχουν δοθεί στο Αρεταίιο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο μετέφερε στο κτίριο αυτό το τμήμα της παρηγορητικής αγωγής που βρισκόταν σε μαρασμό με ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια. Σήμερα, τόνισε ο κ. Καζάκος, το τμήμα αυτό διαθέτει επταμελές προσωπικό αποτελούμενο από τρεις γιατρούς και τέσσερις νοσηλεύτριες. Το ίδρυμα διοργανώνει σεμινάρια και στέλνει στο εξωτερικό ανθρώπους για να ειδικευτούν σε αυτό τον τομέα.
Ο Δήμος Κύμης αφού τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο και τον καθηγητή κ. Κάππα, παρέθεσε δεξίωση στους προσκεκλημένους.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι:
- Αθανάσιος Βλάχος - Διοικητής ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας,
- Γεώργιος Νερολής - Αντιπρόεδρος ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας,
- Δημήτριος Γκίκας - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας,
- Ορέστης Παπαστρατής - Πρώην Υπουργός,
- Παναγούλα Κόλια - Επίκουρος Καθηγήτρια Βιολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας,
- Κων/νος Χατζηθεοφίλου - Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Λάρισας,
- Ελένη Δεληγιώργη - Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και μαθήτρια του Γεωργίου Παπανικολάου,
- Σπύρος Ταμιακιώτης - Διευθυντής του Δήμου Αθηναίων,
- Ανδρέας Αλεξανδρής - Διευθυντής Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Παιδείας,
- Ιωάννης Συμεωνίδης - Επίτημος Πρόεδρος Πανευβοϊκού Συλλόγου,
- Χρήστος Γιαμαρέλος - Ειδικός Γραμματέας της Πανευβοϊκής Ομοσπονδίας,
- Σπύρος Χαμακιώτης - Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας,
- Στέφανος Μανδράς - Εκπρόσωπος του Δήμου Περιστερίου,
- Δημήτριος Πάντας - Επίτημος Πρόεδρος Εφετών,
- Κική Θεοδώρου - Λέκτορας Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας.
- Γεώργιος Κοτρότσος - Πρώην Αντιδήμαρχος Αλιβερίου,
- Αθανάσιος Σπυριδάκης - Αντιπρόεδρος Νοσοκομείου Χαλκίδας,
- Ξενοφών Καραγεωργίου - Διοικητής Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Θηβών,
- Αθανάσιος Νικολαΐδης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,
- Ανδρέας Τόλιας - Διοικητής Νοσοκομείου Χαλκίδας,
- Νικόλαος Μητάκος - Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αλιβερίου,
- Ευάγγελος Κατσαρός - Διοικητής Νοσοκομείου Κύμης και οι γιατροί:
- Δημήτριος Δεληγιώργης - Παιδίατρος,
- Δημήτριος Βενιζέλος - Χειρουργός,
- Ζουμπουλιώ Νικολιά - Ρευματολόγος,
- Κων/νος Καραΐσκος - Ενδοκρινολόγος,
- Γιώργος Χαλκιώτης - Παθολόγος,
- Αλέξανδρος Δάβρης - Παθολόγος
Επόμενο άρθρο | Προηγούμενο άρθρο |