Η Εταιρεία Ορθοδοντικής και Γναθοπροσωπικής Μελέτης και Ερευνας (ΕΟΓΜΕ) διοργανώνει ένα πρόγραμμα "Ελέγχου, καταγραφής και ενημέρωσης του κοινού για προβλήματα συγκλίσεως που σχετίζονται με την Ορθοδοντική" που θα διεξαχθεί με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για λόγους επικοινωνίας χρησιμοποιείται ο σύντομος τίτλος του προγράμματος "Προληπτικός ορθοδοντικός έλεγχος". Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Ελλάδας και θα λάβει χώρα από 1 έως 20 Απριλίου 2005. Για την εξυπηρέτηση του κοινού λειτουργεί από τις 17 Μαρτίου 2005, 7 μέρες τη βδομάδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, το τηλεφωνικό κέντρο 210-640.35.40, το οποίο ενημερώνει για τα ιατρεία και τα τηλέφωνα των εθελοντών ορθοδοντικών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και όπου κατόπιν ραντεβού θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για την ύπαρξη ή μη ορθοδοντικών προβλημάτων.
Ο ορθοδοντικός έλεγχος θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση για κάθε εξεταζόμενο, χωρίς κοινωνικοοικονομικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις. Πρόκειται για μια κοινωνική προσφορά που απευθύνεται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες παιδιών και ενηλίκων και στοχεύει στην υπεύθυνη ενημέρωσή τους.
Βασικός στόχος τη εν λόγω ενέργειας είναι η έγκαιρη διάγνωση ορθοδοντικών προβλημάτων με σκοπό την πρόληψή τους και την αποφυγή σοβαρότερων επιπτώσεων. Κύριο μήνυμα του προγράμματος είναι ότι όλα τα παιδιά το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό ορθοδοντικό έλεγχο.
Η έγκαιρη και σωστή ορθοδοντική θεραπεία συχνά συμβάλει στην αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε αποφυγή ανάγκης γναθοχειρουργικής επέμβασης. Δόντια συνωστισμένα (στριμωγμένα) ή με μικρά διαστήματα που εγκλωβίζουν υπολείμματα τροφής καθαρίζονται δύσκολα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα. Δόντια με αυξημένη πρόταξη (δόντια που εξέχουν) έχουν αυξημένο κίνδυνο να τραυματιστούν σε περίπτωση ατυχήματος. Βλαβερές συνήθειες όπως το πιπίλισμα του δακτύλου ή πλημμελής κατάποση μπορεί να οδηγήσουν επίσης στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων. Ακόμη δόντια που δεν έρχονται ομαλά σε επαφή στο κλείσιμο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακόμη και ασυμμετρίας στο πρόσωπο. Με την έγκαιρη επομένως διάγνωση και θεραπεία μπορούν να προσληφθούν προβλήματα οδοντιατρικής υγείας και δυσμορφίας προσώπου και σίγουρα το χαμόγελο γίνεται πιο όμορφο!
Επιπλέον για πρώτη φορά πρόκειται να συλλεχθούν στοιχεία που θα αποτελέσουν υλικό επιδημιολογικής μελέτης για τα ορθοδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της χώρας μας.
|