"Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται, σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται..."
Είναι ένα τμήμα της ομιλίας του Τζών Κέννεντυ, Προέδρου των Η.Π.Α., στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στις 15 Μαρτίου 1963. Έτσι, ξεκίνησε η διαδικασία αναγνώρισης των 8 βασικών δικαιωμάτων των Καταναλωτών από τον Ο.Η.Ε. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Καταναλωτών έχουν αναγνωριστεί, από τον Ο.Η.Ε. Με τον τρόπο αυτό, αναδεικνύονται, σε εξίσου σημαντικά, με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η γνώση και η συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων μας, ως Καταναλωτές, καθώς και η συμμετοχή μας, σε υπαρκτές και ενεργές Ενώσεις Καταναλωτών, μάς καθιστούν ενεργούς Πολίτες, ελεγκτές της αγοράς, με αποτέλεσμα να προστατευόμαστε, από τις τυχόν παγίδες της.
Βασική προϋπόθεση, για την ύπαρξη και εφαρμογή των 8 δικαιωμάτων αποτελεί το Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών, το οποίο, όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, στερούνται εκατομμύρια άνθρωποι, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο.
Τα 8, λοιπόν, δικαιώματα των Καταναλωτών είναι
- Δικαίωμα στο νερό και στην υγιεινή
- Δικαίωμα στην ασφάλεια
- Δικαίωμα στην πληροφόρηση
- Δικαίωμα στην επιλογή
- Δικαίωμα στην εκπροσώπηση
- Δικαίωμα στην αποζημίωση
- Δικαίωμα στην εκπαίδευση
- Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον
Το ΚΕ.Π.ΚΑ., ενώνει τη φωνή του και την αντίδρασή του, με τη Διεθνή των Καταναλωτών (C.I.), για ένα μεγάλο πρόβλημα - πρόκληση, που αφορά την υγεία μας, το περιβάλλον και τα οικονομικά μας συμφέροντα.
Οι Καταναλωτές συμμετέχουμε στην εκστρατεία της C.I. και λέμε όχι, στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
Γιατί:
- Δε θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα.
- Δε θέλουμε να γίνουμε θύματα ολιγοπωλίων και μονοπωλίων.
- Δε θέλουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Το σύνθημα του ΚΕ.Π.ΚΑ.
- Γνωρίζω
- Συνειδητοποιώ
- Οργανώνομαι
- Προστατεύομαι
Πρέπει να γίνει σύνθημα όλων των Καταναλωτών, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και συνείδησή μας, όχι μόνον στις 15 του Μάρτη κάθε χρόνο, αλλά 365 μέρες το χρόνο.
|