Οι πρόσφατες αποκαλύψεις τόσο για τα αλλοιωμένα γιαούρτια όσο και για την καρκινογόνο ουσία, στα μέλια, καταδεικνύουν ότι:
1) Ο αυτοέλεγχος των επιχειρήσεων τροφίμων (HACCP), όπου εφαρμόζεται, δεν είναι αρκετός, για να προφυλάξει τους Καταναλωτές, από διατροφικούς κινδύνους.
2) Απαιτούνται, παράλληλα, αιφνιδιαστικοί, αυτεπάγγελτοι, προληπτικοί και κατασταλτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα διενεργούνται, επί τόπου «από το χωράφι μέχρι το ράφι», από εξειδικευμένους επιστήμονες της Πολιτείας.
3) Ο Ε.Φ.Ε.Τ. πρέπει να μετατραπεί σε Ανεξάρτητη Αρχή, με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Με τις πρώτες ενδείξεις διατροφικού κινδύνου πρέπει να μπορεί να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία της υγείας των Καταναλωτών, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις, από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.
4) Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί από τους διατροφικούς κινδύνους δημιουργούνται στην πρωτογενή παραγωγή (χωράφι, φάρμα κ.λπ.), ο Ε.Φ.Ε.Τ. πρέπει να έχει, διαρκώς, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, προς το παρόν, ή με το Συνήγορο του Καταναλωτή, όταν αυτός συσταθεί. Έτσι, θα ενημερώνεται και θα ενημερώνει, άμεσα, το Καταναλωτικό κοινό για οποιαδήποτε ένδειξη, που μπορεί να σημάνει συναγερμό. Ο δίαυλος αυτός, όμως, δε σημαίνει ότι ο Ε.Φ.Ε.Τ. θα υπάγεται, σε οποιοδήποτε υπουργείο ή θα ζητά έγκριση, για οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο πρέπει να επιβληθεί, για να προστατευτεί η υγεία του Καταναλωτή.
Έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., στο παρελθόν, είχαν δείξει ότι το 72% των Ελλήνων Καταναλωτών δεν εμπιστεύεται τους ελέγχους της Πολιτείας. Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν κλονίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη αυτή.
Τώρα, είναι η ώρα για αποφάσεις, που θα δώσουν στον Ε.Φ.Ε.Τ. προοπτική, αξιοπιστία και θα αποκαταστήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη των Καταναλωτών.
|