Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι είναι υπέρ της καθιέρωσης ενός εθνικού ωραρίου στο οποίο θα υπάρχουν κοινοί κανόνες και αρχές λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τόσο για την θερινή όσο και για την χειμερινή περίοδο.
Επειδή η θέσπιση του ωραρίου αφορά τους καταναλωτές,τους εργαζόμενους, τις μικρές/μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτος, όπου υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του καθενός και να βρεθεί η χρυσή τομή.
Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει πως «ότι δεν συμφέρει το μελίσσι δεν συμφέρει και την μέλισσα», και για αυτό θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να αναζητήσουν ένα αποδεκτό συνεχές ή διακεκομμένο ωράριο, το οποίο θα εξυπηρετεί και δεν θα θέτει σε δοκιμασία:
- Την δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά του πολίτη - καταναλωτή.
- Την βιολογική αντοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας τους,
- Τους κανόνες θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει πάνω από όλα την ποιότητα της ζωής:
- Χωρίς νεκρούς χρόνους εργασίας λόγω των κλιματολογικών συνθηκών,
- Την αύξηση του ελεύθερου χρόνου των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ώστε να λειτουργούν οι δεσμοί της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα.
- Για την αναζήτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την αναβίωση των εθίμων της ελληνικής κοινωνίας.
- Για την ανάπτυξη του τουρισμού, γνωρίζοντας τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας.
Δεν θέλουμε ένα ωράριο το οποίο:
- Θα αυξάνει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων με επακόλουθο την αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή.
- Θα συρρικνώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας των εργαζομένων.
- Θα ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών από το γεγονός ότι οι οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών είναι συγκεκριμένες στην ελληνική αγορά.
- Θα βοηθά στη δημιουργία ολιγοπωλίων του εμπορίου μελλοντικά, με αβέβαιο έλεγχο τιμών για τον καταναλωτή.
- Θα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πολίτη - καταναλωτή.
Το ΙΝΚΑ προτείνει να ακολουθηθεί ένα ενιαίο ωράριο που θα συμφωνηθεί από την συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους κοινωνικούς εταίρους / φορείς - τόσο στην Αθήνα όσο και στις κατά τόπους αγορές όλης της χώρας - ώστε στο μέλλον να υπάρξει αποκέντρωση επενδύσεων, αποφυγή αύξησης της αστυφιλίας στην πρωτεύουσα, ομοιομορφία των εμπορικών συναλλαγών και να παρέχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης στους πολίτες / καταναλωτές ώστε να προγραμματίζουν την ζωή τους, καθώς και να μην διερωτώνται στην όποια μετακίνηση τους εάν θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και αρχές λειτουργίας του εμπορικού κλάδου.
Επίσης προτείνει στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων πριν προβούν σε αγορές καθώς επίσης και οι αγορές τους να βασίζονται στον προγραμματισμό και όχι σε βεβιασμένες ενέργειες.
Προτρέπει τους καταναλωτές να δημιουργούν προσωπικές σχέσεις με τον εμπορικό κόσμο της γειτονιάς τους ώστε να επιτύχουν την διαπροσωπική σχέση εμπόρου - καταναλωτή με την ύπαρξη αμοιβαιότητας ποιότητας προϊόντος - εξυπηρέτησης και στήριξης αυτών.
|