Σερβιτόρος της Εύβοιας
 
 
Newsletter - Μάθετε πρώτοι τα νέα
Eγγραφή
983 εγγεγραμμένα μέλη Διαγραφή
Αναζήτηση στον "Σερβιτόρο"

Όλες οι λέξεις   Οποιαδήποτε
Αναζήτηση στον Eυβοϊκο κατάλογο
23 Οκτωβρίου 2005
 
 


 
ΚΕ.Π.ΚΑ.: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το Πασχαλινό Τραπέζι
21/04/2005,  17:22

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., με στόχο την ενημέρωση των Καταναλωτών, δίνει, στη δημοσιότητα, πληροφορίες, που αφορούν τα κύρια είδη διατροφής του Πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι Καταναλωτές, όταν προμηθεύονται τα προϊόντα αυτά, τι να αγοράζουν και τι να αποφεύγουν.

Συνθήκες υγιεινής
Το κατάστημα, από το οποίο πραγματοποιούμε τις αγορές των τροφίμων μας, πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, που αφορούν την καθαριότητα των χώρων, του προσωπικού και των εργαλείων (φόρμες εργασίας, εργαλεία κοπής ή σερβιρίσματος).

Κρέατα

  • Δεν αγοράζουμε κρέατα, από χωρικούς και άλλους παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των κρεάτων, που πωλούν.
  • Το κρέας, γενικά, πρέπει να είναι σιτεμένο (ώριμο κρέας), για να είναι πιο τρυφερό και γευστικό.
  • Το αρνάκι θεωρείται ότι είναι αρνάκι γάλακτος, σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, όταν είναι μέχρι ηλικίας 4 μηνών ή μέχρι την 31η Μαΐου του τρέχοντος έτους.
  • Το κρέας από το αρνάκι γάλακτος έχει ροζ χρώμα, τα κόκαλά του είναι λεπτά και το λίπος του άσπρο.
  • Το αρνίσιο συκώτι έχει χρώμα λίγο πιο σκούρο από το μοσχαρίσιο και είναι το ίδιο τρυφερό. Η οσμή και η γεύση του, είναι η ιδιάζουσα και χαρακτηριστική μυρωδιά του αρνιού. Η αρνίσια συκωταριά θεωρείται ιδανική, για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
  • Το αρνίσιο κρέας περιέχει διπλάσιο λίπος από το μοσχαρίσιο και λίγο περισσότερο από το χοιρινό, γι αυτό πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.
  • Το φρέσκο αρνί έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και το λίπος του μοιάζει με μεδούλι. Προσοχή όμως, όταν το κρέας έχει θαμπό χρώμα, είναι σκληρό ή φέρει εκχυμώσεις, σημαίνει ότι είναι ακατάλληλο.
  • Το κρέας του αρνιού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β6 και Β12, οι οποίες είναι απαραίτητες, για το νευρικό σύστημα και το δέρμα. Το συκώτι, τα νεφρά και, γενικά, τα εντόσθια του αρνιού δίνουν στον οργανισμό βιταμίνη Α, φώσφορο και σίδηρο.
  • Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας από το αρνάκι, έχει λιγότερο λίπος, αλλά ψήνεται πιο δύσκολα στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
  • Το παραδοσιακό κοκορέτσι, οι γαρδούμπες και άλλα εδέσματα, που προέρχονται από εντόσθια ζώων, θα πρέπει να παρασκευάζονται από εντόσθια αμνών γάλακτος και όχι από αυτά των ενήλικων ζώων, που μπορεί να έχουν προσβληθεί, από ασθένειες.
  • Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την καταγωγή των ζώων, των οποίων το κρέας αγοράζουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια κρέατα έχουν σφραγίδα μπλε. Η ένδειξη "εγχώριο" δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται. Τα εισαγόμενα από την Ε.Ε. και τις Τρίτες Χώρες κρέατα έχουν, πάλι, μπλε σφραγίδα, με την ένδειξη της χώρας, από την οποία προέρχονται (π.χ. "ΒG" = Βουλγαρία). Τα ζώα, τα οποία εισάγονται στη χώρα μας ζωντανά και σφάζονται εδώ, φέρουν επιπλέον μια πράσινη σφραγίδα, με τη χώρα προέλευσης. Το σχήμα της σφραγίδας δηλώνει το είδος του ζώου, δηλαδή το μοσχάρι και το αρνί φέρουν σφραγίδα σε σχήμα ρόμβου, το αρνάκι γάλακτος και το κατσικάκι γάλακτος σφραγίδα σε σχήμα παραλληλόγραμμου κ.λ.π. Βέβαια, όταν το ζώο τεμαχίζεται, είναι δύσκολο για τον Καταναλωτή να εντοπίσει την αντίστοιχη σφραγίδα, στο κομμάτι του κρέατος που αγοράζει.

Λαχανικά
Τα λαχανικά, που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.

Σοκολάτες
Οι Καταναλωτές πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουμε την ετικέτα, για να διαπιστώνουμε αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της καθώς και την ημερομηνία λήξης.

Αυγά

  • Τα αυγά είναι τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία, για μικρούς και μεγάλους, αλλά, συχνά απαγορευμένη, λόγω προβλημάτων υγείας.
  • Το αυγό δίνει στον ανθρώπινο οργανισμό ένα πλήθος από θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες).
  • Είναι τροφή, που δεν παχαίνει και δίνει 150 θερμίδες, ανά 100 γραμμάρια βρώσιμου μέρους. Ο κρόκος, όμως, του αυγού έχει μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, αν και αυτό στην καθημερινή του δόση, δε συντελεί στην χοληστεριναιμία, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι. Για να έχει το αυγό την πραγματική θρεπτική του αξία, πρέπει να είναι φρέσκο και υγιεινό.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο Καταναλωτής, για να εξακριβώσει τη φρεσκότητα του αυγού;
Βυθίζουμε το αυγό, σε νερό και, εφόσον στέκεται, οριζόντια, στον πυθμένα του δοχείου, είναι φρέσκο, λιγότερο των 5 ημερών. Αντίθετα, αν ανεβαίνει στην επιφάνεια, είναι μπαγιάτικο, πάνω από 30 μέρες. Η μέθοδος αυτή ισχύει μόνο για τα αυγά, που έχουν βρεθεί σε θερμοκρασία συντήρησης 20-22oC. Αλλος τρόπος είναι το κούνημα του αυγού. Το αυγό που, όταν το κουνήσουμε, δημιουργεί αίσθημα μετατόπισης του βάρους του, δεν είναι ιδιαίτερα φρέσκο.

Τα βρασμένα αυγά δίνουν μια καλύτερη εικόνα της ηλικίας τους. Έτσι ένα φρέσκο, βρασμένο αυγό δεν αποχωρίζεται εύκολα από το κέλυφός του, το οποίο σπάει εύκολα σε κάθε πίεσή του, στην προσπάθειά μας να το καθαρίσουμε. Επίσης, το ασπράδι είναι λευκό, ομοιογενές και ο κρόκος κατέχει, στο αυγό, κεντρική θέση. Ο αεροθάλαμος του αυγού είναι πολύ μικρός, σε αντίθεση με αυτόν του μπαγιάτικου, το οποίο, όταν πάμε να καθαρίσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κέλυφος αποκολλάται εύκολα και το ασπράδι είναι πιο σκοτεινό και ανομοιογενές.

Πως να εξακριβώσει ο Καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού;

  • Δεν πρέπει να είναι σε κατάσταση επώασης.
  • Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη, ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε.
  • Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο.
  • Εξωτερικά, στο κέλυφος, δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).

Πότε ένα αυγό είναι υγιεινό;
Αυτό δεν είναι εφικτό να διαπιστωθεί από τον Καταναλωτή. Δηλαδή, μια μικροβιακή μόλυνση δεν ανιχνεύεται, παρά μόνο μετά από εργαστηριακό έλεγχο (σαλμονέλες, μύκητες κ.λ.π.). Πέρα από αυτό, όμως, αν ένα αυγό μας φανεί ύποπτο, καλύτερα να μην το καταναλώσουμε.

Σήμανση Αυγών
Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη, τις προβλεπόμενες ενδείξεις, δηλαδή:

  • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
  • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
  • Τον αριθμό αυγών, που περιέχει η συσκευασία.
  • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
  • Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών από την ωοτοκία. Επιτρέπεται, κατ εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών.

Χρήσιμες Πληροφορίες

  • Το διαφορετικό χρώμα του κελύφους των αυγών καθώς και ο διαφορετικός χρωματισμός των κρόκων των αυγών, δεν αποτελούν κριτήρια ποιότητάς τους, αλλά εξαρτώνται από τη ράτσα της κότας και από τη διατροφή της.
  • Αυγά, με ακάθαρτο κέλυφος (από αίμα ή περιττώματα κλπ), πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προέρχονται από μολυσμένες κότες (π.χ. σαλμονέλα, παθογόνο μικρόβιο και αιτία σοβαρών τροφολοιμώξεων).
  • Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
  • Οι οδηγίες, που δίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. στους Καταναλωτές, αφορούν, κυρίως, τη θρεπτική αξία των αυγών και τους τρόπους προστασίας της υγείας του Καταναλωτή, από τυχόν μολύνσεις, που μπορεί να μεταδοθούν από μολυσμένα και αλλοιωμένα αυγά.

Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε ότι οι μέρες των γιορτών και τα ειδικά εδέσματα, που καταναλώνονται και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα, για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και, επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας, το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας, σε χοληστερίνη.


 «  Προηγούμενo άρθρo Επόμενo άρθρo  » 
 
Εμφάνιση όλων των άρθρων του Απριλίου 2005
Προσθέστε αυτή τη σελίδα στα αγαπημένα
Αποστολή της σελίδας με email

Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 150 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 125 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.
Διαφημιστείτε εδώ!!
Μόνο με 100 euro το μήνα μπορείτε να τοποθετήσετε το διαφημιστικό σας κείμενο.

 

21/10/2005
Υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης και φαινόμενα κερδοσκοπίας καταγγέλλει το ΙΝΚΑ

18/10/2005
Συμβουλές για το πετρέλαιο θέρμανσης

05/10/2005
Επιθέσεις στα Yahoo!, MSN και Google, ξανά!

03/10/2005
Νέο entry-level notebook με τεχνολογία του μέλλοντος

23/09/2005
Υψηλό το κόστος διαβίωσης των φοιτητών
  Περισσότερα...  
 

 

Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.