Εορτές Χριστουγέννων... Ατμόσφαιρα εκρηκτική, εντυπωσιασμού και υπερβολών. Αστρα, ρεκλάμες, λαμπιόνια, στολίδια, παιχνίδια και όλα αυτά για τον καταναλωτή. Καταναλωτές εύποροι, νεόπτωχοι, φτωχοί, όλοι λειτουργούν κάτω από συνθήκες συναισθημάτων. Πολλοί αγοράζουν ένα χαμόγελο εορτών, υποθηκεύοντας το οικονομικό τους μέλλον!
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, κ. Τσέκερης Κωνσταντίνος επισημαίνει: «Οι ανάγκες των καταναλωτών είναι πολλές και τα οικονομικά τους πενιχρά. Ο μιμητισμός και η μανία της υπερκατανάλωσης του πολίτη - καταναλωτή, θα τον οδηγήσουν και πάλι στο χρέος. Και ποια είναι η λύση στην οποία καταφεύγει; Ο δανεισμός».
Προσοχή στα Εορτοδάνεια Τα εορτοδάνεια είναι «κοινά» καταναλωτικά δάνεια, τα οποία εν όψει εορτών οι τράπεζες τα παρουσιάζουν με ελκυστικό τρόπο παρέχοντας ευνοϊκότερους όρους πληρωμής (άτοκες δόσεις και χαμηλά επιτόκια στην αρχή).
Πίσω από τις προσφορές αυτές όμως μπορεί να κρύβονται «παγίδες». Το ΙΝΚΑ εφιστά στους καταναλωτές προσοχή.
Πρέπει οι καταναλωτές να εξετάζουν σχολαστικά το εάν και πως θα μεταβληθούν:
- Το επιτόκιο στην διάρκεια της αποπληρωμής του δανείου καθώς και
- Τα πρόσθετα έξοδα, που αυξάνουν το ποσό του δανείου.
- Να ζητούν από την τράπεζα σαφή προσδιορισμό:
- Της πραγματικής επιβάρυνσης
- Του τόκου υπερημερίας
- Των συνεπειών σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής δόσης / δόσεων.
Πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:
- Τους όρους της σύμβασης που περιγράφουν τον τρόπο μεταβολής του επιτοκίου
- Την προϊστορία της τράπεζας στις τροποποιήσεις των επιτοκίων
- Τις προσφορές ευνοϊκού επιτοκίου για κάποιο αρχικό διάστημα
- Εάν υπάρχει δέσμευση (έγγραφη) στην σύμβαση για το μελλοντικό επιτόκιο μετά την περίοδο χάριτος
- Να παίρνουν αντίγραφο της σύμβασης πριν υπογράψουν. Να μελετούν τους όρους και να ζητούν διευκρινήσεις.
Πριν ξεκινήσετε τη συνδρομή σας σε μια κάρτα ή ακόμα και τώρα που έχετε ήδη μια ελέγξτε το ΣΕΠΠΕ (Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης).
Αυτό περιλαμβάνει:
- Το ονομαστικό επιτόκιο, το επιτόκιο δηλαδή με το οποίο χρεώνεστε κανονικά για κάθε αγορά σας (συνήθως είναι ένα 9%),
- Τα υπόλοιπα έξοδα, δηλαδή τις προμήθειες που χρεώνει η τράπεζα όπως:
- Η συνδρομή,
- Η ασφάλιση της κάρτας,
- Η συνεισφορά του νόμου 128 (0,6% στο επιτόκιο)
Αρα το ΣΕΠΠΕ καταλήγει να επιβαρύνει τις αγορές σας με 12% ή 14% και όχι μόνο 9% που είναι το ονομαστικό. Δηλαδή για ένα προϊόν που κοστίζει 100 ευρώ, αν υπολογίσουμε το ονομαστικό επιτόκιο, στο τέλος του μήνα θα πληρώσετε 109 ευρώ. Αν προσθέστε σε αυτό τα συνολικά έξοδα που αφορούν την χρήση της κάρτας σας, τελικά το προϊόν αυτό θα το πληρώσετε 112 ευρώ ή 115 ευρώ, μερικές φορές ακόμα και 117 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα από την οποία πήρατε την κάρτα.
Επισημαίνουμε ότι η συνδρομή της κάρτας αποτελεί καταχρηστικό όρο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που το επιτόκιο συμφωνείται ελεύθερα.
Ατοκες δόσεις: Για τους περισσότερους καταναλωτές οι άτοκες δόσεις των πιστωτικών καρτών είναι ο επίγειος παράδεισος! Το Ινστιτούτο Καταναλωτών σας εφιστά την προσοχή: Αν κάθε μήνα μπορείτε να πληρώνετε μόνο το μίνιμουμ της καταβολής - όπως αναγράφεται στη βάση του λογαριασμού σας - π.χ. 30 ευρώ, ενώ χρωστάτε 100 ευρώ, τότε το υπόλοιπο ποσό της άτοκης δόσης πάει για τον επόμενο μήνα και επιβαρύνεται με το επιτόκιο.
Ποιο είναι το μυστικό; Να πληρώνετε κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό με το οποίο είστε χρεωμένοι. Τότε μόνο οι δόσεις παραμένουν άτοκες.
Αλλες επιβαρύνσεις: Για κάθε αγορά που κάνετε σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από εκείνη όπου εκδώσατε την κάρτα σας, επιβαρύνεστε με ένα 3% επιπλέον στο ονομαστικό επιτόκιο. Αν κάνετε υπέρβαση του πιστωτικού ορίου πληρώνετε άλλο ένα 3% επιτόκιο. Αν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκτός από τον τόκο επιβαρύνεστε και με επιτόκιο υπερημερίας περίπου στο 2,5% από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Όπως διαπιστώνετε μαζεύονται αρκετά περιττά ποσοστά που επιβαρύνουν χωρίς λόγο τις οφειλές σας αν δεν κάνετε συνετή χρήση της οφειλή σας.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών κ. Τσέκερης Κωνσταντίνος: «μην εμπιστεύεστε τις τράπεζες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Μην ξεχνάτε ότι στόχος τους είναι το κέρδος και όπως αποδείχτηκε σε κάποιες περιπτώσεις όχι με τον καλύτερο τρόπο».
Αν τελικά αποκτήσετε το πολυπόθητο πλαστικό χρήμα ή γενικά το χρησιμοποιείτε πολύ, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, κ. Τσέκερης Κωνσταντίνος, συμβουλεύει:
- Μην υπερβαίνετε το πιστωτικό σας όριο
- Να πληρώνετε ακριβώς την ημέρα που σας έχει ορίσει η τράπεζα ώστε να μην χρεώνεστε την υπερημερία
- Να ζητάτε πάντα αντίγραφο της σύμβασης που υπογράψατε.
- Γενικά κρατήστε τις οφειλές σας μέχρι το ένα τρίτο των εισοδημάτων σας. Είναι η μαθηματική σχέση που εξασφαλίζει την ευκολία στην ανταπόκριση των υποχρεώσεών σας.
- Ζητήστε έγγραφή δέσμευση της τράπεζας σε περίπτωση προεξόφλησης σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχετε.
- Μην χρησιμοποιείτε πάνω από δύο κάρτες. Είναι εγγυημένο ότι θα μπερδευτείτε τι χρωστάτε και που.
- Να καταβάλετε ολόκληρο το ποσό που χρωστάτε κάθε μήνα.
- Να ζητάτε πλήρη ενημέρωση και αναλυτική οικονομική κατάσταση κάθε μήνα ώστε να ελέγχετε άμεσα και ολοκληρωτικά τα χρέη σας.
- Οφείλετε να γνωρίζετε ότι μια αγορά με κάρτα δεν πρέπει να χρεώνεται διαφορετικά απ' ότι μια αγορά με μετρητά ούτε να πληρώνετε εσείς το κόστος της προμήθειας που χρεώνει η τράπεζα για τη χρήση της πιστωτικής κάρτας.
- Να κοιτάτε πάντα το χαρτάκι που βγαίνει από το πιστωτικό μηχάνημα που σας ενημερώνει τι ποσό χρεώθηκε στην κάρτα σας. Μην πετάτε αυτό το χαρτάκι ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε στο τέλος του μήνα τα ποσά που ξοδέψατε και αυτά που χρεωθήκατε.
|